Elvis jätti rakennuksen maalivahtipelin kuninkaana

CHL / Raportti
Henrik Haapala nähtiin Hippoksella uudessa peliasussa.
CHL:n lohkovaiheen päätöskierroksella Jyväskylässä panoksena oli jatkopaikka. Tasapisteissä olevat JYP ja Lugano taistelivat voitosta taktisesti laadukkaassa ottelussa.
Lähtökohdat

Nihkeän alkukauden Liigassa pelannut JYP pelaa vastustajansa tavoin paikasta CHL:n pudotuspeleihin. Viikko sitten JYP vieraili Etelä-Sveitsissä häviten ottelun 2–0. JYPin peli on parantunut selvästi viime aikoina, mutta voitot ovat jääneet saavuttamatta.

Maalivahtipelaaminen

Eetu Laurikainen olisi tarvinnut talvitakin kaverikseen, sillä sen verran toimettomana JYP-maalivahti sai olla. Lugano onnistui ohittamaan kahdesti Laurikaisen kolmannessa erässä, mutta ensimmäinen maali hylättiin. Hävisi kaksintaistelun vastustajan virkaveljelleen.

Puolustuspelaaminen

Huolimattomuusvirheet on karsittu suurelta osin pois. Kokonaisuutena kauden ehjin esitys, mistä voidaan JYPissä olla tyytyväisiä.

Hyökkäyspelaaminen

Liigasta tuttu tehottomuusongelma jatkui myös Luganoa vastaan. JYP sai harvinaisen paljon maalintekopaikkoja, mutta maalinteko-ongelma on ilmeinen. Jääkiekko-ottelussa yksittäinen joukkue saa harvoin niin paljon paikkoja, kuin JYPillä oli Luganoa vastaan. Vierailijoiden maalivahti Elvis Merzlikins kuitenkin nollasi tylysti JYPin laukaisuyritykset.

Erikoistilanteet

Liigasta tuttu murheenkryyni jatkuu edelleen. Vahvasta ylivoimapyörityksestä huolimatta kiekko ei löytänyt millään tietään maaliin. Ylivoimapeli kaipaisi aavistuksen juonikkuutta, jotta tulosta alkaisi syntymään.

Lähtökohdat

HC Luganon kausi Sveitsin liigassa on ollut vaikea, sillä suurseura löytyy sarjataulukon yhdeksänneltä sijalta. CHL:ssä joukkue on tasapisteissä JYPin kanssa. Suomalaisittain mielenkiintoa joukkueeseen lisää tuore vahvistus Henrik Haapala, joka pääsee Tapparasta tutun ketjukaverin Jani Lajusen ykkösketjuun.

Latvian maajoukkueen ykkösvahti Merzlikinsin otteet olivat komeaa katsottavaa. Merzlikins oli joukkueensa ehdottomasti paras pelaaja ja varsinkin toisessa erässä mies kannatteli Luganoa yksinään pelissä mukana. Nollapeli irtosi lopulta huikaisevan suorituksen jälkeen.

Tyypillinen ratkaisu paineen purkamiseksi oli roiskia kiekkoa keskialueelle. Luganon puolustus ei häikäissyt kiekollisella osaamisellaan, mutta toiminta omalla alueella oli miehekästä. Kahdessa JYPiä vastaan pelatussa ottelussa päästetyt nolla maalia kertovat oleellisen uhrautuvuudesta.

Lugano ei päässyt mellestämään kotijoukkueen puolustusalueella johtuen vastustajan selvästä hallinnasta. Vaarallisimmat paikat loi Lajusen ykkösketju laitahyökkääjinään Haapala ja NHL-kaukaloista tuttu Maxim Lapierre. Lapierren kolmannessa erässä tekemä maali jäi lopulta ottelun ainoaksi.

Joutui taistelemaan pitkät pätkät alivoimaa, mutta tällä osa-alueella sveitsiläiset onnistuivat loistavasti. Ottelun ratkaisu kulminoitui pitkälti siihen, kun JYP ei onnistunut murtamaan Luganon rautaista nelikkoa.

Erikoista

Luganon ensimmäinen maali kolmannessa erässä hylättiin pitkän videotarkastuksen jälkeen. JYPin pelastukseksi koitui kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntöuudistus, jonka mukaan kiekko ei saa mennä jalasta maaliin. Liigassa kyseinen maali olisi mitä ilmeisimmin hyväksytty.

Ottelun ratkaisu

JYPin tehottomuus koitui joukkueen kohtaloksi. Kun kotijoukkue ei pystynyt hyödyntämään paikkojaan, vastustaja rankaisi kovalla kädellä ottelun lopussa.