Ufan suomalaiset tyrmäsivät Jokerit

KHL / Raportti
Riku Helenius oli vaikeuksissa Ufa-hyökkääjien kanssa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit kärsi kauden viidennen tappionsa, kun Salavat Julajev Ufa haki Helsingistä tyylipuhtaan voiton maalein 4-2. Kaikki Ufan kolme suomalaispelajaa olivat ratkaisevissa rooleissa.

Areenan sunnuntai oli Jokereille harmaa. Kotijoukkueen pelivire oli yhtä usvainen kuin Pasilan sääkin, eikä luistin liikkunut toivottuun malliin.

Vierasjoukkue Salavat Julajev Ufa liikutti kiekkoa hyvin, eikä Jokerit meinannut löytää rytmiä oman peliinsä. Erkka Westerlundin mukaan huono avauserä oli ratkaiseva.

− Tasaista pelaamista oli. Ottelu ratkesi pieniin asioihin, vastustaja sai kaksi ensimmäistä maaliaan aivan liian helposti.

− Monet aiemmat vastustajamme ovat hyökänneet yhden tehokkaan ketjun turvin, mutta Ufa on sillä tapaa erilainen joukkue, että he pelaavat yhtenäisesti viisikkoina, Westerlund suitsutti vastustajan otteita.

Ufan suomalaispelaajat vahvasti esillä

Vierailijat ratkaisivat ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä. Ottelun avausmaali nähtiin ensimmäisen erän yhdeksännellä minuutilla, kun Antti Pihlström ohjasi vierasjoukkueen 0-1-johtoon Jevgeni Skatškovin oikea-aikaisesta syötöstä. Maali oli Pihlströmille jo kauden yhdestoista.

Taitava ja tehokas Ufa-ylivoima onnistui ensimmäisen kerran, kun Ivan Višnevski laukoi kovalla lämärillä vieraat jo kahden maalin karkumatkalle. Avausmaalin syöttänyt Skatškov teki hyvän maskin Riku Heleniuksen maalille.

− Višnevski lähti kauteen kokoonpanon ulkopuolelta, mutta on noussut hyvillä esityksillään ylivoimaan, illan tehokkain suomalaispejaaja Ilkka Heikkinen kertoi.

Kahdessa ensimmäisessä erässä Jokerit sai vain harvakseltaan maalipaikkoja tasakentällisin. Maalinteossa kotijoukkue onnistui ensimmäisen kerran, kun Linus Omark kavensi ottelun 1-2-lukemiin toisen erän alkupuolella. Ketjukaverit Steve Moses ja Petr Koukal pelasivat Ufa-puolustajat ulos tilanteesta, ja Omarkille jäi reilusti tyhjää maalintekoon.

Ufa siirtyi uudestaan kahden maalin johtoon, kun Heikkinen laukoi ylivoimalla siniviivalta kovan lämärin Jokereiden verkkoon. Ufan ylivoima on sarjan terävintä kärkeä.

− Emme hirveästi suunnittele ylivoimaa. Pelaajamme ovat niin taitavia, että se luistaa kuin itsestään.

− Ykkösylivoimassa Pihlström on siellä aina maskissa, mutta meidän viisikossa ei kukaan oikein halua mennä sinne, Heikkinen naureskeli.

Heikkinen iski sunnuntain toisen maalinsa, kun löperösti puolustanut Jokerit päästi raumalaistaustaisen puolustajan kurvailemaan keskelle, jossa hänellä oli reilusti aikaa ja tilaa iskeä kiekko jo neljännen kerran ohi keskinkertaisesti pelanneen Heleniuksen.

Jokerit kärsi tehottomuudesta

Kaksi ensimmäistä erää lähes jäähyttömästi pelannut Ufa tarjosi kolmannessa erässä Jokereille reilusti ylivoimaminuutteja. Liigan parhaisiin erikoistilannejoukkueisiin lukeutuva Ufa näytti osaamistaan myös Helsingissä, ja pelasi myös alivoimalla erinomaisesti.

Vaikka Jokereille aukesi useita laadukkaita maalipaikkoja, viimeistään tolpat ja maaliviiva pelastivat vierailijat takaiskuilta. Kerran tilannetta tarkastettiin videoltakin, mutta tuomarin käsieleet toivat pettymyksen Jokereiden nelosketjulle.

Jokerit sai avauserässä vain 5 laukausta kohti Leland Irvingin vartioimaa Ufa-maalia, mutta kovasta loppurynnistyksestä kertovat Irvingin kolmannen erän 17 torjuntaa. Kaikkiaan 26-vuotias kanadalaisvahti oli kiekon tiellä 37 kertaa.

− Yllättävän hyvin poika pelasi. Liekö hänen jokeritaustansa tuonut pienen lisätsempin, Heikkinen arveli.

Jere Sallinen pääsi kokeilemaan maalintekoa myös rangaistuslaukauksesta, mutta yritys epäonnistui totaalisesti.

Jokerit sai pientä lohtua pari minuuttia ennen ottelun loppua, kun Steve Moses taituroi Petr Koukalin syötöstä kiekon maaliin.

Jokereiden neljän kotiottelun putki päättyy tiistaina, kun Avangard Omsk saapuu Helsinkiin. Sen jälkeen joukkue saa kuuden päivän huilin.

− Viime viikkojen ohjelmamme on ollut kova. Kaikkiaan 14 peliä 28 päivään. Tämä peli meni nyt vähän ohi, mutta tiistaina pitää vielä jaksaa, Westerlund kertoi joukkueen rasituksesta.