Ei mitään uutta Pietarin taivaan alla

KHL / Raportti
SKA:n pelaajat olivat monessa tilanteessa potkun edellä Jokereita Pietarin illassa.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit lähti metsästämään KHL-historiansa ensimmäistä voittoa Pietarista kautensa ennakko-odotuksiin nähden vaisusti aloittanutta SKA:ta vastaan. Ensimmäisessä erässä hyvin isäntiä haastanut jokerijoukkue joutui kuitenkin lopulta poistumaan Jääpalatsista jälleen tappio niskassaan.

Lähtökohta Jokereiden ja Pietarin SKA:n kauden ensimmäiseen kohtaamiseen oli sikäli poikkeuksellinen, että viime kaudella mestaruutta juhlinut pietarilaisryhmä oli harvinaisessa haastajan asemassa Jokereihin nähden alkukauden kenttätapahtumia vertaillessa. Jokereille oman vaikeutensa peliin loivat kuitenkin lukuisat loukkaantumiset, joista merkittävin oli ykköspuolustaja Philip Larsenin poisjäänti illan kamppailusta. Samalla Jere Sneck sai ensimmäiset minuuttinsa KHL:ssä.

Ensimmäinen erä tarjosikin tasaista ja vauhdikasta peliä, jossa parhaat maalipaikat siunaantuivat Jokereiden Mathis Olimbin johtamalle ykkösketjulle. SKA:n pelirakentelu pysähtyi kerta toisensa jälkeen Jokereiden tiiviiseen viisikkopuolustukseen, joka pakotti isännät pelaamaan kiekkoa päädyn kautta pääsemättä lainkaan vaarallisimmalle maalintekosektorille.

Isäntien paras ase olivat nopeat vastahyökkäykset, jotka ajoittain aiheuttivat vaaratilanteita hyvin joukkueena puolustaneelle vierasjoukkueelle. Maalivahdit molemmissa päissä, Jokereiden Riku Helenius sekä SKA:n Ilja Ježov, hoitivat kuitenkin vakuuttavasti omat tehtävänsä, ja niinpä tauolle mentiinkin 0-0-lukemissa viihdyttävän avauserän päätteeksi.

SKA näyttää tasonsa toisessa erässä

Jos ensimmäinen erä oli tasainen ja osin jopa jokeripainotteinen, oli toinen erä alusta loppuun SKA:n hallintaa. Heti erän alkuun SKA:n ja koko illan vaarallisin kokonaisuus Anton Burdasov - Vadim Šipatšev - Jevgeni Dadonov onnistui ensimmäisen kerran kolmikon suoran hyökkäyksen päätyttyä puolustaja Jegor Jakovleville, joka laukoi illan ensimmäisen hurjalla lämärillä Heleniuksen taakse.

Mathis Olimb pääsi hetkeä myöhemmin kuin tyhjästä tasoittamaan pelin 1-1:een komealla rystynostolla, kunnes SKA:n kolmikko iski toistamiseen. Pitkä pyöritys jokeripäädyssä päättyi maaliin, kun Burdasov iski vapaasti Šipatševin syötön maalin edestä sisään jokeripuolustuksen unohtuessa tilanteessa joukolla katsomaan kiekkoa.

Hieman tämän jälkeen Jokerit tuli jälleen tasoihin, ja asialla oli ottelun pirtein jokeriketju Olimb- Pekka JormakkaTommi Huhtala. Kolmikko sai pelin pyörimään SKA:n alueella oikeastaan ainoaa kertaa koko toisessa erässä ja tulos oli maali, kun Jormakka löi heikon purkukiekon sisään Olimbin epäonnistuttua hetkeä aiemmin loistavasta tekopaikasta.

Kahdesta tasoitusmaalista huolimatta toisesta erästä tuli kuitenkin synkkä vierasjoukkueelle: ensin Burdasov laukoi isännät 3-2-johtoon jälleen suorasta hyökkäyksestä, ja erän lopussa SKA painoi vielä kuin väkisin lukemat 5-2:een. Jokereilla oli erässä huomattavia vaikeuksia päästä hyökkäämään kontrolloidusti SKA:n ankaran paineen alla, ja niinpä kotijoukkue saikin painettua pelin toistuvasti vaarallisesti jokeripäätyyn. Loppulukemat erästä olivat tapahtumiin nähden ansaitut.

"Isoveli" ei antanut Jokereiden yllättää itseään

Kolmannen erän alussa Jokerit yritti saada kiriä aikaiseksi vaihtamalla maalille Henrik Karlssonin ja sekoittamalla hyökkäysketjujaan. Toisen erän vyöryn jäljiltä peli tasoittui, mutta vaarallisimmat maalipaikat siunaantuivat kolmannenkin erän alussa SKA:lle. Kotijoukkue myös puolusti tiukasti, ja monet Jokereiden pelinavauksista päättyivät kiekon heittämiseen isäntien päätyyn.

Toivottu kavennus kuitenkin syntyi, kun Brandon Kozun, Topi Jaakola ja Jesse Joensuu saivat hyvällä syöttökuviolla pelattua Kozunin täyteen vauhtiin, ja hän sijoitti kiekon tarkasti takanurkkaan. Tämän lähemmäs SKA ei kuitenkaan Jokereita päästänyt, ja kuin näytteeksi SKA:n tehokolmikko taiteili kiekon vielä kertaalleen Jokereiden maaliin. Tällä kertaa kunnian osumasta sai Dadonov ketjukavereiden syöttäessä. Kolmikko teki viisi kotijoukkueen kuudesta osumasta, ja Jokereiden täytyy nopeasti löytää lääkkeet ketjun pysäyttämiseen, jotta tulevissa kohtaamisissa se voi taistella voitosta.

Pietarista Jokerit ei siis voittoa vieläkään saanut, joten ainakin hetkellisesti asetelma joukkueiden välillä on SKA:n näkökulmasta palautettu. Seuraava kohtaaminen käydään kuitenkin jo ensi viikolla Helsingissä, ja 6-3 tulos takaa varmasti yhtä intensiivisen ottelun myös tuolloin. Jokerit haluaa varmasti näyttää "isoveljelleen", kuten Jormakka SKA:ta erätaukohaastattelussa kuvasi, että Helsingistä ei pisteitä lähde ilman vielä kovempaa taistelua.