HIFK:lla pudotuspelisarjan katkaisun paikka tarjolla - JYPin haasteena edellisen ottelun nollaaminen

LIIGA / Ennakko
HIFK:n ja JYPin välinen pudotuspelisarja on ollut viihdyttävä ja laadukas.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Torstai-iltana Helsingissä yhteen ottavat HIFK ja JYP. Pudotuspelisarja on katkolla helsinkiläisille, kun HIFK voitti kirinsä jälkeen keskiviikkona joukkueiden välisen viidennen ottelun.

HIFK ja JYP ovat tahkonneet laadukkaan ja viihdyttävän pudotuspelisarjan tähän mennessä. Ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan otti HIFK voittamalla Jyväskylässä. Seuraavat kaksi ottelua voitti JYP. HIFK tasoitti otteluvoitot 2-2:teen maanantaina Helsingissä. Keskiviikkona HIFK voitti lukemin 7−6 ja on voiton päässä välieräpaikasta.

JYP meni ensimmäisessä erässä jo viiden maalin johtoon, mutta hukkasi sen ottelun kuluessa. Ottelun hahmo oli viisi pistettä ja neljä maalia tehtaillut HIFK:n ruotsalaishyökkääjä Patrik Carlsson.

− Keskittyminen on jo seuraavassa ottelussa. Tuntuu paremmalta lähteä huomiseen kuin jos tilanne olisi toisinpäin, Carlsson mietti keskiviikkoisen taistelun jälkeen torstain ottelusta.

Yleinen mielipide on, että pudotuspeleissä jokainen pienikin asia on tärkeässä roolissa. Tässä sarjassa se on jopa ollut korostuneessa asemassa.

Ratkaisukohdat - kiekollinen pelaaminen ja puolustuspelaaminen

HIFK on pelannut läpi sarjan laadukkaammin kiekolla kuin JYP. Helsinkiläisten maalivahti-osasto on myös ollut paremmalla tasolla, vaikka keskiviikkona vietettiinkin maali-iloittelun juhlaa. JYP puolestaan on ollut hallitsevampi osapuoli aloituksissa.

JYP on myös puolustanut läpi sarjan laadukkaammin − pois lukien ensimmäinen ja neljäs kohtaaminen, joissa HIFK näytti puolustuspelaamisen mallia. Keskiviikon ottelua ei voi pitää kummaltakaan onnistuneena puolustuspelaamisen näkökulmasta. Helsinkiläisillä on ollut myös omat ongelmansa trapin tiiveydessä, mutta ei kuitenkaan mitään ratkaisevia ongelmia.

Joukkueiden välillä on kiivaasti taisteltu kiekkokontrollista. Kumpikin joukkue on alkanut rytmittää peliä heti, kun siihen on ollut mahdollisuus. Se on ollut yksi tämän sarjan kulmakivistä. HIFK ehkä yllätti sarjan alussa JYPin sillä, miten useasti se käytti keskikaistaa ja keskushyökkääjän hakua hyökkäyksiinlähdöissä.

Helsinkiläisjoukkue on varsin hyvin päässyt JYPin paineistuspelaamisen alta pois kiekon kanssa − vaikka keskiviikkona Jyväskylässä ensimmäisessä erässä JYPin riisto- ja paineistuspelaaminen sai HIFK:n avauspelaamisen täysin sakkaamaan.

Myös ohjauspelaamisen kaksivaiheisuus on ollut hyvin näkyvässä roolissa. Varsinkin HIFK on lukenut tarkoin, milloin voi paineistaa korkealta ja milloin vetäytyä keskialueen trappiin. 

JYP on ollut sarjassa maalinedustoilla niskan päällä. Se ratkaisi muun muassa Jyväskylässä kolmannen ottelun maalinedustoilla.

Sarja on kuitenkin mennyt koko ajan enemmän ja enemmän reagointijääkiekkoa kohti. Tästä näkökulmasta HIFK on ollut kuskin paikalla. Pelaajat ovat sopeutuneet ja reagoineet edessä oleviin tapahtumiin hyvin. HIFK on myös lukenut varsin hyvin, milloin lähteä nopeammin pystyyn ja milloin ottaa viisikko kasaan hyökkäyksiinlähdöissä.

JYPillä on ollut reagointijääkiekon kanssa hienoisia ongelmia. Myös sen oman kiekollisen pelaamisen on oltava napsun verran parempaa kuin mitä tähän mennessä on nähty. Varsinkin neljännessä ottelussa Helsingissä JYPille tuli pahoja kiekonmenetyksiä väärissä paikoissa.

Yksi asia, mikä myös nousee esille, on keskiviikkoinen johtoaseman hukkaaminen. Miten se vaikuttaa JYPiin?

Varmasti se vaikuttaa, mutta niin kuin tämä pudotuspelisarja on osoittanut: edellisellä pelillä ei ole uutena pelipäivänä mitään merkitystä. On todennäköistä, että JYP tulee sisuuntuneena Helsinkiin.

JYP on kokenut joukkue, joka ei vähästä hätkähdä. Silti, 5−0- johto, sen hukkaaminen ja pelin häviäminen kotiyleisön edessä on henkisesti kova paikka. Henkinen etu on HIFK:lla, jolla itseluottamus on tapissa.

JYPin johtavien pelaajien pitää olla kuudennessa kohtaamisessa oikeasti johtavia pelaajia - muuten kausi päättyy Helsingissä.

Seuraa Heitä

Patrik Carlsson #72 | Pelicans

Keskushyökkääjä

Keskiviikkona neljä maalia tehtaillut ruotsalaishyökkääjä on ollut avainhahmoja HIFK:lle näissä pudotuspeleissä. 30- vuotias hyökkääjä on nakuttanut viiteen pudotuspeliotteluun yhdeksän pistettä.

Juha-Pekka Hytönen #15 |

Keskushyökkääjä

JYPin kapteeni on alkanut hieman lämpenemään pudotuspeleille. Kolme ensimmäistä ottelua kokenut hyökkääjä seilaili hieman varjojen mailla ja tehotilastokin valui miinuksen puolelle. Keskiviikkoisessa ottelussa tuli onnistumisiakin kahden tehopisteen muodossa. Silti, tehotilasto on neljä merkintää miinuksella. Parempaa vaaditaan, mikäli JYP meinaa sarjan venyvän vielä Jyväskylään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK:lla henkinen etu
5-0-johdon hupeneminen jatkoaikatappioksi ja aikaa seuraavaan otteluun alle vuorokausi. Jypin kohdalla olosuhteet eivät ole ainakaan ihanteelliset torstain otteluun. HIFK puolestaan sai rutkasti lisää itseluottamusta keskiviikon takaa-ajon kunniallisesta päätöksestä. Lisäksi HIFK on ollut kotihallissaan läpi kauden vahva, myös pudotuspelien molemmissa otteluissa, vaikka JYP ensimmäisestä voiton naarasikin.
3 4
1 2