Jokerit vakuuttavasti takaisin voittokantaan Bratislavassa

KHL / Raportti
Jani Rita laukoi kauden avausmaalinsa ja oli muutenkin pirteällä pelipäällä.
Jokerit jatkoi vieraskiertuettaan perjantain Pietarin vierailun jälkeen Slovakiassa, jossa vastaan asettui Slovan Bratislava. Joukkueen valmentajaksi kesken kauden tullut Petri Matikainen lisäsi kamppailun mielenkiintoa entisestään. Jokerit ei antanut isännille juurikaan mahdollisuuksia, vaan palasi jälleen vieraskaukalossa voittokantaan vakuuttavan esityksen jälkeen numeroin 2-4.

Jokerit sai perjantaina kovan oppitunnin KHL-liigan huipputasosta, kun se koki ensimmäisen vierastappionsa Pietarissa SKA:n vieraana. Jokerit ei kuitenkaan jäänyt murehtimaan yksittäistä tappiota, vaan tuli sunnuntaina Bratislavaan pelaamaan voitosta tosissaan. Slovan on puolestaan esittänyt Matikaisen johdolla positiivisia otteita, joten kamppailuun oli tarjolla herkulliset lähtökohdat.

Matikaisen valmentama Slovan tarjosikin ensimmäisessä erässä vieraille kovan haasteen, mutta ottelun edetessä Jokerit vei ottelun nimiinsä, lopulta jopa pelillisesti yllättävänkin selkeästi.

Jokerien kannalta positiivista Niklas Hagmanin loukkaantumisesta huolimatta on muiden ketjujen tasonnosto hyökkäyspäässä. Joukkueesta ennen kaikkea kaksikko Linus Omark ja Steve Moses jatkoivat ottelussa tulikuumia otteitaan. Myös Johan Harju ja Jani Rita esiintyivät edukseen.

Tasaisen vauhdikas ensimmäinen erä

Ottelun alku tarjosi molempien joukkueiden toimesta todella viihdyttävää ja vauhdikasta jääkiekkoa loppuunmyydylle Slovnaft Areenalle. Ensimmäisen vitosen paras paikka siunaantui jokerihyökkääjä Ritalle, joka pääsi Harjun ja Tomi Mäen oivallisen esityön jälkeen puolittain karkuun, laukoen kuitenkin lopulta tolppaan.

Vauhdikkaan alun jälkeen peli hieman rauhoittui jonka myötä kotijoukkue Slovan pääsi paremmin peliin mukaan. Ottelun avausmaali nähtiin Ville Lajusen jäähyn aikana, kun viime kaudella Helsingissä loistanut Ladislav Nagy vei isännät johtoon komealla rannelaukauksella ohi Henrik Karlssonin.

Jokerit ei kuitenkaan antanut Slovanin johtomaalin vaikuttaa omaan palaamiseen, vaan vieraat saivat lähes heti maalin jälkeen oivan mahdollisuuden tasoitukseen kun isäntien Ivan Baranka otti estämisjäähyn. Viimeisissä otteluissa positiivisesti esiintynyt kaksikko Omark ja Moses rakensivat kulmasta tilanteen jonka Moses päätti röyhkeään ajoon maalille ja tasoitti ottelun ujuttamalla kiekon ohi Jaroslav Janusin.

Erän lopussa ei nähty enää maaleja, vaikka molemmat joukkueet saivat vielä mahdollisuuden ylivoimapelaamiseen. Jokerit sai luotua useitakin hyviä maalipaikkoja, mutta palkinto maalien muodossa jäi puuttumaan. Myös isännät pääsivät kokeilemaan vielä ylivoimaa erän lopussa, mutta tauolle mentiin tasatilanteessa.

Jokerit karkumatkalle

Toisen erän alku näytti siltä, että molempien joukkueiden jalat ja ajatus olivat jääneet erätauon aikana pukukoppiin. Erän alku oli todella hapuilevaa molemmilta, ja järkevien hyökkäyksien aikaansaaminen oli työn ja tuskan takana.

