Jokereilla jo pakkovoiton paikka - viisikkohyökkääminen ja jäähyttömyys narripaidoilla avainroolissa

KHL / Ennakko
Jokerien paras pistemies runkosarjassa oli Peter Regin. Pudotuspelien kahdessa ensimmäisessä kamppailussa TsSKA on onnistunut pimentämään Jokerien tähtihyökkääjän.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit ja Moskovan TsSKA kohtaavat pudotuspelisarjan kolmannessa ottelussa Helsingin areenassa. Narrinutut tarvitsevat ottelusta kiperästi voiton, sillä 3–0-tappioasemasta nousu olisi TsSKA:n tasoista joukkuetta vastaan jo todellinen ihme. Voitolla lauantaina sen sijaan kaikki olisi jälleen auki.

Sarjan kaksi ensimmäistä ottelua Moskovassa menivät vahvasti TsSKA:n komennossa, vaikka joukkue ei aivan yhtä kliininen ollut kuin olisi voinut odottaa. Moskovalaisjoukkueella oli aika ajoin ollut omat vaikeutensa Jokereita vastaan, mikä luo uskoa helsinkiläisjoukkueeseen.

− Tärkein anti kahdesta ensimmäisestä pelistä oli tieto, että voimme voittaa heidät, kapteeni Peter Regin sanoi Jokerien haastattelussa.

Regin taklasi torstain kamppailussa kyseenalaisesti Vladimir Zharkovia. Taklaus osui Zharkovia päähän, ja tilanteesta tuomittiin kahden minuutin jäähy. Lisäsanktioilta Regin kuitenkin välttyi, vaikka usein samantapaisista taklauksista on pelikieltoa jaettukin.

Tulosta ja tehoja Reginin johtamalta ykkösvitjalta odotetaan, sillä ketju ei onnistunut maalinteossa kahdessa ensimmäisessä kamppailussa Moskovassa.

Jokerit pyrkii parantamaan yhteistyön jääkiekkoa hyökkäyspelissään

Huolestuttavaa Jokerien kannalta on se, että joukkue painii oikeastaan samojen pelillisten vaikeuksien äärellä kuin keväällä 2015, kun se kohtasi edellisen kerran pudotuspeleissä TsSKA:n.

TsSKA on pelannut parempaa yhteistyön jääkiekkoa kuin Jokerit. Sen myötä pelin virtaus on pysynyt tiukasti TsSKA:n hallinnassa, ja Jokerit on joutunut tyytymään viisikkotasolla heikkoon hyökkäyspeliin.

Oikeastaan hyökkäyspelin kehnous on Jokerien valmennuksen suurin murhe tällä hetkellä. Sarjan toisessa kohtaamisessa Jokerit oli jaloissa lähes koko ottelun, mikä näkyi myös laukaisutilastossa, joka kirjattiin TsSKA:n hyväksi peräti 45–19.

Vain hetkittäin Jokerit on onnistunut pelitavan toteuttamisessaan, ja silloin se on pystynyt horjuttamaan TsSKA:ta. Näin tapahtui esimerkiksi toisen ottelun jatkoerässä, jossa Jokerit oli pitkään niskan päällä.

Koko kauden kestäneet pelilliset vaikeudet huomioiden näyttäisi siltä, että Jokerien pelaajamateriaali ei riitä Jukka Jalosen nopeaan kiekkokontrollijääkiekkoon etenkään TsSKA:n tasoista ryhmää vastaan. Kovassa temmossa on tullut paljon yksilötason virheitä kuten heikkoja syöttöjä, mikä kielii siitä, että pelaajat eivät ole tarpeeksi taitavia toteuttamaan nopeaa pelitapaa, joka vaatii pelaajilta luovuutta ja yksilötaitoa enemmän kuin hitaampi pelitapa.

Kun hyökkäyspelitapaa ei olla pystytty toteuttamaan riittävällä laadukkuudella kuin ajoittain, hyökkäyspelaaminen on kokonaisuutena jäänyt äärimmäisen vaisuksi.

Joka tapauksessa Jokerien on pystyttävä hyödyntämään maalien muodossa ne hetket, kun se onnistuu liikuttamaan kiekkoa haluamallaan tavalla nopeasti pelaajalta toiselle. Silloin pelin "momentum" voi hyvinkin kääntyä Jokereille.

TsSKA:n kahden rytmin, erittäin hyvin toimiva prässipelaaminen on tuottanut Jokereille niin ikään päänvaivaa – aivan kuten keväällä 2015. TsSKA:n kovan paineen alla on ollut vaikeuksia lähteä koko viisikkona omista ja toisaalta punapaitojen vetäydyttyä keskialueen trapiin Jokerit on ollut niin ikään sormi suussa.

Pääpaino moskovalaisjoukkueella oli kotipeleissään aktiivinen ja aggressiivinen karvauspelaaminen syvällä Jokerien alueella. Helsingissä on ehkä odotettavissa aavistuksen erilainen TsSKA.

-Yleensä he pelaavat vähän varovaisemmin vieraissa, eivätkä tule ihan samalla tavalla päälle. Enemmän trappia varmaan näemme, Antti Pihlström totesi Jokerien verkkosivuilla.

Kovuus kostautunut kurittomuutena

Yksi iso teema Jokereilla on ollut se, että fyysisellä tasolla on pärjättävä. Kovuutta ja ilkeyttä on korostettu paljon, mikä tuli kunnolla esiin ensimmäisen kohtaamisen viime hetkillä, kun hanskat tippuivat jäähän oikein urakalla.

Fyysisyyden korostaminen on myös kostautunut. Jokerit on istunut hävyttömän paljon jäähypenkillä. TsSKA:n tasoista joukkuetta vastaan jäähyttömyyttä ei voi liikaa korostaa. Jokerien on löydettävä tasapaino ja kontrolli vahvan fyysiseen peliin sekä kaksinkamppailupelaamiseen, jotta ne eivät kostautuisi kurittomuutena.

» Lähetä palautetta toimitukselle