HIFK:n ja Ässien kohtaamisessa teemana kadonneen maalijyvän metsästys

LIIGA / Ennakko
HIFK:n otteluissa maalijuhlat ovat olleet harvassa
Torstai-iltana HIFK saa Helsingin jäähalliin vieraita Porista. Viimeistelyn tuska on näkynyt kummankin joukkueen otteista läpi kauden. Kääntyykö ottelu hanakasti laukovalle Ässille vai pelinsä rakenteen kanssa tuskailevalle HIFK:lle?

HIFK lähtee kamppailuun tappio niskassaan. Tiistaina ruotsalainen Linköping katkaisi punapaitojen CHL-taipaleen hakemalla 1-0-voiton Helsingistä. Joukkue hävisi myös edellisen Liiga-kamppailunsa Tapparalle. CHL-pelit mukaan luettuna neljässä edellisessä HIFK:n ottelussa on nähty yhteensä vain viisi maalia.

Tiistain ottelu Linköpingiä vastaan päättyi ruotsalaisten 1-0-voittoon, samoihin lukemiin ovat päättyneet myös kaksi edellistä Liiga-kamppailua, joista helsinkiläiset onnistuivat voittamaan toisen.

Ässien kausi on ollut ailahteleva. Ensimmäisestä kuudesta ottelustaan porilaiset eivät voittaneet kertaakaan varsinaisella peliajalla, mutta voittivat seuraavat seitsemän peliä ilman pistemenetyksiä. Nyt vire on kääntynyt taas laskuun ja tappioputken mitta on keskiviikkoisen Ilvekselle kärsityn tappion jälkeen neljän ottelun mittainen.

Torstain kohtaaminen on kauden toinen joukkueiden välillä. Lokakuun lopun ottelussa HIFK sortui perisyntiinsä Ässien viedessä ottelun nimiinsä 2-0 kotikentällään. 

Viimeistelyn vaikeus

Jos HIFK:lla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa, samaa voi sanoa Ässistä, joka on jäänyt kahdesti peräkkäin nollille ja viimeisen neljän ottelun tehtyjen maalien saldo on kaksi. Mistään lyhytaikaisesta ongelmasta ei joukkueiden viimeistelyvaikeuksissa ole kyse. Ässät on iskenyt koko kauden aikana Liigan vähiten maaleja, HIFK kolmanneksi vähiten. 

Porilaisia ei voi syyttää yrityksen puutteesta, sillä vain HPK on laukonut tasaviisikoin patapaitoja useammin kohti vastustajan maalivahtia. Ässät on laukonut yhteensä 674 kertaa, kun esimerkiksi laukaustilaston hännillä olevan Kärppien luku on huomattavasti pienempi 489, joskin Kärpät on pelannut yhden ottelun vähemmän.

Pelaajista ahkerin laukoja on ollut Charles Bertrand, joka on koko Liigan toiseksi ahkerin laukoja. Miehen otteissa paistaa halu tehdä maaleja, mutta heikko onnistumisprosentti näkyy rentouden puutteena. Ranskalaisen otteista puuttuu maltti ja usein tuloksena onkin laukaus huonosta paikasta tai liian kaukaa ilman maskia. 

Bertrand on laukonut ahkerasti läpi kauden.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

HIFK:lla on puolestaan suuria ongelmia jo laadukkaiden laukauspaikkojen saamisessa. Avauspelaamisesta puuttuu punainen lanka, joka näkyy koko hyökkäyspelin rakenteessa. 

Loukkaantumiset näyttelevät myös omaa osaansa kiekollisen pelaamisen vaikeuksissa. HIFK:n sairastupa on pienen joukkueen mittainen, mutta myös Ässillä on omat murheensa. Oivassa pistetahdissa ollut Jussi Makkonen joutui jättämään ennen maaottelutaukoa käydyn ottelun Sportia vastaan kesken, eikä mies ole vielä pelikuntoinen.

Tarjolla surkeaa ylivoimaa

Pääsyy tehottomuuteen löytyy erikoistilannepelaamisesta, sillä torstain ottelussa on vastakkain kaksi Liigan huonointa ylivoimajoukkuetta. Taisteluparin osapuolet ovat sarjan ainoat, joiden ylivoimatehokkuus jää alle kymmeneen prosenttiin. Kumpikin on tehnyt kauden aikana vasta neljä ylivoimamaalia. Paljon puhuvaa on, että HIFK:ta vastaan on nähty jo kaksi alivoimamaalia. 

Mikäli torstain ottelussa nähdään ylivoimamaali, on se ensimmäinen laatuaan tällä kaudella, sillä HIFK ei ole tehnyt yhtään ylivoimamaalia kotikentällään, eikä Ässät vieraskentällä. 

Myös ylivoima-ajassa joukkueet löytyvät sarjan peräpäästä. HIFK on päässyt pelaamaan ylivoimaa ylivoimaisesti vähiten koko Liigassa, eniten ylivoimaa pelannut HPK on pelannut lähes kaksinkertaisen määrän ylivoimalla verrattuna helsinkiläisiin. Ässät on sarjan kolmanneksi vähiten ylivoimalla pelannut joukkue. 

Seuraa Heitä

Mikael Johansson #85 |

Keskushyökkääjä

Ruotsalaistaituri on ehtinyt esittelemään lyhyttä mailaansa HIFK-paidassa jo kahteen otteeseen, mutta torstain ottelu on ensimmäinen Liigassa. Löytyykö Johanssonin työkalupakista apuja punapaitojen viimeistelyyn?

Charles Bertrand #9 | ERC Ingolstadt

Laitahyökkääjä

Ranskalainen kuuluu sarjan ahkerimpiin laukojiin, mutta toistaiseksi tulos on ollut kaukana toivotusta. Löytääkö Bertrand kadonnutta maalijyväänsä torstaina Helsingistä?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK nappaa voiton vähämaalisessa ottelussa
Neljässä edellisessä ottelussa vain kaksi kertaa maalinteossa onnistunut Ässät tuskin onnistuu hakemaan pistettäkään HIFK:lta. Helsinkiläisten otteluissa maalimäärät ovat jääneet usein melko alhaisiksi, joten sama trendi jatkunee tässäkin kohtaamisessa.
2 3
0 1