Juho Lammikko uskoo virtaviivaisen pelin autuaaksi tekevään voimaan: "Sasha heittää kikkaa, minä pidän pelin yksinkertaisena"

NHL / Haastattelu
Lammikko työsti keskiviikon harjoituksissa muun muassa ohjauspeliään.
Kuva © Getty Images
NHL-uransa ensiaskeleita ottava Juho Lammikko uskoo kovaan työntekoon ja virtaviivaiseen peliin. Hän haluaa ensisijaisesti auttaa joukkuettaan voittamaan hoitamalla puolustuspään velvoitteensa ja jättämällä kikkailut muille.

Florida Panthers -hyökkääjä Juho Lammikko, 22, on viettänyt Pohjois-Amerikassa jo useamman vuoden, jotka ovat kuluneet niin junioriliiga OHL:ssä kuin AHL:ssä Panthersin farmijoukkue Springfield Thunderbirdsissäkin.

Paikan vakiinnuttaminen Panthersin NHL-miehistöstä kuitenkin tapahtui vasta nyt hänen pelatessaan tulokassopimuksensa viimeistä vuotta.

Porilaislähtöinen Lammikko ei myöntänyt olleensa yllättynyt murtautumisesta NHL-kokoonpanoon, sillä hänen filosofiassaan ei ole sijaa yllätyksille, ainoastaan työnteolle ja hetkessä elämiselle:

− En miettinyt sitä [murtautumista kokoonpanoon] liikaa. Tein kovasti hommia ja menin päivä kerrallaan harjoitusleirillä. Yhden farmipelin jälkeen ollaan sitten täällä ja kova työnteko jatkuu.

Lammikolla on takanaan kahdeksan NHL-peliä, ja pelipaikka on löytynyt joukkueen neloskentällisestä, Troy Brouwerin ja Maksim Maminin välistä, joista jälkimmäinen onkin suomalaisen vanha tuttu AHL-otteluista.

23-vuotiasta venäläistä Lammikko kehuu taitavaksi ja kaikilla osa-alueilla osaavaksi. Ketjun vanhinta lenkkiä, Brouweria, hän sen sijaan luonnehtii eräänlaiseksi ketjun isähahmoksi:

− Kokenut ja aivan huippu äijä. Laadukas pelaaja, jolta voi kysyä ihan mitä vain. Olen oppinut häneltä sen, että joukkueen voitto on tärkein ja kaiken tekemisen on tähdättävä siihen tavalla tai toisella.

Toistaiseksi jokseenkin suojatussa roolissa pelannut Lammikko ei ole vielä avannut pistetiliään NHL:n kirkkaissa valoissa, ja peliaikaakin on herunut toistaiseksi vain vajaat kymmenen minuuttia ottelua kohden.

Hän ei kuitenkaan ole tehojen uupumisesta huolissaan, sillä näkee vahvuutensa hiukan toisaalla:

− Koetan olla hyvä aloituksissa ja pelata puolustuspää edellä. Olen myös tunnollinen alivoimapelaaja, vaikka uskon, että pystyisin luomaan enemmän myös hyökkäyspäässä. Siinä on vielä varaa parantaa.

Pisteiden tekemiseen Lammikolla onkin jo valmis resepti:

− Koetan pitää pelin yksinkertaisena ja mennä kovaa maalille ja toimittaa kiekkoa sinne. Sasha heittelee aina välillä hienoja kikkoja, mutta itse pidän pelin yksinkertaisena, Lammikko naurahtaa samalla ylistäen kapteeninsa kiekollisia avuja.

Ottelu Winnipeg Jetsiä vastaan tietää myös sitä, että Lammikko joutuu kehittelemään keinoja juniorimaajoukkueesta tutun pelitoverin pimentämiseksi.

Patrik Laine on vaikea pideltävä, mutta koetetaan peittää lähtevät laukaukset ja auttaa siten maalivahteja, hän päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle