Satakunnassa räjähtää − paineiden käsittely jääkiekon parasta aikaa

LIIGA / Ennakko
Ilmaisia neliömetrejä ei jaeta lauantain paikallispelissä.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Tutusta kaavasta poiketen Satakunnan paikalliskamppailu on molemmille joukkueille kauden toinen ottelu. Ässät kävi katsomassa Tapparan viirijuhlia, kun taas hopealle jäänyt HIFK puolestaan vieraili Raumalla ensimmäistä kertaa elokuun Pitsiturnauksen jälkeen.

Lauantai-ilta, täysi areena ja paikalliskamppailu. Tähän on länsirannikolla totuttu vuosien saatossa, paitsi että aina viikonpäivänä ei ole ollut lauantai.

Molemmat niput ovat muuttuneet viime kaudesta sekä pelaajien että valmennuksen osalta. Lukon Juha Vuori peluuttaa suoraviivaisempaa kiekkoa kuin Risto Dufva, joka taas on ollut pitkän linjan yhteistyökumppani Ässien Jyrki Aholle. He toimivat JYP-vuosinaan samassa valmennustiimissä.

Halliin varmuudella sekä Porista että Raumalta saapuvalle kansalle kiekkoilun ytimessä ei kuitenkaan ole fläppitaulu kuvioineen. Paikallispelin kenraaliharjoituksessa elokuussa nähtiin aina kaivattua tunnetta Heikki Liedeksen hieman kyseenalaisen ryntäilyn jälkeen. Aho painottikin voimakkaasti sitä, että heidän pelaajiensa kolhimista ei sallita.

Tilanne oli ja meni, mutta signaali on selvä: puolin ja toisin havaittavissa on kykyä ja halua reagoida pelikentän tapahtumiin.

Edelliset ottelut

Aho totesi ennen perjantain peliä, että kauden avaushetkillä marginaalit voittamisen ja häviämisen välillä ovat äärettömän pienet ja että vasta muutaman pelin jälkeen joukkueiden väliset erot alkavat näkyä.

Paikallispelit ovat ainakin Porin ja Rauman suunnalla olleet vaihtelevia tapahtumia koko kauden suoritustasosta riippumatta. Sarjataulukosta huolimatta kumpikin voi hävitä tai voittaa suurellakin erolla.

Perjantain kamppailussa Ässät jäi Tapparan jalkoihin 3−0. Lukko puolestaan pääsi jo maalien makuun, sillä HIFK nappasi Äijänsuolta 5−4-voiton vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Sarjapisteiden lisäksi Lukko menetti puolustaja Simo-Pekka Riikolan ja hyökkääjä Sami Lähteenmäen sairastuvan puolelle.

Ässiltä puuttuu kokoonpanostaan edelleen vaivojaan kuntouttava Antti Kerälä.

Ratkaisukohdat

Raumalaisvieraille jäi Porin harjoituspelistä parannettavaa, mutta harvoin elokuun kohtaamiset kertovat koko totuutta. Ässien valmennuskin painotti tätä puolta kamppailun ennakkotunnelmissa.

− Sarjan alku luo tietyn painetilan pelaajillekin, ja niiden käsittelyn oppiminen on oikeastaan hienointa, mitä tämä laji voi tarjota, herkuttelee Aho.

Tampereen-visiitillä patapaitojen jäähyt kostautuivat melko suurella prosentilla, ja rakkaalla paikallisvastustajallakin riittää ylivoimaosaamista.

Lausunnoista poimittua

Kliseemäisesti voisi todeta, että ehjän ottelun pelannut joukkue on vahvoilla nappaamaan täyden pistepotin. Ässäluotsi tyrmää heti kättelyssä tämän terminologian.

− Jääkiekossa on täysin mahdotonta, että kukaan voisi hallita ja kontrolloida tilanteita koko ottelun ajan. Ehjä 60-minuuttinen on höpöhöpöä, täräyttää Aho.

Seuraa Heitä

Juho Tommila #36 |

Puolustaja

Tommilalle Lukon kohtaaminen merkitsee varmasti enemmän kuin vain ottelu muiden joukossa. Harjoituskaudella Tommila sai vastuuta, mutta onnistumiset jäivät vielä yksittäisiksi väläytyksiksi. Aineksia on nähtyä enempään.

Janne Niskala #28 |

Puolustaja

Kun Lukko kävi harjoituspelissä Porissa, koko miehistö oli kippariaan myöten pahasti tuuliajolla. Kapteeni Niskalan pelaamisen tasonnosto on silti auringonvarma juttu. Lauantaina nähtäneen jälleen oivaltavia syöttöjä ja kovia viivapommeja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Satakunnan derbystä yllättävät maalijuhlat?
Ässät ja Lukko ovat kumpikin tuskailleet jo harjoituskaudella maalintekovaikeuksien kanssa.Toisaalta Satakunnan derbyissä on nähty ennenkin tunteen ajavan järjen ohi ja yllättävänkin suuria maalimääriä.
3 4
4 5 6