Eeli Tolvasen KHL-ura käynnistyi hurjalla tavalla: hattutemppu avausottelussa

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Huippulupaus Eeli Tolvanen iski heti hattutempun - Jokerit tyrmäsi Minskin

KHL-kauden avaus tarjosi jokerifaneille komean maali-iloittelun, kun viime kaudella maalintekovaikeuksista kärsinyt joukkue mätti peräti kuusi maalia. Mieleenpainuvinta oli kuitenkin superlupaus Eeli Tolvasen esitys: nuorukainen teki hattutempun heti ensimmäisessä KHL-ottelussaan.

Jokerit sortui viime kaudella usein passiivisuuteen ja hidasteluun, minkä myötä viisikoiden etäisyydet kasvoivat erittäin suuriksi. Ensimmäisen ottelun
perusteella helsinkiläisjoukkueen pelitapaan on tehty muutoksia, sillä aktiivisesti ja tiivisti pelannut ryhmä vaikuttaa nopeuttaneen pelaamistaan kauttaaltaan.

Aktiivinen peli palkittiin voitolla, kun Dinamo Minsk kaatui maalein 1-6. Rikkonaista kakkoserää lukuun ottamatta Jokerit pelasi vakuuttavasti läpi ottelun, joten voitto oli ansaittu. Vastaavasti kotijoukkue vaikutti turhautuneelta.

Ottelun ratkaisi Jokereiden huippulupaus Eeli Tolvanen, joka teki heti KHL-debyytissään hattutempun. Tolvanen sai paljon vastuuta jo harjoitusottelukaudella, kun ennakkoluulottomasti pelannut nuorukainen yllätti sopeutumalla heti KHL-tasolle. Tolvanen myös sai paikan Jokereiden ykkösketjusta sarja-avaukseen, ja nuorimies kiitti pelaamalla käsittämättömän ottelun ja viimeistelemällä kolme maalia.

Jokerit dominoi avauserää

Jokereiden kauden ensimmäinen ylivoima tuotti heti tulosta ja nopean johto-osuman. Vieraiden kakkossentterinä pelannut Brian O'Neill lusikoi
avausosuman aivan Minsk-maalin edestä.

Avauserän puolivälissä nähtiin erikoinen episodi, kun uransa ensimmäistä KHL-otteluaan pelannut Justin Fontain keihästi pelitilanteen ulkopuolella
itselleen pelirangaistuksen kesken kotijoukkueen ylivoiman. Fontainin iskun kohteeksi joutui jokeripakki Oliver Lauridsen.

Fontainin jäähy myös kostautui, sillä viivamiehenä erikoistilanteessa pelannut hyökkääjä Nicklas Jensen paukutti KHL-uransa avausmaalin.

- Se oli meiltä hyvä avauserä. Pelasimme suunnitelmamme mukaan, saimme tärkeän ylivoimamaalin heti alkuun. Nyt on vain laitettava lisää pökköä
pesään, emme voi antaa siimaa, Masi Marjamäki kommentoi Viasatin erätaukohaastattelussa.

Eeli Tolvanen show

Jokerit pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla heti toisen erän alussa, kun peliinsä turhautuneet minskiläiset hölmöilivät urakalla. Olli
Palolan johdolla vierasjoukkue ampui kiekkoja enemmän plekseihin kuin kohti maalia, joten huipputilaisuus jäi hyödyntämättä.

Sen sijaan kotijoukkue hyödynsi ylivoimansa, kun Winnipeg Jetsistä tuttu Quinton Howden hakkasi kiekon väkisin sisään. Kakkoserä oli rikkonainen ja
jäähyjä vihellettiin solkenaan, eikä viidellä viittä vastaan -peliä pelattu käytännössä lainkaan.

Kolmannessa erässä joukkueiden jäähyinto laantui, ja samalla alkoi Eeli Tolvanen show. Ensiksi upea yläkulmalaukaus b-pisteen kaarelta siivitti Jokerit 1-3-johtoon ja superlupaus ratkaisi ottelun. Hetkeä myöhemmin Tolvanen ampui siniviivan tuntumasta terävän ja nopean laukauksen ja peli oli 1-4. Peter Regin räppäsi yhden osuman Tolvasen ensimmäisen ja toisen osuman välissä, mutta ilta oli nuoren Tolvasen. Jokereiden kuudes ja Tolvasen kolmas maali oli toisinto ensimmäisestä: terävä laukaus painui maalin kattoon. 

Jokerit pelaa seuraavan kerran perjantaina, kun Pietarissa vastaan asettuu SKA. 

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJukurit
"HIFK:n ketsuppipullo aukeaa"
Helsingissä kohtaavat kaksi erittäin nihkeän alkukauden pelannutta joukkuetta. Molempia joukkueita ovat vaivanneet erityisesti suuret maalinteko-ongelmat. HIFK:lla puolustus on ollut ainakin kelvollisella tasolla, mikä nostaa isännät hienoisiksi ennakkosuosikeiksi. Materiaalista löytyy sen verran laatua, että ketsuppipullon aukeamista voi pitää ajankysymyksenä. Siitä nähdään ainakin viitteitä perjantai-illassa, kun pisteet jäävät HIFK:lle.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoKalPa
"Rohkeaa peliä Raumalla"
Raumalla nähdään kisällin ja oppipojan kohtaaminen, kun Sami Kapasen KalPa saapuu Pekka Virran luotsaaman Lukon vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat esittäneet viihdytttäväksi laskettavaa jääkiekkoa alkaneella kaudella. Molempien joukkueiden suurimpia ongelmia ovat olleet lukuisat kiekonmenetykset, jotka tulevatkin kostautumaan perjantaina molemmissa päädyissä. Lukko vienee pidemmän korren, mutta jatkoaika on varsin mahdollinen.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansSaiPa
"Pelicansin ylivoima tuo voiton"
Pelicans saa perjantaina vieraakseen oppiprosessin keskellä olevan SaiPan. Lappeenrantalaisjoukkueen luotsi vannoo vahvasti pelirohkeuden nimeen, mikä povaa illasta vauhdikasta ja värikästä. Pelicansillakin on ollut omat ongelmat eritoten puolustussuuntaan, joten maaleja tuskin illasta tulee puuttumaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ratkaisee ottelun lahtelaisten hyväksi.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
SportÄssät
"Länsirannikolla kuuma taisto pisteistä"
Vaasan perjantai-illan lämpimästä tunnelmasta vastaavat Sport ja Ässät. Isäntäjoukkue on liigan ylivoimaisesti eniten maaleja päästänyt joukkue, mikä povaa hyvää Ässissä hyvän alun kaudelle saaneille ulkomaalaisvahvistuksille. Ässät on kyennyt pelaamaan hieman kliinisempää jääkiekkoa, mistä kertoo tuorein päänahka Tapparasta. Tämä tuokin myös Ässille kaivatun voiton.
 • 1
 • 3
 • 3
 • 4
TPSKärpät
"Kärppien pelinopeus liikaa TPS:lle"
Turkuun odotellaan kierroksen mahdollisesti eniten maaleja tarjoava ottelu, kun TPS isännöi Kärppiä. Joukkueet ovat mättäneet liigassa toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja, eikä puolustuspäässäkään tekeminen ole pahasti sakannut. Selkeästi peliään nopeuttaneet oululaiset tarjoavat TPS:lle erittäin kovan haasteen kurinalaisuudellaan, ja sen pysyessä olennaisena elementtinä pisteet matkaavat todennäköisesti Ouluun.
 • 3
 • 3
 • 4

Ottelukierros

Metallurg Mg - Avtomobilist
2 - 5
Lada - Traktor
0 - 2
Dinamo Msk - Vitjaz
4 - 3 VL
Lokomotiv - TsSKA
1 - 2 VL
SKA - Slovan
7 - 1