Peter Reginin johtama ykkösketju juhli ylivoimamaalia sunnuntaina Salavat Julajevia vastaan. Tasakentällisin ketju loi kuitenkin vähän maalipaikkoja.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerit tarvitsee lisää hyökkäysvoimaa Reginin ketjulta

Jokereiden kakkoskentällinen, jossa valokeilassa ovat olleet Brian O'Neill ja Eeli Tolvanen, on johtanut narripaitojen hyökkäyspeliä tasakentällisin. Jokerit tarvitsee laajuutta ja leveyttä hyökkäyspeliinsä etenkin tällä viikolla, kun vastassa on kaksi KHL:n kärkijoukkuetta.

Huippuvireisellä Helsingin Jokereilla on edessään kahden äärimmäisen kovan ottelun viikko, kun se kohtaa idän tämän hetken ykkösjoukkueen Ak Bars Kazanin ja lännen ykkösen Pietarin SKA:n. Viikko alkaa tänään tiistaina Helsingissä Ak Barsia vastaan, ja lauantaina on edessä kamppailu Pietarissa SKA:n vieraana.

Hulppeassa ja historiallisessa 14 ottelun voittoputkessa liitävä Jokerit on ollut etenkin puolustus- ja maalivahtipelin osalta KHL:n kärkeä koko alkukauden. Se on päästänyt vähiten maaleja koko sarjassa, ja viimeisessä kolmessa ottelussa Ryan Zapolskin vartioima maali on pysynyt koskemattomana.

Tiistai-illan vastustaja Ak Bars on päästänyt lähes tuplasti enemmän maaleja kuin Jokerit, vaikka johtaakin idän konferenssia.

Kun puolustus on pysynyt tiiviinä, Jokerit on ratkonut ottelut pääsääntöisesti ylivoimalla, joka on tilastojen valossa KHL:n parasta. Jokerit on nakuttanut keskimäärin noin joka kolmannella ylivoimallallaan maalin.

Kaksi kovaa kamppailua tällä viikolla ovat tasonmittaus ja näyttävät, miten Jokerit pärjää KHL:n kärkijoukkueiden kanssa. Vaikka narrinutut ovat napsineet 14 voittoa putkeen, pelissä on myös uhkakuvia. Isoin niistä lienee se, missä luuraa ykkösketju?

O'Neillin ja Normanin ketjut loivat sunnuntaina eniten maalipaikkoja

Jokereiden pelaaminen kentällisittäin Luodut maalipaikat  Luodut pitkät hyökkäykset 
Regin 2 (2) 1 (3)
O'Neill 6 (2) 6 (2)
Norman 5 (4) 2 (3)
Niemi 2 (2) 1 (2)

Tilastossa Jokereiden luodut maalipaikat ja pitkät hyökkäykset kentällisittäin tasaviisikoin sunnuntain ottelussa Salavat Julajev Ufaa vastaan. Suluissa on Salavat Julajevin luomat maalipaikat ja pitkät hyökkäykset tasaviisikoin sen mukaan, mikä kentällinen Jokereilla on ollut jäällä.

Jokereiden sunnuntain ottelu Erkka Westerlundin luotsaamaa Salavat Julajev Ufaa vastaan oli helsinkiläisiltä varsin kliininen. Jokereiden kolmas peräkkäinen nollapeli oli jälleen ennen kaikkea laadukkaan ja sitoutuneen puolustuspelaamisen ansiota.

Helsinkiläisjoukkueen kannalta arvokasta oli se, että se loi vastustajaansa Salavat Julajevia enemmän maalipaikkoja tasakentällisin. Salavatin todelliset huippupaikat olivat vähissä. Ei niitä toki narripaidoillakaan jaettavaksi asti ollut.

Pelillisesti Jokereita on alkukaudella johdattanut kakkosketjun kaksikko Brian O'Neill ja Eeli Tolvanen, mikä näkyi myös sunnuntain pelin tilastoissa. O'Neillin johdattama kakkosvitja, jossa laidalla pelasi Tolvasen lisäksi Nicklas Jensen, loi tasaviisikoin kuusi maalipaikkaa ja saman verran pitkiä hyökkäyksiä.

Norman on Jokereiden neljänneksi tehokkain hyökkääjä viidellä maalillaan ja kuudella maalisyötöllään.

Ehkä hieman yllättäen Jokerien pelilliseksi kakkosketjuksi O'Neillin vitjan jälkeen on noussut ruotsalaissentterin John Normanin johdattama kolmikko, jossa vaihtuvuutta on ollut paljon. On siis syytä kiinnittää katseet Normaniin, joka on pystynyt johtamaan ketjuaan laadukkaasti illasta toiseen. Norman on Jokerien neljänneksi tehokkain hyökkääjä viidellä maalillaan ja kuudella maalisyötöllään.

