Viimeistelynsä kanssa tuskailevien taisto Helsingissä

LIIGA / Ennakko
Maalivahdit ovat nousseet pääosiin joukkueiden otteluissa.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
HIFK saa keskiviikkona vieraita Hämeenlinnasta, kun HPK saapuu vierailulle Helsingin jäähalliin. Kumpikin joukkueista on tuskaillut ylivoimapelaamisensa sekä viimeistelynsä kanssa.

Isäntäjoukkue HIFK on saanut sairastupaansa tyhjennettyä ja samalla kurssi on pisteiden valossa kääntynyt loivaan nousuun. Punapaidat lähtevät otteluun kolmen ottelun pisteputkessa, jonka aikana maalivahti Kevin Lankinen on päästänyt vain yhden maalin varsinaisella peliajalla. Tiistai-iltana HIFK haki täyden pistepotin Lappeenrannasta SaiPan kustannuksella. 

Myös HPK on pisteputkessa. Viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on voittanut neljä ja hävinnyt kertaalleen rangaistuslaukauksilla. Lauantain kierroksella hämeenlinnalaiset hakivat voiton Raumalta ottelussa, jonka sankariksi nousi Sakari Manninen jatkoajan maalillaan. 

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kertaa kahdesti. Kumpikin otteluista on pelattu Hämeenlinnassa, joten keskiviikon ottelu on HPK:n kauden ensimmäinen visiitti Helsinkiin. HIFK voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen voittolaukauskilpailussa, jälkimmäisen vei puolestaan nimiinsä HPK varsinaisella peliajalla lukemin 2-1. Sarjataulukossa joukkueita erottaa kaksi pistettä.

Viimeistelyssä toivomisen varaa

Tyylillisesti HPK tarjoaa HIFK:lle kovan haasteen. Aktiivisesti liikkuvalla ryhmällä on edellytyksiä aiheuttaa harmaita hiuksia helsinkiläisten puolustukselle. HIFK on päästänyt Liigan vähiten maaleja, mutta kiitokset kuuluvat lähinnä loistavasti toimineen maalivahtipelin ympärille. Lankinen on noussut torjuntaprosentilla mitattuna koko sarjan parhaaksi maalivahdiksi, mutta puolustustyöskentely kokonaisuutena jättää edelleen toivomisen varaa.

Ajoittain helsinkiläisten puolustuksella on vaikeuksia tunnistaa tilanteita. Toisinaan vastustajan pelaajat pääsevät huomaamattomasti livahtamaan maalin edustalle ilman vartiointia, toisinaan ongelmia tuottaa turha kiire pelin avaamisessa. Viime otteluissa on kuitenkin nähty alkukautta enemmän kontrolloituja lähtöjä, joiden myötä myös turhat kiekonmenetykset ovat vähentyneet. 

Hämeenlinnalaiset ovat tasaviisikoin koko sarjan ahkerimpia laukojia, mutta tehokkuus on hukassa. Viimeisessä kahdeksassa ottelussa HPK on tehnyt vain 14 maalia. Ongelmia ei tarvitse hakea kaukaa, sillä samalla ajanjaksolla joukkue ei ole pystynyt tekemään yhtäkään ylivoimamaalia.  

Myös HIFK:lla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa. Kahdessa viime ottelussa joukkue on laukonut 61 kertaa kohti vastustajan maalia, mutta maalisarake on karttunut vain kahdella osumalla. Osumista toinen syntyi tyhjään maaliin. Paikkoja punapaidat ovat pystyneet luomaan, mutta viimeistelystä on puuttunut rentous ja laukaukset ovat joko suuntautuneet kohti vastustajan maalivahdin logoa tai viipyneet niin pitkään, että maalivahti on ehtinyt sijoittumaan paremmin.

Tilastopoiminta

Joukkueita ei voi kutsua erikoistilanteiden erikoisjoukkueiksi. HIFK:n alivoimapeli on koko kauden mitalla Liigassa heikointa, eikä ylivoimakaan herätä hurraa-huutoja. Viimeksi tiistaina joukkue pääsi pelaamaan SaiPan puolustaja Lasse Lappalaisen ulosajon jälkeen viisi minuuttia ylivoimaa, josta yli minuutin kahden miehen ylivoimaa, kuitenkaan onnistumatta. Kaikkiaan HIFK on päässyt pyörittämään kahden miehen ylivoimaa yli kuusi minuuttia, mutta maaleja joukkue ei ole saanut aikaiseksi.

HPK:n ylivoiman tilanne ei ole onnistunut sen paremmin. Edellisen kerran hämeenlinnalaiset ovat juhlineet ylivoimaosumaa yli kuukausi sitten, kun Oula Palve ratkaisi jatkoajalla 29. lokakuuta käydyn ottelun Vaasan Sportia vastaan juuri ylivoimalla. 

Seuraa Heitä

Roope Hintz #24 | Dallas

Keskushyökkääjä

Hintz on väläytellyt viime peleissä osaamistaan. Nuori keskushyökkääjä on luonut liikkeellään maalipaikkoja itselleen sekä muille, mutta palkinto on jäänyt vielä tulematta.

Philippe Cornet #51 |

Laitahyökkääjä

Kanadalainen on osunut viimeisessä kahdeksassa pelaamassaan ottelussa vain kertaalleen. Runkomiesten loukkaantumisista kärsivä HPK kaipaa Cornetilta enemmän tehoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Vähämaalinen ilta edessä
Joukkueista kumpikin on kunnostautunut viime otteluissa lähinnä maalipaikkojen tuhlailussa. Toisaalta repsahduksia omassa päässäkään ei olla nähty, joten maalijuhlia on turha odottaa. HPK kärsii avainpelaajien loukkaantumisista, mutta on osoittanut pystyvänsä venymään myös nimettömämpien pelaajien voimalla, joten tasapeli ei olisi yllätys.
1 2
1 2