Mielipide

Capitals ampui itseään jalkaan tehdessään Tom Wilsonin kanssa NHL-kesän surkeimman sopimuksen

NHL / Kolumni
Tom Wilsonin kuuden vuoden ja yli 30 miljoonan dollarin jatkosopimus on kesän huonoimpia ja rajoittaa merkittävästi Capitalsia tulevaisuudessa.

Washington Capitals teki aiemmin yhden NHL-kesän parhaista peliliikkeistä pääsemällä eroon Brooks Orpikin surkeasta sopimuksesta. Tämä oli Capitals-GM Brian MacLellanilta erinomainen ratkaisu, vaikka joukkue menettikin prosessissa Philipp Grubauerin ja myöhemmin negatiivisen arvon Orpik otettiin takaisin − tosin paljon halvemmalla sopimuksella.

Hallitsevan Stanley Cup -mestarin päätös lukita Tom Wilson kuuden vuoden mittaiseen ja yli 30 miljoonan dollarin arvoiseen jatkosopimukseen kuitenkin syö osan palkkakattotilasta, jonka joukkue Orpikin kaupatessa hankki. Nyt näyttää siltä, että Capitals pääsi eroon katastrofaalisesta sopimuksesta ja teki heti perään toisen vastaavan.

Wilson ansaitsi tuntuvan palkankorotuksensa pitkälti viime kauden otteilla. Runkosarjan 78 pelatussa ottelussa hänelle kertyi ennätykselliset 14 maalia, 35 tehopistettä ja 26 ykköspistettä (maalit ja ykkössyötöt). Erityisesti pudotuspeleissä Wilson oli tehokas iskien viisi maalia ja yhteensä 15 tehopistettä 21 ottelussa. 

Lukuun ottamatta kautta 2014-15 Capitals on pärjännyt huonosti Wilsonin ollessa jäällä niin laukaisuyrityksissä kuin maaliodottamassa. Vaikka hän hankkii tehokkaasti mahdollisuuksia Capitalsin pelottaville ylivoimaviisikoille (46 hankittua jäähyä viime kaudella), kuluttaa Wilson silti itse jäähyaition penkkiä vielä tehokkaammin (58 otettua jäähyä viime kaudella).

Pelaajaprofiililtaan Wilson muistuttaa korkeintaan keskinkertaista kolmosketjun laituria, joka edellisistä vuosista poiketen pääsi viime kaudella nauttimaan pelaamisesta Aleksandr Ovetškinin ja Jevgeni Kuznetsovin kanssa. Edellä mainitun venäläisduon kanssa moni keskinkertainenkin pelaaja pystyy tekemään runkosarjassa 35 pistettä.

Pelaajaprofiililtaan Wilson muistuttaa korkeintaan keskinkertaista kolmosketjun laituria

Sopimuksen julkistamisen jälkeen kuultiin kertomuksia Wilsonin merkityksestä Capitalsille muun muassa kaukalon ulkopuolella. Fakta on kuitenkin, ettei millään organisaatiolla ole palkkakaton aikakaudella varaa maksaa edes maailman parhaalle pukukoppipelaajalle yli viittä miljoonaa dollaria kaudessa, mikäli hän ei ole tuon summan arvoinen myös jäällä ollessaan. Tätä Wilson ei yksinkertaisesti millään objektiivisella mittarilla katsottuna ole.

Jotkut sopimusta puolustaneet kommentoivat mediassa Capitalsin Stanley Cup -voiton tekevän Wilsonista uuden sopimuksensa arvoisen pelaajan. Sen lisäksi, että tämä argumentti on lähtökohtaisestikin naurettava, on se Wilsonin kohdalla myös melko ironinen. Sitä, ettei Stanley Cupia voida pitää merkityksellisenä yksilötaidon mittarina, on käytetty aikaisemmin hänen seuratoveri Ovetškinin puolustuksena (ja täysin oikeutetusti). 

Wilsonin lähimpiä vertailukohtia uuden sopimuksen myötä ovat muun muassa Elias Lindholm (kuusi vuotta, keskimäärin 4,85 miljoonaa dollaria kaudessa), Alexander Wennberg (kuusi vuotta, keskimäärin 4,9 miljoonaa dollaria kaudessa) ja Nino Niederreiter (viisi vuotta, 5,25 miljoonaa dollaria kaudessa).

On täysin absurdia ajatella, että Wilson ansaitsee ensi vuosina enemmän kuin esimerkiksi 11 päivää ennen kanadalaishyökkääjää sopimuksensa Calgary Flamesin kanssa allekirjoittanut Lindholm, joka on tehnyt NHL-uransa ajan tehopisteitä lähes kaksinkertaisella tahdilla Wilsoniin verrattaen.

Wilsonin uuden sopimuksen myötä Capitals sitoo 6,5 prosenttia palkkakattotilastaan pelaajaan, joka istui viime kaudella jäähyaitiossa yhteensä 218 minuuttia, oli seitsemän ottelua pelikiellossa ja jäällä ollessaan esitti pääasiassa ainoastaan kohtalaisia otteita. On täysin mahdollista, että Wilsonin sopimus näyttää muutaman vuoden kuluttua yhtä huonolta kuin Orpikin aikanaan näytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle