TsSKA jätti Jokerit täysin vaille mahdollisuuksia

KHL / Raportti
Herra 47 oli jälleen pelipäällä ja jatkuva uhka jokeripuolustukselle
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit pyrki toistamaan Moskovassa kuukauden takaista kotivoittoaan TsSKA:sta ja samalla säilyttämään kärkipaikkansa sarjataulukossa. Molemmat tavoitteet jäivät kuitenkin haaveeksi, kun TsSKA oli Jokereita edellä lähes alusta loppuun saakka jokaisella pelin osa-alueella ja ansaitsi siten 3 pistettä.

Molemmilla joukkueilla oli allaan edellisestä ottelustaan tappio Pietarin SKA:lle - Jokereilla perjantaina Pietarissa luvuin 6-3, ja TsSKA:lla keskiviikkona kotonaan luvuin 2-1. Tappio oli selkeästi sisuunnuttanut kotijoukkueen, joka pyrki heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen osoittamaan Jokereille pelin suunnan.

TsSKA antoi tuttuun tyyliinsä vahvan paineen syvältä Jokereiden omalta alueelta alkaen ja pyöritti vahvasti peliä Jokereiden alueella kiekon saatuaan. Kova paine tuotti tulosta jo 4 minuutin kohdalla, kun, kuten niin monesti aiemminkin, Alexander Radulov pääsi iskemään kiekon maaliin miltei suoraan aloituksesta.

Maalin jälkeen peli tasoittui. Erikoistilanteiden myötä TsSKA ei pystynyt samalla tavalla dominoivaan viisikkopeliin kuin ottelun alussa, ja ote siirtyi pikku hiljaa Jokereille. Useista hyvistä maalintekopaikoista huolimatta kiekko ei löytänyt tietään ohi TsSKA:n nuoren maalivahdin Ilja Sorokinin.

Lähes kaikki paikoista tulivat ylivoimalla, ja tasakentällisin ei erän loppupuolella montaa vaarallista paikkaa nähty kummassakaan päässä. Radulovin maali jäi lopulta erän ainoaksi, ja tauolle mentiin 1-0-lukemissa.

TsSKA dominoi täysin toisessa erässä

Jokereiden osalta ottelu TsSKA:aa vastaan muodostui kuin toisinnoksi perjantain SKA-pelistä Pietarissa: ensimmäisessä erässä joukkue on tasapäisesti mukana haastamassa isäntiä, mutta toisessa erässä se on lähes pelkästään ottavana osapuolena.

SKA-pelin kahden maalin sijasta Jokerit oli tällä kertaa toisessa erässä täydellisen aseeton, ja vain Henrik Karlssonin upeat torjunnat pitivät numerot siedettävinä.

TsSKA sai erään unelmastartin, kun heti ensimmäinen vaihto päättyi maaliin, vaikkakin vasta videotarkistuksen jälkeen. Radulov otti yhden lukuisista voitoistaan yksi vastaan yksi -tilanteessa kulmassa ja nousi maalille, johon syntyneen ruuhkan keskeltä Gennadi Stoljarov onnistui kaatuessaan potkaisemaan kiekon maalia kohti. Osuma oli sikäli onnekas, että kiekko otti matkallaan kimmokkeen vielä jokeripelaajan mailasta, jolloin se sääntöjen mukaan voitiin hyväksyä.

Jokereiden oma kiekollinen peli jäi toisessa erässä hyvin vähäiseksi, ja maalipaikat sitä myöten samoin. Tämä oli pitkältä seurausta TsSKA:n todella vahvasta paineistamista, joka piti huolen koko erän ajan siitä, että Jokereiden kiekollisella pelaajalla ei ole yhtään liikaa aikaa avata peliä rauhassa. Näin ollen syötöt eivät löytäneet omia pelaajia, ja ratkaisuksi jäi kiekon purkaminen pois omalta alueelta.

TsSKA puolestaan käytti aktiivisella työnteollaan saamansa edun hyvin hyväkseen. Sen onnistui pelata lukuisia pitkiä hyökkäyksiä Jokereiden alueella, eikä sillä ollut toisen erän aikaan mitään näkyvää hätää pelin pitämisessä täysin omassa hallinnassaan. Se sai erään myös toisen onnistumisen, kun Maxim Mamin sai laittaa kiekon lähietäisyydeltä ohi Karlssonin. Tilannetta edelsi Jokereiden paha kiekonmenetys, eikä puolustukseen yksin jäänyt Mathis Olimb puolustanut Maminia riittävästi estääkseen maalin syntymisen.

Kiri, jota ei koskaan tullut

Kolmanteen erään lähtiessä oli selvää, että Jokereiden olisi löydettävä jostain lääkkeet TsSKA:n paineistuksen purkamiseen ja oman viisikkopelin parantamiseen. Erätaukohaastattelussa Oskari Korpikari puhui perinteisesti luistelun ja työmäärän lisäämisestä, mutta TsSKA ei myöskään kolmannessa erässä ollut yllätettävissä näin yksinkertaisin teesein. Kolmas erä ei siten tuonut pelin kuvaan mitään suurta muutosta, vaan TsSKA jatkoi vahvaa viisikkopeliään ja onnistui siten tekemään Jokerit aseettomaksi.

Ottelu oli ohi viimeistään, kun Geoff Platt pääsi iskemään 4-0-lukemat taululle unohduttuaan täysin yksin jokerimaalin eteen. Jokereiden kiriä ei käynnistänyt edes Niko Kapasen ohjaama 4-1-maali. Maalin pohjustanut Juhamatti Aaltonen oli sunnuntaina muutaman vaisumman pelin jälkeen näkyvin jokeripelaaja ja oli syöttäjänä Jokereiden molemmissa maaleissa. Aaltonen jäi kuitenkin monessa tilanteessa kovin yksin useaa TsSKA-pelaajaa vastaan.

TsSKA pelasi kaiken kaikkiaan loistavan jääkiekko-ottelun, eikä se ensimmäistä erää lukuun ottamatta antanut Jokereille mitään saumaa ottelun voittamiseen. Intensiivinen karvaus ja tiivis viisikkopuolustus aiheuttivat Jokereille ongelmia läpi koko ottelun.

Paineistus aiheutti Jokereille suuria ongelmia myös perjantaina Pietarissa, ja se laittaa jokerivalmentaja Erkka Westerlundin varmasti mietteliääksi tulevaa viikkoa ajatellen.

Jokereiden kannalta positiivista on, että se pääsee yrittämään revanssia myös TsSKA:sta heti ensi viikolla kotonaan. Mikäli moskovalaisryhmä jatkaa samalla tasolla, on myös tuosta pelistä odotettavissa kuitenkin todella haastava Jokereiden kannalta.