Keskiviikon Avangard-ottelu on hyvä mittari, pystyykö John Norman löytämään Brian O´Neillin tasoisen vireen Eeli Tolvasen rinnalla.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Avangard Omsk voittoputkessa Helsinkiin - löytyykö Normanin ja Tolvasen yhteys jälleen?

Idän suurseura Avangard Omsk saapuu Helsinkiin neljän ottelun voittoputkessa. Edellisen tappionsa se kärsi marraskuun alussa, kun se hävisi kotikaukalossaan juuri Jokereille lukemin 1-3.

KHL:n itäisen konferenssin suuriin ja mahtaviin useamman kauden jo kuulunut Avangard Omsk on jälleen pelannut vahvan alkukauden. 21 voittoa 33 ottelusta riittää tasaisessa itäisessä konferenssissa jaettuun ykköstilaan yhdessä Ak Bars Kazanin kanssa.

Kuten monesti aiemminkin, on Avangardin menestys nojannut yksilöiden sijaan vahvasti joukkuepelaamiseen ja tiukkaan puolustamiseen. Puolustuksen onnistumisesta kertoo, että joukkue on päästänyt vain 57 maalia koko kauden aikana.

Tuolla lukemalla Avangard on KHL:n päästettyjen maalien tilastossa kolmantena edellään vain joukkueen keskiviikkoillan haaste Jokerit (48) ja Moskovan TsSKA (51).

Avangardin tiivistä puolustusta johtaa kokenut 35-vuotias Jevgeni Medvedev, jolle kausi on uran toinen Avangard-paidassa. Mies on edustanut useasti myös Venäjän maajoukkuetta, muun muassa Sotšin 2014 olympialaisissa.

Medvedvin johtaman puolustuksen takaa löytyvät kuitenkin Avangardin todelliset sankarit eli maalivahdit Dominik Furch ja Oleg Shillin. Furch oli alkukauden joukkueensa selkeä ykkösmaalivahti, mutta Jokerit-tappion jälkeen Shillin on saanut vastuuta ja torjunut nyt neljä voittoa putkeen.

Molempien tilastot ovat aivan KHL:n huippuluokkaa, kun torjuntaprosentti on lähes 94 ja molempien päästettyjen maalien keskiarvo on alle 1,7 ottelua kohden. Monessa muussa tapauksessa Avangard olisi selkeästi edellä maalivahtipelissä, mutta Jokereiden Ryan Zapolski on alkukauden aikana esittänyt vieläkin hurjempia otteita.

Avangardin oma kiekollinen peli on melko tyypillistä venäläisille joukkueille. Pakki-pakki syötön jälkeen puolustaja lähtee nostamaan jalalla kiekkoa tavoitteenaan ylittää myös vastustajan siniviiva. Jos tie menee tukkoon, heittää puolustaja kiekon samantien epäröimättä päätyyn.

Toinen vaihtoehto joukkueella on avata peliä omasta päädystä pitkällä syötöllä vastustajan siniviivan päällä odottavalle hyökkääjälle. Jokereiden tolppa-trapia vastaan on oletettavaa, että näitä syöttöjä joukkue hakee paljon myös tänään.

Alkaako O´Neillin poissaolo näkyä?

Avangardin pelitavassa on paljon yhteneväisyyksiä Jokereiden peliin. Esimerkiksi viime perjantain Sotši-ottelussa Jokerit ylitti hallitusti oman siniviivan, mutta heitti sitten keskialueelta siirtokiekkoja Sotšin päätyyn.

Joukkueiden välillä on kuitenkin suuri ero siinä, että Avangard maanantaina Ak Bars Kazania vastaan voitti valtaosan näistä päätykiekoista. Jokerit puolestaan oli Sotšia vastaan todellisissa ongelmissa päätykiekkojen suhteen.

Koska molemmat joukkueet ovat aivan KHL:n parhaimmistoa oman puolustuspelaamisensa suhteen, on oletettavaa, että myös tänään päätykiekkoja tullaan näkemään. Kummankaan tiivistä keskialueen miehitystä kun ei ole helppo ohittaa kiekon kanssa.

Jokerit jatkanee otteluun likimain samalla kokoonpanolla, kuin millä se pelasi Sotšia vastaan. Muutamista loukkaantumisista Jokereiden kannalta merkittävin on ehdottomasti Brian O´Neillin poissaolo.

Koko alkukauden Eeli Tolvasen keskushyökkääjänä pelannut O´Neill on nyt huilannut Jokereiden kaksi edellistä peliä. Ensimmäisessä miehen poissaolo ei näkynyt ja muun muassa Tolvanen iski tehot 2+2, kun Jokerit voitti Neftehimikin 6-3.

Sotšia vastaan kuitenkin koko ketju, Tolvanen - John Norman - Jesse Joensuu, oli todella näkymätön. Tasakentällisin he pystyivät luomaan ainoastaan yhden maalipaikan koko ottelussa.

Jokerit varmasti toivoo, että kyseessä oli vain yksittäinen notkahdus, kun Sotši-peli oli heikko esitys koko joukkueelta. Konemaista ja epäyhtenäistä kiekkoa esittänyt Jokerit haluaa varmasti näyttää, että se ei ole joukkueen todellinen oma taso.

Siihen nähden Avangard on idän suurseurana sopiva vastustaja, joka sytyttää varmasti niin pelaajat kuin yleisönkin. Lisäksi Jokereilla on voitokkaan Omsk-reissun jäljiltä varmasti vielä tuoreessa muistissa, miten joukkue kaadetaaan.

Kommentit

Loukkaantuneet

kh
Tilannetta seurataan viikko kerrallaan
lh
Ranne leikattu. Mahdollinen paluu maaliskuun lopulla.
p
Aivotärähdys. Tilannetta seurataan viikko kerrallaan.
p
Paluu runkosarjan lopulla.

Edelliset ottelut

Jokerit

Avangard

18.01
Avangard - Traktor
16.01
Avangard - Metallurg Mg
11.01
Sibir - Avangard
07.01
Admiral - Avangard
05.01
Amur - Avangard

Ottelukierros

Amur - Lokomotiv
11.30
Sibir - Barys
14.30
Salavat Julajev - Ak Bars
16.00
TsSKA - HK Sotši
18.30

Tällä kaudella