Tuore Hart Trophy -voittaja kohtasi entisen joukkueensa Göteborgissa − NHL:ää kohahduttaneesta vaihtokaupasta on kulunut yli kaksi vuotta

NHL / Artikkeli
Taylor Hall ja Adam Larsson kamppailutilanteessa.
Kuva © Getty Images
New Jersey Devils ja Edmonton Oilers kohtasivat toisensa joukkueiden kauden avausottelussa Göteborgissa viime lauantaina. Lisämaustetta Devilsin ja Oilersin kohtaamiseen toi se seikka, että kyseiset joukkueet olivat suorittaneet yhden NHL-lähihistorian ristiriitaisimman vaihtokaupan.

Viime viikonloppuna New Jersey Devils ja Edmonton Oilers pelasivat kauden avausottelunsa Göteborgissa − ottelun, joka päättyi Devilsin 5−2-voittoon. Göteborgissa Devils-paidan puki päälleen viime kaudella supertähtiasemaan noussut Taylor Hall. 

Vastapuolella Oilersin riveissä korkeintaan keskinkertainen puolustaja Adam Larsson nautti pelaamisesta kotimaassaan. Nämä kyseiset herrat olivat pääosana yhdessä lähihistorian puhutuimmassa NHL-vaihtokaupassa.

Kesäkuun 29. päivänä vuonna 2016 Oilers kauppasi Hallin − yhden lupaavimmista ja tehokkaimmista pelaajistaan − Devilsiin oikealta laukovaan peruspuolustajaan nimeltä Adam Larsson.

Kaksi vuotta myöhemmin Hall marssi Las Vegasissa järjestettävään palkintogaalaan yhtenä suosikkina voittamaan arvostettu Hart Trophy -palkinto. Palkinto ojennetaan joukkueensa arvokkaimmalle pelaajalle ja sitä pidetään eräänlaisena MVP-palkintona. Sen voittaminen on rapakon takana korkealle arvostettu saavutus.

Hall oli viime kaudella ilmiömäinen

Viime kaudella Hall oli Devilsille kaikki kaikessa. Hall oli lähes ilmiömäisillä otteillaan johdattanut Devilsin lähes yksin pudotuspeleihin tehden 93 pistettä, mikä oli yli 40 pistettä enemmän kuin joukkueen toiseksi parhaalla pistemiehellä Nico Hischierillä (52 pistettä).

Hall palkittiinkin suorituksistaan Hart Trophylla ja hänestä tuli samalla Joe Thorntonin jälkeen vasta toinen pelaaja, joka on onnistunut voittamaan Hart Trophyn sen jälkeen, kun on joutunut kaupatuksi. Tämä kertoo myös sen, että Hart-tason pelaajia harvemmin kaupataan.

Hall tuli liigaan aikoinaan suurin odotuksin ja olikin pelannut kohtuullisesti kaudet Oilersissa ja ensimmäisen kautensa Devils-paidassa. Hall ei ollut kuitenkaan onnistunut murtautumaan supertähtikategoriaan vastoin monien odotuksia. Kesällä 2017 Devils varasi sveitsiläisen keskushyökkääjän Hischierin koko varaustilaisuuden ensimmäisenä, ja nuorukainen istutettiin heti samaan kenttään Hallin kanssa.

Tutkapari oli syntynyt. Saadessaan kerrankin pelata laadukkaan, vikkelän keskushyökkääjän kanssa pääsi Hall viimeinkin kukoistamaan. Itseluottamuksen löytänyt Hall pelasi aiempaa kokonaisvaltaisempaa peliä ja paransi roimasti myös pelaamistaan puolustussuuntaan.

Taylor Hall voitti kauden päätteeksi Hart Trophyn.
Kuva © Getty Images

Kun Hall marssi lavalle noutamaan palkintoaan Las Vegasissa, olikin Oilersin puolustaja Larsson jo viettänyt muutaman kuukauden kesälomaa. Oilers ei yltänyt pudotuspeleihin, vaikka odotukset olivat joukkueen osalla korkeat. Vaikkakin Larsson tunnetaan puolustavana puolustajana ja oman maalin fyysisenä varjelijana, ei hän itse varmaankaan ollut kovin tyytyväinen viime kauden suorituksiin, sillä 63 pelissä syntyi ainoastaan tehot 4+9.

Oilers ei selvinnyt viime kaudella pudotuspeleihin, vaikka joukkueessa pelasi pistepörssin voittanut supertähti Connor McDavid. McDavid pelasi Hallin tavoin ilmiömäisen kauden, mutta ei pystynyt yksin kantamaan joukkuettaan pudotuspeleihin.

Moni Oilers-fani olisikin toivonut seurajohdon hankkivan ennen kautta salamannopealle McDavidille tutkaparin. Tutkaparin, joka olisi voinut nopealla pelaamisellaan antaa McDavidille kentällä piirun verran lisätilaa ja joka samalla olisi tuonut Oilersin kapeaan hyökkäysmateriaaliin lisäleveyttä. Ironista kyllä – sellainen pelaaja olisi nimenomaan ollut Taylor Hall.

Kun pelaajien viime kauden suorituksia vertaa toisiinsa, vaihtokauppa vaikuttaa kerta kaikkiaan absurdilta. Moni Oilers-fani ei vieläkään voi ymmärtää, mikä sai Oilersin GM Peter Chiarellin kauppaamaan tähtipelaajaansa yhteen peruspuolustajaan.

Vaihtokaupan taustoja

Vuonna 2015 Oilers palkkasi organisaation GM:ksi Chiarellin, jonka tarkoituksena oli kääntää pohjalle juuttuneen joukkueen kelkka kohti menestystä. Vuoden verran Chiarelli katseli Oilersin toimintaa ja ryhtyi sen jälkeen toimenpiteisiin. Etenkin puolustukseen tarvittiin pikaisesti vahvistusta.

