Jokerivahti Riku Helenius heräsi ammattilaisuuteen: "Muutin kaiken"

KHL / Raportti
Riku Helenius on aiempaa paremmassa kunnossa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit on tehnyt kauden ensimmäisessä viidessä ottelussa vain kymmenen maalia, mutta on onnistunut kääntämään tiukat ottelut voitoiksi jo kahdesti peräkkäin. Joukkueen suurimmat sankarit seisovat maalin edessä.

Päävalmentaja Jukka Jalosen onneksi Jokereilla on kaksi erinomaisesti pelaavaa maalivahtia, jotka ovat mahdollistaneet helsinkiläisille pistesarakkeen karttumisen.

Torstaina Jokerit otti toisen perättäisen voittonsa, kun Tommi Huhtalan illan toinen maali varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla toi 3–2-vierasvoiton Salavat Julajev Ufasta. Myös Mika Niemi onnistui maalinteossa.

– Ihan hyvä vierasottelu ja luonteenosoitus, että saimme pinnistettyä voiton. Joukkueen sisällä ei olla huolissaan maalinteosta. Olemme pystyneet luomaan paikkoja. Joissakin peleissä olisi ehkä ansaittu enemmänkin maaleja, jokerivahti Riku Helenius kuvaili Jokereiden tiedotteessa.

Jokerit hankki kesän aikana useita isokokoisia pelaajia, joiden tarkoituksena on luoda tilaa maalin eteen kaukalon molemmissa päissä.

– Maalintekokeskustelussa unohtuu helposti se, miten hyvin olemme puolustaneet joukkueena. Maalin eteen ja keskustaan on vaikeampi tulla, ja laukauksia tulee huonommista sektoreista, Torjuntamäärä ei aina tarkoita vastustajan selvää hallintaa, Helenius kuvaili alkukautta.

Kahdelle Teemu Hartikaisen ylivoimalla sutimalle maalille Helenius ei voinut mitään. Illan ensimmäinen torjunta oli ex-Jokeri Linus Omarkin vauhdikas läpiajo, johon Helenius venytti tyylikkäästi ja torjui kaikkiaan 33 kertaa.

– Välillä niitäkin pitää ottaa, mies totesi tyynesti.

Uusi alku

Jokereiden edelliskausien ykkösvahti Henrik Karlsson siirtyi kesällä Kazakstaniin Barys Astanaan. Heleniuksen pariksi tuli liigaennätyksiä Rauman Lukossa murskannut jenkkivahti Ryan Zapolski. Molempien jokerivahtien torjuntaprosentit ovat huippuluokkaa. Päästettyjä maaleja on yhteensä yhdeksän, Heleniuksella kolmessa ottelussa viisi.

– Muutin viime kesänä kaiken tekemiseni, mitä tulee elämiseen, treenaamiseen, syömiseen. Se tuotti tulosta. Olen hyvässä kondiksessa. Se antaa pohjan itseluottamukselle, kun ei tarvitse miettiä, jaksanko pelata tai olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa. Voin keskittyä olennaiseen, Helenius sanoi.

Heleniuksen tulevaisuus huipputason maalivahtina oli katkolla. Jatkosopimus edellytti muutoksia.

– Olin tosi tosi pettynyt omaan tekemiseeni viime kaudella. Oli tosi vaikea kausi. Kun sain mahdollisuuden jatkaa, niin tuli sellainen olo keväällä, että nyt yritetään tehdä kaikki viimeisen päälle oikein, ettei tarvitse jossitella.

– Uusi päävalmentaja ja uusi tilaisuus, Helenius päätti.

Jokerit päättää kolmen ottelun vieraskiertueensa ottelulla hallitsevaa KHL-mestari Metallurg Magnitogorskia vastaan. Ottelu alkaa lauantaina kello 15.00.

» Lähetä palautetta toimitukselle