Liigan arvostetuin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari vastaa saamaansa rankkaan kritiikkiin – "Haluamme saada JYPin kuntoon"

LIIGA / Haastattelu
Jukka Holtari (toinen oikealta) on JYPin urheilutoimenjohtajana näytellyt suurta roolia pelaaja- ja valmentajavalinnoissa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari saa Jatkoajan tuoreessa pitkässä artikkelissa osakseen kritiikkiä toimintatavoistaan ja seuran pelaajahankintojen Espoo-keskeisyydestä. Laajasti Suomen parhaana jääkiekon urheilujohtajana aiemmin pidetty Holtari kertoo nyt omat näkemyksensä JYPistä sekä menneessä että tulevassa aikamuodossa.

JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari, Jyväskylässä on jo pitkään luotettu ennen kaikkea kokeneisiin pelaajiin. Miksi?

– Näemme, että tämän hetken pitkän JYP-historian pelaajilla on iso arvo. Se, miten paljon he arvostavat seuraa, on poikkeuksellista.

– Seuran ulkopuolisten tai vasta liittyneiden pelaajien viesti on ollut positiivinen. Ryhti, sisu ja vastaavat arvot: niille on vahvat kantajat ja rehelliset esimerkit, jotka auttavat nuoria pelaajia. Seisomme omien ukkojemme takana, ja heidän summansa on positiivinen.

Myös espoolaistaustaiset pelaajat näyttelevät suurta roolia eritoten Bluesin konkurssin jälkeisenä aikana. Nähdäänkö JYPissä espoolaisessa pelaajatuotannossa asioita, joita Jyväskylään täytyy tuoda?

– Konkurssi on iso vaikutin tuohon pelaajavirtaan, kukaan ei päästä Antti Suomelaa vapaaehtoisesti. Oma infon saantini on toki ollut helppoa. Espoon junnuputki on dominoiva, ja he ovat jyväskyläläisten tapaan käyneet laadukkaan junioripolun ja oppineet työnteon merkityksen.

– Emme kuitenkaan ole etsineet ja jahdanneet nimenomaan espoolaisia pelaajia.

Tänä vuonna JYPin kokoonpanossa on nähty jonkin verran nuoria JYPin kasvatteja, mutta isossa kuvassa monien pelaajien kohdalla tosiasia on se, että läpimurto tulee muualla. Miksi läpi murtautuminen Jyväskylässä vaikuttaa olevan vaikeaa?

– Vaikeaa on ollut tehdä täällä läpimurtoa. Sama luultavasti pätee muihinkin seuroihin. Nuorten SM-sarjassa pelaa tällä hetkellä pelaajia, jotka pelasivat B:n divarissa. Takamatkaa syntyy jossain, ja jos sitä on liikaa, se näkyy myös Liigassa. Sen takia halutaan saada pelaajia mahdollisimman valmiina liigaympyröihin.

– Matkan varrella on ollut valmentajia, jotka haluavat joka kenttään 500 liigapelin sipiliäisiä. Ei tämä mikään lasten koulutuspaikka ole ollut, vaan selvästi lähestymiskulma on ollut havaittavissa.

– Toistakymmentä pelaajaa on autettu NHL-sopimukseen, kun taas ensimmäiseen 30 vuoteen saatiin Risto Kurkinen Pittsburghin penkille. Tämä nuorten liikkuvuus on vahvaa.

Jatkoajan tuore pitkä artikkeli tuo ilmi entisten jypiläisten sinuun kohdistamaa kritiikkiä kunnioituksen puutteesta. Moni kokee jääneensä ilman aitoa mahdollisuutta näyttää. Miten kommentoit?

– Yksittäistapauksia ei kannata avata, koska se menee aina selittelyksi. Jonkun päätöksen tekisin varmasti toisin ja olisi pitänyt ehdottomasti tehdä toisin. Päätöksiä tehdään aina sen hetken parhaalla ymmärryksellä.

– Kunnioituksen puutteen tunne on täysin mahdollinen. Sama oli minun tunteeni 20-vuotiaana lahtelaisena ja kuuden vuoden päästä tajuan, että paljon puuttui aakkosia oppikirjasta. 

Millaisia syitä näet JYPin omien kasvattien muualle lähtemisen taustalla?

