Pudotuspelikiekkoa elokuussa – Jokerit tyly isäntä TsSKA:lle

KHL / Raportti
Ruotsalaisvahtien taiston vienyt Henrik Karlsson torjui lauantai-iltana kaiken.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kolmas ottelu, kolmas voitto. Viimeistään nyt voidaan sanoa, että Jokereiden alku uuteen kauteen on ollut erinomainen. KHL:n parhaana joukkueena pidetty TsSKA Moskova hävisi Helsingin areenalla omilla vahvuusalueillaan, ja jokerivahti Henrik Karlsson hoiti loput.

Viime keväänä Jokerit hävisi pudotuspelisarjan TsSKA:lle. Moskovalaiset olivat parempia etenkin maalinedustoilla. Täksi kaudeksi TsSKA on jopa vahvistunut ja aloittanut kauden Jokereiden tapaan vahvasti. Lauantai-illan huippukamppailu oli erinomainen testi Jokereiden nykytasosta.

Testin tulos oli mainio. Jokerit pärjäsi TsSKA:ta vastaan tasapäisesti viidellä viittä vastaan ja oli parempi maalivahtipelissä, erikoistilannepelaamisessa ja jopa maalien edustoilla. Moskovalaiset eivät pelanneet huonoa ottelua, mutta Jokerit voitti 3-0.

− Pelaajat olivat valmiina tähän haasteeseen, joten voitto tuntuu hyvältä, myönsi Jokerit-valmentaja Erkka Westerlund.

Kaiken kaikkiaan KHL:n kärkipään joukkueiden ottelu oli yllättävänkin hyvää kiekkoviihdettä ajankohtaan, elokuun loppuun nähden. Pelillisesti oli ajoittain hakemista molemmin puolin, mutta intensiteetti oli korkea ja taklauksia keskimääräistä KHL-ottelua enemmän. Sananvaihtoa ja jälkipeliä oli kuin pudotuspeleissä.

Pieniä koiruuksiakin nähtiin. TsSKA:n Geoff Platt taklasi päätöserässä ohi mennessään Jokereiden vaihtoaitiossa ollut Mathis Olimbia. Temppu jäi tuomareilta näkemättä, mutta aiheutti melkoista sananvaihtoa joukkueiden välillä.

Profiilihankinnat ratkaisijoina

Aktiivisesti otteluun lähtenyt Jokerit ei saanut palkintoa nopeasti, vaikka pelivalmius näkyi alusta alkaen. Avauserä oli tasainen ja maaliton. Tiukan tuomarilinjan myötä kumpikin joukkue sai pelata noin minuutin viidellä kolmea vastaan.

Ensin selvisi Jokerit erinomaisesti pelanneen alivoimakolmikon Atte Ohtamaa-Oskari Korpikari-Petteri Wirtanen avulla, mutta myöskään Olimbin johtama Jokereiden ylivoimaviisikko ei saanut todellisia huippupaikkoja kahden miehen ylivoimalla.

Toisessa erässä nähtiin ottelun ratkaisu. Ruotsalaisten maalivahtien taiston hävinnyt TsSKA-vahti Viktor Fasth kuumeni Jokereiden maskimies Jesse Joensuulle ja antoi Jokereille jo toisen kahden miehen ylivoiman.

Tehokkaasti kauden avannut Peter Reginin ylivoimaviisikko ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Regin ja tanskalaisen kanssa hyvin yhteen muutenkin pelannut Brandon Kozun alustivat nopeilla syötöillä, ja Pekka Jormakka iski läheltä 1-0 -maalin.

Jokereiden profiilihankinnoista norjalainen Mathis Olimb on ollut ensimetreillä hieman näkymätön, mutta nosti kotijoukkueen 2-0-johtoon peliälyllään. Jokereiden ylivoima jatkui ja moskovalaisista parikin hukkasi mailansa, joten Olimb purjehti röyhkeästi suoraan maalille ja ohitti maalivahti Fasthin.

TsSKA vyörytti, Karlsson napsi kaiken

TsSKA näytti tasonsa toisen erän lopulla. Jokerit oli hetkellisesti purjeessa, ja vierailla oli useita maalintekopaikkoja. Jokerit-vahti Henrik Karlsson oli kuitenkin huimassa vireessä ja poimi suurimman osan taidolla ja osan pienellä tuurillakin. Apuja Karlsson sai jokeripuolustukselta, joka oli maalinedustalla terävänä. TsSKA:n paikat olivat kauempaa, irtokiekkoihin moskovalaiset eivät ensimmäisinä päässeet.

− Nollapelistä huolimatta en päässyt helpolla. Hyvä, tiukka peli, jossa kumpikin esiintyi vakuuttavasti. Näistä tiukoista peleistä on mukava raapia voittoja, iloitsi 30 kertaa torjunut Karlsson.

− Vaikea peli, kun vastassa oli yksi parhaista joukkueista, jollei jopa paras. Huippujoukkueita vastaan haluaa aina näyttää olevansa itsekin yksi parhaista.

Radulov kypsyi Jokerien kypsyyteen

TsSKA:n ykkösketjun ja supertähti Aleksandr Radulovin iltapuhde oli kuin koko joukkueella. Ihan hyvä ja vaarallinen, mutta ei tarpeeksi. Kenties sekin vaikutti, että Radulovin tutkapari Stephane Da Costa puuttui kokoonpanosta. Yleisön suosikiksi Radulov kuitenkin pääsi ja palkitsi katsojat lopettamalla viimeistään vieraiden takaa-ajon kahdella päätöserän lopun jäähyllään.

Yli 10000-päinen jokeriyleisö innostui myös siinä vaiheessa, kun valotaululla näytettiin hallissa paikalla ollutta Mikael Granlundia.

Kolmas erä oli myös osoitus Jokereiden vahvasta iskukyvystä jo nyt. Tasapainoinen, riittävän aktiivinen ote piti TsSKA:n oikeastaan ilman juuri minkäänlaisia kavennuspaikkoja.

Jokerit sen sijaan kävi iskemässä 3-0 -maalin. Jere Sallinen laukoi maalin kahdella kahta vastaan hyökkäyksestä. Rannelaukaus oli hyvä ja lähti hyvältä paikalta, mutta ehkä olisi kuitenkin ollut Fasthin torjuttavissa.

Moskovaisvalmentaja Dmitri Kvartalnov otti tappion tyynesti.

− Vastustaja oli nöyrempi ja vahvempi. Nyt tiedämme paremmin omat heikkoutemme.

Käy viikonlopun muissa otteluissa miten tahansa, on Jokerit ainoa KHL-joukkue, jolla on kolmen ottelun jälkeen täydet yhdeksän sarjapistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle