Hagman iski viime hetkillä Jokerit voittoon

KHL / Raportti
Niklas Hagman saalisti Metallurg Novokuznetskia vastaan kaksi tehopistettä.
Jokerit kohtasi vieraskiertueensa toisessa ottelussa Metallurg Novokuznetskin. Vajaamiehinen helsinkiläisjoukkue ei missään nimessä esittänyt parastaan, mutta nappasi täyden pistepotin viime hetken maalilla.

Jokereiden kapea materiaali vieraskiertueella heikkeni entisestään, kun Tomi Mäki joutui suuntaamaan loukkaantumisen takia takaisin Suomeen. Juhamatti Aaltonen oli sivussa ottelusta kuumeen vuoksi, ja Jokerit joutui kierrättämään oikeita laitahyökkääjiään.

Mäen paikan nelosketjun keskushyökkääjänä otti Saku Salminen. 20-vuotiaalle hyökkääjälle ottelu oli ensimmäinen KHL:ssä.

Jokerit hallitsi avauserää selvästi ja iski ottelun kaksi ensimmäistä maalia. Jani Rita aloitti maalinteon, ja Brandon Kozun iski vierasjoukkueen kahden maalin johtoon kuusi minuuttia myöhemmin.

Toinen erä oli Jokereille hankala. Novokuznetsk pääsi peliin mukaan, ja Vadim Mitryakov iski kiekon maalin edestä Karlssonin ohi. Toisen erän edetessä Jokerit sai taas otteen pelistä. Erityisesti Salmisen johtama neloskenttä loi pitkiä pyörityksiä Novokuznetskin päätyyn, mutta ei päässyt kunnon maalintekopaikoille.

Novokuznetsk tuli kolmannessa erässä tasoihin ja näytti jo varmalta, että ottelu etenee jatkoajalle. Niklas Hagman oli kuitenkin eri mieltä ja iski irtokiekon maaliin vain seitsemän sekuntia ennen loppua. Loppulukemat kirjattiin 2-3.

Jokerit menetti avauserän otteensa

Jokereiden alkukauden pelillinen teema on selvästi ollut kiekonhallinta. Samalla tavalla joukkue jatkoi myös Novokuznetskia vastaan, mutta pystyi toteuttamaan pelisuunnitelmaansa laadukkasti vain ensimmäisen erän. Jokerit hallitsi kiekkoa avauserässä ajoittain suvereenisti, eikä päästänyt kotijoukkuetta hallitsemaan pelin virtausta.

Jokereiden kiekkokontrollin perustana oli hyvän pelin rytmittämisen lisäksi vahva karvauspelaaminen, joka pakotti Novokuznetskin hyökkäämään väsyneenä ja alivoimaisena, eikä kotijoukkue päässyt rytmittämään hyökkäyspeliään. Henrik Karlssonille jäi helppo työ torjua Novokuznetskin väsyneet hyökkäykset.

Novokuznetsk ei pystynyt pysäyttämään keskialueella Jokereiden organisoituja hyökkäyksiä, vaan Jokerit vyöryi kerta toisensa jälkeen nopean syöttöpelinsä ja vauhtieron turvin hyökkäysalueelle. Jokerit luotti hitaissa hyökkäyksiinlähdöissä tuttuun rakenteeseen, jossa viisikko oli levittäytynyt koko kentän leveydelle ja syöttötuki oli koko ajan hyvä. Rakenne mahdollisti myös kiekollisten puolustajien, Daine Toddin ja Philip Larsenin, nousut hyökkäyksiin mukaan.

Toiseen erään kotijoukkue ryhdistäytyi, ja toisaalta vaikutti siltä, että Jokerit hieman löysäsi otettaan. Peli tasottui, ja Novokuznetsk pääsi koko ajan entistä paremmille maalintekopaikoille.

Jokerien jäähyily kostautui kolmannen erän alussa, jolloin se otti kolme kahden minuutin jäähyä peräkkäin. Ylivoima oli Novokuznetskilla tehotonta, mutta jäähyjen myötä ote siirtyi selvästi kotijoukkueelle. Novokuznetsk käytti tilaisuutensa ja tuli tasoihin. Hagmanin maali ylivoimalla varmisti kuitenkin pisteet Jokereille. Itseluottamuksen kannalta maali oli Hagmanille tärkeä, sillä tehojen osalta hän on ollut alkukaudella pimennossa.

Jokerit jatkaa vieraskiertuettaan lauantaina, jolloin vastaan asettuu Admiral Vladivostok.