– Joskus tulee aloite toiselta puolelta. Että toisessa seurassa pääsee paremmin urantynkään kiinni. Joskus pelaajat eivät hahmota oman ammattitaitonsa syvyyttä, jolloin oikea ratkaisu on mennä muualle katsomaan. Tämä on normaalia jääkiekkoilijan elämää. Pelaajia myös lähipiiristä ruokitaan paljon ajatuksella, että pitäisi pelata enemmän. Näissä tilanteissa pelaajan pitää itsekin olla skarppina ja pysyä tilanteen herrana.

– Pelaajatilanteeseen vaikuttaa palkka, moni on halunnut nopeasti ison palkan. Kuinka paljon valmentaja arvostaa, kauanko ollut mukana. Minun tavoitteeni on palauttaa nuoria ja ryhdikkäitä pelaajia jypiläisiksi. Omasta mielestäni en koskaan ole kenenkään kanssa "eronnut". Eli että joku saisi puolestani vain painua hiiteen.

Millainen mielestäsi on yleinen ilmapiiri, halutaanko Jyväskylään palata myöhemmässä vaiheessa?

– Se on toinen asia, haluavatko he tulla takaisin. Jotkut ovat sanoneet, että sitten kun on ruutu, palaa mielellään. Ei Jyväskylästä lähteminen ole takuuvarma reitti läpimurtoon. Napakka rooli pitää löytyä, ettei toista kertaa joudu tilanteeseen, jossa kamppailee roolistaan. Kunnioitan pelaajia, jotka ovat reilusti sanoneet, että ovat olleet pettyneitä. Heitäkin on. Silloin minä myös kunnioitan heitä ja toivon, että he voivat vielä JYPissä pelata.

Joukkueessa on todella paljon hyvin nuoria ja hyvin kokeneita pelaajia, mutta uransa huippuvuosia viettäviä on vähänlaisesti. Mistä tämä kertoo?

Koskee koko Liigaa, että totta kai Suomela haluaa NHL:ssä mitata itseään. Asiat löytävät reittinsä. Haluamme kehityskelpoisia pelaajia ja totta kai eri vaiheissa olevia pelaajia. Me haluamme tehdä parhaamme mukaan hommamme, mutta jossain urheilullinen haaste ja palkkaus ovat korkeampia. Liiga on pysynyt kuitenkin kehityksessä mukana, mistä kertoo viime vuotinen JYPin CHL-mestaruus.

Kun katsoo joukkueen sopimusrakennetta, suuri murros JYPissä tulee hyvinkin pian. JYP tuskin on murroksen kynnyksellä täysin ilman tulevaan varautumista?

– Vaikka olisi kuinka hienoja persoonia, jossain vaiheessa ikääntyminen koittaa ja murros tulee. JYPin perusarvoja voi edustaa joku seuran ulkopuolinen, mutta samaan aikaan joku JYPin pelaaja voi olla ihan muuta kuin olla Miika Lahden kaltainen taistelija. Sen kaltaisia pelaajia pidetään silmällä.

Sinun sopimuksesi on katkolla tämän kauden jälkeen. Oppia on kertynyt, mutta millainen on palo tulevaa kohtaan ja esimerkiksi JYPissä jatkamisen suhteen?

– Nyt haluamme saada JYPin kuntoon ja voittamaan pelejä, se on tärkeä yhteinen fokus. Tämänpituista uraa ei olisi syntynyt, jos miettisi sopimuksen pituutta. Se jätettäköön muille, jotka arvioivat tekemistäni. Määräaikaisten sopimusten myötä en ole nähnyt suojatyöpaikkoja jääkiekossa, vaan työskennellyt intohimoisten ihmisten kanssa. 

– Olen tehnyt täydestä sydämestäni hommia ja sen mukaan on syntynyt myös päätöksiä. Jotkut ovat olleet hyviä, jotkut huonoja. JYPin ja Bluesin hyvät vuodet katsoen virheineenkin toiminta on ollut asiallista. 13 vuoteen 12 osumaa, joukkueet ovat pelanneet Top5-jääkiekkoa. Hyvien ja huonojen päätösten kiisseli on hyvien työkaverien tukemana tuonut menestystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle