Jokereille jälleen tappio Pietarissa - Moses rokotti vanhaa seuraansa

KHL / Raportti
Steve Moses iski Pietarin SKA:n avausmaalin ylivoimalla.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Kauden pisintä vieraskiertuettaan läpivievä Jokerit lähti maanantaina Pietariin hakemaan KHL-aikakautensa ensimmäistä vierasvoittoa SKA:sta. Jokerit taipui edellisessä ottelussaan Moskovan TsSKA:lle 2-1 pietarilaisten voittaessa omansa, joten kyseessä oli molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeä ottelu divisioonan voittotaistelun suhteen.

Ottelun tärkeys näkyi ensimmäisessä erässä molempien joukkueiden tarkkana puolustuspelinä. Kotijoukkue SKA tuli otteluun alusta alkaen isännän ottein ja pystyi luomaan parempia maalipaikkoja läpi ensimmäisen erän. Jokereiden aseeksi jäi pyrkiä nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Vastoin kaikkia odotuksia, Jokerit onnistui ensimmäisenä rikkomaan kuparisen ottelussa. Erää oli ehtinyt vanhentua jo viimeiselle minuutilleen, kun jokereiden tanskalaispuolustaja Philip Larsen pääsi lyömään lähietäisyydeltä Tomi Mäen laukoman paluukiekon ohi SKA:n suomalaisvahti Mikko Koskisen.

Ensimmäisessä erässä omat KHL-debyyttinsä saivat Jokereiden nuoret Atte ja Miro Mäkinen, jotka tulivat Jokereiden mukaan SKA-otteluun oltuaan aiemmin kauden lainalla Mestiksen Jukureissa. Osin Jokereiden runsaasta jäähymäärästä johtuen nuorukaiset eivät kuitenkaan saaneet ottelussa peliaikaa kuin vajaat neljä minuuttia kumpainenkin.

Vähäisestä peliajasta huolimatta miehet esiintyivät debyytissään edukseen, ja veljeksistä Miro pääsi kertaalleen jopa maalipaikkaan Koskisen vedettyä kuitenkin pidemmän korren. Jokereiden kokoonpanossa mukana myös ollut Frank Gymer ei ottelussa pelannut vaihtoakaan.

Oma koira puri toisessa erässä

Toisessa erässä siipirikkoisen jokerijoukkueen haaste kasvoi entisestään, kun SKA lisäsi selkeästi tempoa ensimmäisestä erästä. Joukkue karvasi jatkuvasti kahdella tai jopa kolmella pelaajalla, mikä vaikeutti huomattavasti Jokereiden pelin avaamista. Jokerit saikin erässä vain kuusi laukausta kohti SKA:n maalia.

Oman vaikeutensa Jokereiden pelaamiseen toivat jälleen kerran jäähyt. Joukkue sortui helppoihin virheisiin ja joutui siten ottamaan peräti neljä kahden minuutin rangaistusta ottelun toisessa erässä.

KHL:n ylivoimaisesti nimekkäimmällä ryhmällä operoivan pietarilaisjoukkueen ylivoima ei kuitenkaan toiminut läheskään niin vaarallisesti kuin mitä pelkästään nimiä katsomalla voisi olettaa. Selvää kuitenkin on, että jos joukkueelle antaa riittävän monta mahdollisuutta niin jossain kohtaa kiekko löytyy väkisinkin maalista.

Näin kävi myös tällä kertaa, kun SKA tasoitti ottelun 1-1:een pelatessaan ensimmäistä ylivoimaansa toisessa erässä. Hurjan mylläkän jälkitilanteessa kiekko onnistuttiin pelaamaan Steve Mosesille jokerineliön keskustaan ja KHL:n viime kauden maalikuningas Jokereiden riveistä teki mitä mies parhaiten osaa. Maali oli miehen ensimmäinen entistä seuraansa vastaan ja kaikkiaan yhdeksäs pietarilaisryhmän riveissä.

Jokerit sai erässä oman mahdollisuutensa Yegor Yakovlevin mailan osuttua Juhamatti Aaltosta kasvoihin, mutta tällä kaudella numeroiden valossa toiseksi tehokkain ylivoima ei tuottanut tällä kertaa tulosta. Tasakentällisin peli oli läpi erän vahvasti kotijoukkueen otteessa, mikä tosin oli varmasti osa niin Jokereiden kuin SKA:n pelisuunnitelmaa jo ennen ottelua.

Larsen sankarista roistoksi

Kolmas erä ei tuonut tullessaan suuria muutoksia. SKA oli ottelussa edelleen niskan päällä, ja muun muassa Maxim Chudinovilla oli aivan avoin paikka viedä pietarilaiset johtoon joukkueen pelatessa ylivoimaa. Mies ei kuitenkaan onnistunut vaan one-timer laukaus suuntautui ainoastaan jokerimaalin sivuverkkoon.

Pitkään näyttikin, että tasatilanne 1-1 saattaisi säilyä jopa jatkoajalle saakka, mutta toisin kävi. SKA sai aktiivisuudestaan lopulta palkinnon, kun Jarno Koskirannan maalille lähettämä syöttö ohjautui maaliin. Lukuisia loistavia torjuntoja ottelussa esittänyt Henrik Karlsson oli täysin voimaton kiekon kimmotessa maalin edestä ottelun avausmaalin tehneen Larsenin jalasta.

Muutama minuutti maalin jälkeen Larsen hankaloitti Jokereiden tilannetta entisestään. Täysin pelin ulkopuolella mies menetti itsehillintänsä ja keihästi SKA-puolustaja Yakovlevia pietarilaisten maalin edessä. Seurauksena tästä Larsenille ansaittu ulosajo ja mahdollinen pelikielto myös tuleviin kamppailuihin.

Alivoimasta huolimatta Jokereille avautui ottelun loppuhetkillä vielä loistava maalipaikka, kun kolme SKA-pelaajaa ylipelasivat itsensä ohi kiekosti omalla siniviivallaan ja Peter Regin karkasi puolittaiseen läpiajoon. Hän kuitenkin päätti vielä yrittää syöttöä Aaltoselle ja lopulta kiekko pomppi vain senttejä ohi SKA-maalin.

Näin Jokereille jäi ottelusta käteen toinen perättäinen 1-2-tappio, ja samalla ero joukkueiden välillä kutistui vain viiteen pisteeseen. Jokereiden vierastaival jatkuu vielä kolmen ottelun verran, joista ensimmäinen ottelu pelataan jo keskiviikkona Riiassa paikallista Dinamoa vastaan.