Jokereille arvokas vierasvoitto Kazanista

KHL / Raportti
Riku Helenius torjui vakuuttavasti.
Edellisen ottelun lepsuilusta sisuuntunut Jokerit otti niukan, mutta ansaitun voiton Ak Bars Kazanista maalein 2-1. Tasaisen ottelun kääntäminen voitoksi perustui hyvään liikkeeseen, kovaan taisteluun ja tehokkuuteen maalipaikoissa.

Kazanin jäähalliin luisteli todella nälkäinen Jokerit. Hyvää valmistautumista kuvasti erinomaisesti lähinnä jähmeydestään tutun Johan Harjun väkevä hyökkäyspään kiekonriisto ja tolppalaukaus heti ottelun ensimmäisellä minuutilla. Jokerit ansaitsi arvokkaan vierasvoittonsa joukkupelillä, jota edes heikompi kolmas erä ei pystynyt horjuttamaan.

− Iso voitto. Pelasimme joukkueena ja toimimme yhdessä. Kolmas erä oli huono. Kazan sai ylivoimamaalin, joka passivoitti pelimme, mutta säilytimme johtoaseman ja täytyy olla tyytyväinen, Erkka Westerlund kuvaili ottelun jälkeen.

Kaksi nopeaa maalia

Jokereiden vahva alku tuotti tulosta jo seitsemännellä minuutilla, kun nelosketjun jyrä Semir Ben-Amor oli murtautumassa läpi kohti Kazanin maalia. Puolustaja Damir Musin joutui pysäyttämään voimahyökkääjän rynnistyksen jäähyn arvoisesti. Jokereiden ykkösylivoima rankaisi 19 sekunnissa, kun Ryan Gunderson ampui viivalta ja Niklas Hagman suti irtokiekon sisään.

Alle minuuttia myöhemmin edellisessä kohtaamisessa ratkaisevan 3−1-maalin tehnyt puolustaja Ilja Nikulin menetti kiekon keskialueella. Nopeasti pelin kääntänyt Petr Koukal vapautti Steve Mosesin läpiajoon. KHL.n maalipörssin kärkimies ei erehtynyt ja ampui Jokerit ansaittuun kahden maalin johtoon.

Huolellista ja tehokasta

Kazan osoitti vaarallisuutensa moneen kertaan, mutta keskialuetta tiiviisti puolustanut Jokerit selviytyi ajoittain kovastakin paineesta. Jokerit taisteli kolme alivoimaa ja vei peliä tasakentällisin kahdessa ensimmäisessä erässä.

Riku Heleniuksen maalilla ei nähty yksinäisiä irtokiekkoja. Huolellisuus pienissä asioissa ratkaisi ottelun Jokereiden eduksi. Lähimpänä kolmatta maalia oli Topi Jaakola, jonka lyöntilaukaus kilahti Kazan-maalin ristikosta katsomoon.

− Hyvä ja tiukka matsi tähän asti. Myös ensimmäinen peli oli 4-1-lukemista huolimatta tasainen. Numerot olisivat voineet olla tiiiviimmätkin. Pienet asiat ratkaisivat silloin, Niko Kapanen kuvaili toisella erätauolla.

Voittava maalivahti

Pienet asiat ratkaisivat myös torstain ottelun. Kenttätapahtumien perusteella ottelu olisi voinut päättyä kumman tahansa joukkueen voittoon. Viime aikoina vähälle peliajalle jäänyt Helenius esiintyi maalillaan vakuuttavasti, ja oli yksi ottelun avainpelaajista.

Kaikkiaan 27 kertaa torjunut jokerivahti todisti arvonsa kolmannen erän ensimmäisellä minuuttilla, kun pakkipari Väänänen - Jaakola sähläsi kiekon taitavan Kirill Petrovin lapaan. Petrov ampui kohti ylänurkkaa, mutta Heleniuksen hanska heilahti varmasti.

Kolmatta erää hallinut Kazan sai ansaitun avausmaalin, kun vihreäpaitaisen kotijoukkueen neljäs ylivoima toi toivotun tuloksen kotiyleisön suureksi iloksi. Justin Azevedo syötti poikki kentän, ja Kazan-kapteeni Nikulin kavensi loppulukemat 1−2 suoraan syötöstä.

Kauden paras vieraspeli?

Jokerit nappasi ansaitun voiton yhdestä KHL:n suurseurasta ja pelasi yhden kauden vahvimmista otteluistaan. Sitoutuneella asenteella haettu vierasvoitto antaa hyvät eväät asetelmat seuraavaan koitokseen, kun sinivalkoisen karavaanin matka jatkuu Metallurg Magnitogorskin vieraaksi. Ottelu pelataan lauantaina.