Erän edetessä Jokerit sai kuitenkin juonesta isäntiä paremmin kiinni, ja ennen kaikkea vieraiden vastahyökkäykset avasi slovakkien puolustuksen ajoittain hyvinkin helposti. Tästä hyvänä osoituksena jokerien johtomaali, jossa paljon kritisoitu Harju näytti viimein kaivattua osaamistaan syöttämällä Ritan laidalta läpi, josta jokerikonkari ei erehtynyt, vaan vei Jokerit johtoon viileällä viimeistelyllä.

Maalin jälkeen Jokerit jatkoi vahvaa otettaan, jonka tuloksena etenkin Petr Koukalin johtama ketju osoitti olevansa todella hyvässä vireessä ja sai jatkuvasti luotua vaarallisia tilanteita isäntien päätyyn. Hyvä vaihe huipentui Omarkin laukaukseen, joka osui Slovan-vahti Janusin maskiin ja pomppasi siitä maalin taakse. Moses seurasi tilanteen tarkasti ja käänsi kiekon nopeasti maalin eteen Koukalille, jolla oli helppo työ siirtää kiekko lähes tyhjään maaliin.

Tämän jälkeen Bratislavalle tarjottiin todellista mahdollisuutta tulla peliin mukaan, kun se pääsi pelaamaan kuusi minuuttia ylivoimaa mm. Jere Karalahden kahden jäähyn myötä. Joukkueen tämän kauden perisynti, eli tehoton ja hidas ylivoima kuitenkin jatkui ja Jokerit pääsi kolmanteen erään johto-asemassa lopulta melko helpolla.

Slovanin kiri ei riittänyt

Kolmanteen erään kotijoukkue tuli vahvasti ja lähti tosissaan vielä yrittämään kavennusosumaa. Joukkueen yritykset eivät kuitenkaan olleet riittävän tasokkaita, ja lopullisesti kotijoukkueen lannisti jokerivahti Karlsson, joka esitti kauden parasta peliään.

Slovanin alkupainostuksen jälkeen koko ottelun suoraviivaisen tehokkaasti pelanneet Harju ja Rita pääsivät vielä kaunistelemaan numeroita ketjulle ominaisella tavalla. Keski-alueen ylittänyt Rita heitti kiekon pitkänä päätyyn heti siniviivan jälkeen, josta Harju poimi kiekon ja runnoi väkisin kauden avausmaalinsa.

Kolmannen erän jälkimmäinen kymppi ei tarjonnut enää juurikaan tapahtumia, ennen kun Niko Kapanen kaatoi Ziga Jeglizin selvässä maalipaikassa jokerimaalin edessä. Tästä seurauksena oli rangaistuslaukaus, josta Jegliz ei erehtynyt vaan Slovenialainen täräytti kiekon tyylikkäästi ohi Karlssonin. Rankkarin jälkeen isännille tarjottiin todellinen mahdollisuus tulla mukaan peliin, kun 20 rangaistusminuuttia ottelussa istunut Karalahti otti jälleen todella tyhmän jäähyn. Slovanin ylivoimapeli ei edelleenkään tarjonnut juurikaan nähtävää, joten Jokerit selvitti orastavan takaa-ajon kunnialla.

Ottelun lopussa Jokerien vieraskaukaloista tuttu vahva viisikkopelaaminen teki Slovanin kirin ja yritykset lopulta tyhjiksi.

Jokerien kausi jatkuu neljän koti-ottelun putkella, joista ensimmäinen pelataan keskiviikkona kun Ilmalaan vieraaksi saapuu Dynamo Riika. Slovan Bratislavan pelit jatkuvat tiistaina, kun se matkaa Zagrebiin Doug Sheddenin valmentaman Medveščakin vieraaksi.