Vaikka Norman ei varsinaisesti säväytä kiekollisella osaamisellaan, ketjun hyökkäyspeli on ollut mallikasta. Salavat Julajevia vastaan Norman yhdessä Henri Ikosen ja Jesse Joensuun kanssa loi viisi maalipaikkaa. Toki ketjun ollessa jäällä, vastustaja pystyi luomaan maalipaikkoja peräti neljä. Maali pysyi kuitenkin puhtaana.

Kapteeni tehokas ylivoimalla

Jokerien pitkän voittoputken aikana on jopa unohtunut se, että joukkueen ykkössentteri ja sen myötä ykkösketju ovat alisuorittaneet aika ajoin rajusti etenkin tasaviisikoin. Joukkueen kapteeni ja ykkössentteri Peter Regin on välillä ollut varjojen mailla, vaikka liitääkin nyt viiden ottelun pisteputkessa. On kuitenkin huomionarvoista, että Regin on pisteputkensa aikana saalistanut tasakentällisin ainoastaan yhden tehopisteen. Reginin ketjulla on ollut vaikeuksia luoda tasakentällisin maalipaikkoja.

Reginin ketjulla on ollut vaikeuksia luoda tasakentällisin maalipaikkoja.

KHL:n kahta kärkijoukkuetta vastaan etenkin Jokereiden ykkösketjun täytyy pystyä luomaan enemmän hyökkäyspeliä tasaviisikoin kuin esimerkiksi sunnuntaina. Tolvanen ja O'Neill lienevät vastustajien tiukassa vartioinnissa. Ak Bars ja SKA ovat myös alivoimaprosenteissa KHL:n kaksi kärkijoukkuetta, minkä myötä Jokerit ei voi maalinteossa luottaa pelkkään ylivoimaan. 

Huolestuttavaa Jokereiden kannalta oli sunnuntain Salavat Julajev -kamppailussa se, että Reginin ykkösketju, jossa laidoilla pelasivat Tommi Huhtala ja Olli Palola, loi ainoastaan kaksi maalipaikkaa tasaviisikoin, joista kumpikaan ei ollut varsinaisesti edes huippupaikka. Lisäksi ykkösvitja onnistui pyörittämään vain yhden kunnollisen pitkän hyökkäyksen.

Vaikka Reginin ketju ei ole isoilla tehoilla mässäillyt, puolustukseen se ei ole heijastunut. Reginin ketju on yhtä lailla pystynyt toteuttamaan pelisuunnitelmaa kuin muutkin ketjut, ja ansaitsee siltä osin puhtaat paperit. 

Viiveilevä Jokerit 

Jokereiden alkukauden pelaamista on kehuttu nopeaksi, aktiiviseksi ja aggressiiviseksi. Pieniä muutoksia pelissä on kuitenkin ollut havaittavissa viimeisimmän vieraskiertueen pelien myötä.

Ensimmäisen noin kymmenen pelin aikana Jokerit pelasi pääsääntöisesti todella vähän viivelähtöjä. Jos joukkueella oli mahdollisuus viivelähdön sijaan pelata kiekko päätyyn ja vaihtaa samalla uusi viisikko, se myös tehtiin mieluummin kuin olisi pelattu viivelähtö.

Salavat Julajevia vastaan Jokerit hyökkäsi avauserässä huimat 13 kertaa viivelähdöllä.

Nyt painotus on siirtynyt selkeämmin viivelähtöihin. Jokerit vaihtaa entistä useammin kiekon kanssa. Samalla viisikon etäisyydet ovat pienentyneet ja lyhytsyöttöpelin rooli on kasvanut.

Sunnuntaina Salavat Julajevia vastaan Jokerit hyökkäsi avauserässä huimat 13 kertaa viivelähdöllä. Yhtä tiuhaan viivelähtöjä joukkue ei toisessa ja kolmannessa erässä enää pelannut. Kaiken kaikkiaan Jokerit on viimeisimmissä otteluissaan pelannut noin 15–20 viivelähtöä ottelua kohden. Lukema on samaa luokkaa kuin perinteisessä jaloslaisessa kiekkokontrollijääkiekossa.

Kommentit

Loukkaantuneet

mv
Aivotärähdys. Paluusta ei tietoa.
lh
Ranne leikattu. Mahdollinen paluu maaliskuun lopulla.
p
Paluu aikaisintaan olympiatauon jälkeisiin runkosarjaotteluihin.
p
Paluu runkosarjan lopulla.

Edelliset ottelut

Jokerit

Ak Bars

23.01
Ak Bars - TsSKA
21.01
Ak Bars - Vitjaz
19.01
Ak Bars - Slovan
10.01
Dinamo R - Ak Bars

Ottelukierros

Dinamo Mn - Torpedo
19.30
Dinamo Msk - Salavat Julajev
19.30
Dinamo R - Severstal
19.30
SKA - Neftehimik
19.30

Tällä kaudella