Syöttötilasto sen kertoo – Patrik Laine pelasi Helsingissä loistavan ottelun

NHL / Artikkeli
Patrik Laine laukoi kolme erikoistilannemaalia.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen

Hattutemppu on hattutemppu. Sellaisen tehdessään pelaajalla on aina ollut superonnistunut iltama. Universaali jääkiekkofakta pätee myös Patrik Laineen torstaiehtooseen Helsingissä. Laine teki kolme maalia, ja hänen joukkueensa Winnipeg Jets voitti Florida Panthersin 4–2.

Huomionarvoista on kuitenkin myös se, että Laine pelasi maalien tekemisen ohessakin henkilökohtaisesti erittäin laadukkaan ottelun. Se käy ilmi hänen kiekollisesta suorittamisestaan.

Hyökkäysalue: yksi syöttö sivulle

Otokseksi on valittu tasaviisikoin pelaaminen, koska sitä valtaosa pelaamisesta on ja nimenomaan tasaviisikoin pelattaessa Laine on kompuroinut alkukaudella. Ennen tätä iltaa hänellä oli viisi tehopistettä, joista neljä oli tullut miesylivoiman aikana. Tehotilastolukema on torstai-illan jälkeenkin -3. Runkosarjaa on nyt takana 13 ottelua.

Laine pelasi mittelössä tasaviisikoin vain 11.07 minuuttia. Ylivoimalla jääaikaa tuli 4.24 minuuttia. Yhteensä siis 15.31 minuuttia. Ottelussa pelattiin suhteellisen vähän tasaviisikoin, sillä Jets otti kuusi kaksiminuuttista ja Panthers viisi. Lisäksi Panthers pelasi lopussa kotvan ilman maalivahtia. Laineen peliaika jäi kokonaisuutenakin melko vähiin, mutta erityisen vähäistä peliaika oli tasaviisikoin.

Vaatimaton peliajan määrä tietysti vaikuttaa mahdollisuuksiin päästä kiinni kiekkoon. Se näkyy Laineen tilastossa. 15 syöttöyritystä ottelussa on vähän. Laine pääsi tasaviisikoin varsin vähän kiinni kiekkoon. Se on ongelma, sillä Laineen vahvuudet ovat painokkaasti kiekollisessa pelaamisessa, ja hän on nykyisen ketjunsa kiekollisesti selkeästi osaavin yksilö.

Laineelle kertyi viisi kiekonmenetystä tasaviisikoin. Ensimmäisessä erässä kahdesti hyökkäysalueella, toisessa erässä kahdesti keskialueella ja kolmannessa erässä kerran hyökkäysalueella. Keskinkertainen peliaika, vähäiset kiekkokosketukset ja runsaahko kiekonmenestysten määrä ovat tasaviisikoin luonnollisesti negatiivinen yhtälö.

Mutta Laineen, Adam Lowryn ja Brandon Tanevin hyökkäysketju loi tasaviisikoin ensimmäisessä erässä kolme maalintekopaikkaa ja kolmannessa erässä yhden. Neljästä kolme osui Laineelle. Laine siis teki kaksi ylivoimamaalia, yhden maalin vastustajan pelatessa ilman maalivahtia ja lisäksi hänellä oli kolme maalintekopaikkaa tasaviisikoin. Se on erinomainen saldo.

Vaikka eritoten tasaviisikoin tapahtuneiden kiekonmenetysten määrä on peliaikaan suhteutettuna runsas, kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Laine pelasi loistavan ottelun myös kokonaisvaltaisesti.