Oilers oli sitten vuoden 2010 saanut kyseenalaisen kunnian varata koko varaustilaisuuden ensimmäisenä peräti neljä kertaa. Se oli varannut jokaisella kerralla hyökkäävän pelaajan (2010: Taylor Hall, 2011: Ryan Nugent-Hopkins, 2012: Nail Jakupov, 2015: Connor McDavid). Näiden lisäksi vuoden 2016 varaustilaisuudessa Oilers varasi lupaavan Jesse Puljujärven, joten kauppatavaraa Chiarellilla riitti.

Vuonna 2015, eli samoihin aikoihin kun Chiarelli palkattiin Oilersiin, Pittsburgh Penguinsin dynastian rakentanut GM Ray Shero otti ohjat käsiinsä Devilsissä. Devils ei ollut selvinnyt pudotuspeleihin kolmena edellisenä vuotena ja joukkueen yleisilme olikin hyvin harmaa ja mitäänsanomaton.

Devilsin paras pistemies oli nimittäin kaudella 2014-15 Adam Henrique, joka onnistui tekemään pelaamassaan 75 ottelussa tehot 16+27. Joukkue kaipasi niin sanottua franchise-pelaajaa, yleisömagneettia, jota Newarkin väki tulisi hallille katsomaan ja jonka pelipaita löytyisi jokaisen Devils-fanin asunnosta.

On yleistä, että suurten otsikoiden vaihtokaupan jälkeen spekuloidaan vuositolkulla, kumpi joukkue niin sanotusti "voitti" vaihtokaupan. Tässä vaiheessa voi huoletta sanoa, että Shero koulutti Chiarellia oikein kunnolla. Joku voisi väittää, että tällaisen kaupan arvioiminen on täysin subjektiivista ja kyse on loppupeleissä ainoastaan mielipiteestä.

Totuus on kuitenkin se, että jokainen tietää, koska GM onnistuu kaupassa ja koska ei. Tässä kaupassa oli ainoastaan yksi voittaja, ja se oli Devils-GM Shero. Todisteena toimikoon Hallin voitettu Hart Trophy. 

On myös hyvä huomioida, että vaihtokaupan tarkoitus ei ollut raivata tilaa palkkakaton alle, sillä pelaajien palkkakattorasite oli suhteellisen tasan. Kesällä 2016 Hallilla oli sopimustaan jäljellä neljä vuotta kuuden miljoonan dollarin vuosikustannuksella. Vastaavat lukemat Larssonilla olivat viisi vuotta ja 4,17 miljoonaa dollaria.

Larsson on tunnettu fyysisyydestään.
Kuva © Getty Images

Onko Hall tulevaisuudessakin paholainen?

Viime kaudella Hall onnistui kiskomaan Devilsin lähes yksinään pudotuspeleihin ja odotettavissa onkin, että Hall pelannee jälleen vahvan kauden. Hyvän tulokaskauden pelannut Hischier on vuoden vanhempi, joten ei olisi yllättävää, mikäli Hall rikkoisi oman piste-ennätyksensä pelatessaan kypsemmän Hischierin rinnalla.

Ikävä kyllä, monessa ennakossa Devilsille ei olla povattu suurempaa menestystä, sillä joukkue on monella osa-alueella liian heikko. Joukkueella onkin jälleenrakennusvaihe käynnissä, joten on turha odottaa, että Devils kamppailisi Stanley Cupista lähivuosina.

Mielenkiintoista onkin, mitä Hall tekee kahden vuoden päästä, kun hänen sopimuksensa umpeutuu Devilsin kanssa. Hän on useaan otteeseen kertonut haluavansa pelata pudotuspelijoukkueessa, mutta tässä vaiheessa on hyvin vaikeaa nähdä Devils lähivuosien varmana pudotuspelijoukkueena.

Tänä kesänä John Tavares siirtyi vapaana agenttina Toronto Maple Leafsin organisaatioon, mikä jätti hänen entisen joukkueensa New York Islandersin täysin ilman kompensaatiota. Yksi suuri syy Tavaresin lähtöön oli halu pelata Stanley Cupista. Nyt hänellä on siihen ensimmäistä kertaa aidosti mahdollisuus.

Mikäli Devils konttaa tällä kaudella eikä joukkue ei yllä pudotuspeleihin, on vaikeaa olla kuvittelematta, ettei Hallilla kävisi mielessä katsoa, jospa ruoho olisi vihreämpää toisella paikkakunnalla. Devilsille tämä olisi todella kova takaisku, sillä joukkue on rakentamassa Hallin ympärille tulevaisuuttaan ja halunnee pitää hänet hinnalla millä hyvänsä.

Larssonin tulevaisuutta on sen sijaan vaikeampaa ennustaa. Larsson on korkeintaan keskitason puolustaja – ja ehkä jopa ylipalkattu sellainen. On vaikeaa kuvitella, että Larssonin rooli muuttuisi ja että hän pääsisi esimerkiksi pyörittämään Oilersin ylivoimaa.

Todennäköisempää on, että Larsson jatkaa noin 25−30 pisteen puolustajana, kunnes Oilers joko kirjoittaa miehen kanssa jatkopahvin tai kauppaa hänet tulevaisuuden lupauksiin. Oilersin ykkösprioriteetti on nimittäin rakentaa McDavidin ympärille joukkue, joka pystyy kilpailemaan Stanley Cupista ja on vaikea arvioida, löytyisikö Larssonille paikkaa siinä projektissa.

Muokkaus 12.10.2018 klo 7.01: Korjattu Nail Jakupovin nimen kirjoitusasu.

» Lähetä palautetta toimitukselle