TPS eteni jatkoon CHL:ssä - Spina pudotti kypärätempulla gorillan harteiltaan

CHL, LIIGA / Raportti
Dave Spina oli illan ehdoton sankari kolmella maalillaan.
Kuva © Timo Savela
TPS ja JYP taistelivat CHL-pudotuspelien ensimmäisen kierroksen toisessa osaottelussa jatkopaikasta. TPS:n Dave Spina iski kolme maalia ja johti turkulaiset 4-1-voittoon.

Tehottomuuden kanssa maalipaikoissa tuskaillut Dave Spina karisti vähintään joukkuekaveri Jonne Virtasen kokoisen gorillan harteiltaan CHL-ottelussa JYPiä vastaan. Ensimmäistä maalia seurasi toinen ja toista onnistumista kolmas. Lopulta TPS voitti ottelun 4−1, ja kun ensimmäinen osa päättyi 2−2, jatkavat turkulaiset seuraavalle kierrokselle yhteismaalein 6−3.

Ottelu alkoi hieman tunnustellen, eikä avauserän puoliväliin mennessä merkittäviä tilanteita nähty. JYP teki illan ainokaisensa ensimmäisestä sille siunaantuneesta ylivoimasta, kun peliä oli pelattu yli 12 minuuttia.

Tadas Kumeliauskas ehti istua rangaistustaan vain kuusi sekuntia, kunnes JYPin nopea kiekottelu johti tyylipuhtaaseen oppikirjamaaliin. Peliväline liikkui ripeästi lavasta toiseen, ja ottelussa parhaiten JYP-pelaajista edukseen erottunut Tuomas Pihlman sai kunnian laukoa ottelun avausmaalin suoraan syötöstä TPS-verkkoon.

Spina-show alkoi toisessa erässä

Toisessa erässä alkoi Spinan show. CHL- ja Liiga-peleissä ennen illan ottelua maaleitta pelanneen yhdysvaltalaishyökkääjän onnistui ujuttaa kiekon JYP-maaliin vanhanaikaisella pitkän kierron päätteeksi.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Marko Virtanen ei ollut lainkaan tyytyväinen ottelun tuomaritoimintaan.

− Helvetin huonot fiilikset tuli siitä, että Morgan Johansson tuli tänne viheltämään tuomariksi. Frölundaa vastaan oli häneltä ylivoimaisesti huonoin tuomarisuoritus ja sotki totaalisesti pelimme siellä. Jotenkin ne saivat hänet tänne taiottua ratkaisupeliin sitten.

− Maali Spinan vanhanaikaisella ja Tukonen oli maalivahdin alueella, ja (Tuomas) Tarkki ei pystynyt suorittamaan torjuntaa, puhisi Virtanen.

Ottelun puolivälin jälkeen TPS sai ylivoiman pelin jälkeenkin puhuttaneesta tilanteesta, jossa Jani Forsström kaatui epäonnisesti ja oli hetken muissa maailmoissa. Tilanteesta tuomittiin JYPin Markus Nenoselle rangaistus, ja TPS hyödynsi ylivoimansa. Spina viimeisteli illan toisensa etukulmasta ohi JYP-vahti Tarkin.

− Nenosen jäähy. Kaveri miettii siinä, että antaako viisiminuuttisen, kun vahingossa TPS:n kaveri kaatuu laitaan. Ei olisi kuulunut tulla jäähyä ollenkaan, mutta Johansson on antamassa viisiminuuttisen, manasi JYP-valmentaja Virtanen tuomarityöskentelyä.

Toisen erän molemmat maalit viimeistellyt Spina puolestaan kertoi maaliensa synnystä.

− Ensimmäisessä maalissa vauhti ja luistelu tuntuivat hyviltä, ja pystyin kääntymään ja laittamaan kiekon melkein tyhjiin. Toisessa maalissa Tomppa (Tomi Kallio) alusti maalini hienosti ja sain irtokiekon, jonka laitoin sisään.

Toisessa erässä mentiin loppuun asti TPS:n 2−1-johdossa, vaikka JYPin Pihlman laukoikin kiekon ylärimaan erän viimeisellä sekunnilla.

Hylätty JYP-maali puhutti

Kolmas erä alkoi jyväskyläläisten pyörityksellä. Kahden minuutin pelin jälkeen vierasjoukkue tuuletti jo maalia, mutta ilo oli ennenaikainen. Etukulmasta pomppinutta kiekkoa ei videokelailun jälkeen todettu maaliviivaa kokonaan ylittäneeksi, ja näin ollen peliä jatkettiin TPS:n maalin johdossa.

− Toinen maalimme. En tiedä, tuolta ainakin tuli tekstiviestiä, että siellä on tarkkailija nähnyt kattokamerasta, että olisi ollut maali. En tiedä, miltä kameroissa on näyttänyt. En ole ehtinyt katsoa, mutta se jäi kyllä kaivelemaan, harmitteli JYP-käskijä Virtanen.

Päätöserän puolivälin kohdalla Spina sinetöi kypärätemppunsa. Läpiajoon karannut tuulennopea laitahyökkääjä ei erehtynyt sijoittaessaan rannelaukauksensa JYP-maalin oikeaan ylänurkkaan, ja vei isännät kolmannella maalillaan 3−1-johtoon.

Spina nauratti toimittajia kertomalla lyhyestä keskustelustaan vierailijoiden Pihlmanin kanssa.

− Kolmannesta maalista Pihlman tuli pelin jälkeen sanomaan minulle, että sai syöttöpisteen maaliini. Sain kiekon yllättäen lapaani ja olin iloinen, että onnistuin tekemään maalin.

Hetken päästä Spinan kypärätempun täydentäneestä osumasta Lauri Tukonen kilisytteli vierasjoukkueen tolppia, tällä kertaa tosin maalinteossa onnistumatta. Minuutin kuluttua tästä mustapaitainen TPS kuitenkin onnistui maalaamaan, kun Patrik Virta ohjasi Harri Tikkasen laukoman siniviivakudin JYP-maaliin.

TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin antoi ottelun jälkeen paljon tunnustusta jyväskyläläisille.

− JYP on todella vahva ja fyysinen ja liikkuu kohti maalia. Olimme onnekkaampia oikealla hetkellä ja saimme tarvittavat maalit. Hyvää oli se, että pystyimme pelaamaan jäähyttömästi, vaikka olimme vaikeuksissa kovan prässin alla.

− Numerot olivat 4−1, mutta en minä siinä sellaista eroa nähnyt. Mutta on hyvä, että olemme nyt jatkossa, huokasi Selin helpotuksesta.

CHL:n pudotuspelien seuraavalla kierroksella TPS kohtaa norjalaisen Storhamarin, joka pudotti itävaltalaisen Salzburgin niin ikään yhteismaalein 6−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle