Sopimus tuli: Islanders satsasi miljoonia alempien ketjujen suomalaishyökkääjiin

NHL / Artikkeli
Valtteri Filppula saa näytönpaikan Islandersissa.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
New York Islandersin rivit ovat kokeneet suurta myllerrystä viime aikoina. Ykköstähti John Tavares siirtyi Toronto Maple Leafsiin, ja joukkueen kokoonpanomuutoksista paukkuu uutisia tiheään tahtiin. Leo Komarov ja Valtteri Filppula ovat Islandersin tuoreet suomalaisvahvistukset.

31-vuotiaan Leo Komarovin tuoreen sopimuksen pituus on jopa neljä vuotta kolmen miljoonan vuosittaisella palkalla.

34-vuotias Valtteri Filppula puolestaan allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen 2,75 miljoonan dollarin palkalla.

NHL-toimittaja Senja Pinola otti lähempään tarkasteluun suomalaiskaksikon tuoreet sopimukset uuden joukkueen kanssa.

Millainen historia Komarovilla ja Filppulalla on NHL:ssä?

Komarov varattiin Toronto Maple Leafsiin vuonna 2006 varaustilaisuuden kuudennella kierroksella, ja hän on vaikuttanut samaisessa joukkueessa viiden kauden ajan räväkkänä agitaattorina.

Ensimmäisen sopimuksensa joukkueen kanssa Komarov teki kesällä 2012 ja pelasi 14 peliä Toronto Marliesissa AHL:ssä. Työsulun vuoksi Komarov pelasi myös osan kaudesta KHL:ssä. Tammikuussa päättyneen työsulun jälkeen hän pääsi vihdoin kokemaan ensimmäisen pelinsä NHL-jäillä.

on kyseenalaista maksaa miljoonia alempien ketjujen pelaajille.

Yksivuotisen sopimuksen päättymisen jälkeen kausi 2013-14 kului Komarovin osalta Venäjällä Moskovan Dynamon joukkueessa. Seuraava sopimus Maple Leafsin kanssa solmittiin kesällä 2014 ja tällä kertaa pituutta sovittiin olevan neljä vuotta yhteensä 11,8 miljoonan dollarin palkalla.

Menestyksekkäimmän kautensa Komarov pelasi 2015-16, jolloin hänelle annettiin vastuuta ykköskentässä. Kyseisellä kaudella Komarov sai ensimmäisen kerran Maple Leafsissa kunnian kantaa pelipaidassaan varakapteenin A-kirjainta, teki NHL:n piste-ennätyksensä 36 pistettä ja sai kutsun tähdistöotteluun.

Pistesaaliikseen Komarov on kerännyt 327 NHL-ottelussaan 52+70=122. 

Filppula on Detroit Red Wingsin kolmoskierroksen varaus vuodelta 2002. Veteraanisentteri pelasi pitkän uran ensimmäisen NHL-ottelunsa ensimmäisenä suomalaisena Detroit Red Wingsissä 15.12.2005. Kyseisen kauden Filppula kuitenkin pelasi enimmäkseen AHL:n puolella Grand Rapids Griffinsissä.

Seuraavalla 2006-07 kaudella Filppula sai kutsun NHL:ään paikkaamaan loukkaantumista eikä hän passitusta AHL:ään ole sen jälkeen saanut. 2007-08 kauden Stanley Cup -voiton jälkeen Filppula solmi viiden vuoden sopimuksen Detroitiin 15 miljoonan arvolla. Kaudella 2011-12 konkari keräsi kasaan huippupisteensä 23+43=66.

Red Wingsin kanssa solmitun sopimuksensa päättyessä Filppula siirtyi Tampa Bay Lightningiin kesällä 2013 25 miljoonan dollarin arvoisella viiden vuoden sopimuksella.

Sopimus ei kuitenkaan ehtinyt vanheta Lightningissa, sillä Filppulan matka jatkui Philadelphia Flyersiin kesken kauden maaliskuussa 2017. Viime kaudella Filppula toimi Flyersissa varakapteenin roolissa.

Kokonaisuudessaan Filppula on NHL-urallaan pelannut 876 ottelua ja kerännyt tehopisteet 168+295=463.

Miten nämä sopimukset asettuvat seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä sopimuksia Islandersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Islandersin palkkakatossa on vielä lähes 20 miljoonaa käytettävissä, mutta saadaanko sillä hankittua puuttuvat palaset kokoonpanoon?

Rousselin sopimukseen verratessa alkaa Komarovin sopimus seurankin kannalta näyttäytyä positiivisempana.

Buffalo Sabresin entinen maalivahti Robin Lehner teki sopimuksen joukkueen kanssa muutama päivä sitten ja ryhtyy Thomas Greissin kollegaksi. Islandersin kannalta olisi kannattavaa rakentaa vielä vahvempaa muuria maalinsuulle tai pyrkiä löytämään puolustuskalustoon vielä joku valttikortti − molempi parempi.

Joukkueen kärkiketjujen rakenteessa on epäselvyyksiä Tavaresin lähdön jälkeen, joten on kyseenalaista maksaa miljoonia alempien ketjujen pelaajille. Voisi spekuloida, että viime kauden huipputulokas Mathew Barzal täyttää Tavaresin jättämän ison aukon ykköskentässä. Vuodesta 2014 joukkueessa pelannut keskushyökkääjä Brock Nelson on yhä vailla jatkosopimusta.

Islandersilla on edessä todellinen haaste saada joukkue toimimaan. Ensi kesää silmällä pitäen huomioitavaa on Jordan Eberlen ja Anders Leen sopimusten päättyminen sekä motivaatio jatkaa joukkueessa.

Miten vertaisit sopimuksia vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Komarovin sopimukselle hyvä verrokki on Vancouver Canucksin kanssa sopimuksen tehneen Antoine Rousselin sopimus, jonka pituus on sama neljä vuotta ja tienestit kolme miljoonaa kaudessa. Entinen Dallas Stars -pelaaja Roussel tuo myös provosoivalla pelityylillään vipinää kaukaloon.

neljä vuotta on pitkä aika pitää kelkassa pelaajaa, mikäli hän osoittautuu huonoksi hankinnaksi.

Rousselin sopimukseen verratessa alkaa Komarovin sopimus seurankin kannalta näyttäytyä positiivisempana. Komarovilla on kykyä käsitellä kiekkoa ja lukea nerokkaasti peliä. Suomalaishyökkääjän puolella ovat myös rooliinsa nähden vähäiset jäähyminuutit, kun taas Roussel on kuluttanut jäähypenkkiä huomattavasti ahkerammin.

Lähin vertailukohde Filppulan sopimukselle lienee Thomas Vanekin tuore yksivuotinen sopimus kolmen miljoonan palkalla Detroit Red Wingsiin. Filppulan kanssa samana vuonna syntynyt itävaltalainen pelaa vasenta laitaa ja on tunnettu maalitykkinä, kun taas suomalainen sentteri taitaa paremmin maalipaikkojen tekemisen muille.

Ei ole kovin mielekästä vertailla eri rooleja hoitavia pelaajia keskenään, joten todettakoon, että molemmilla on tärkeä näytönpaikka edessä omilla tahoillaan.

Leo Komarov on tottunut hoitamaan likaiset työt kaukalossa, mutta mieheltä löytyy myös taitoa käsitellä kiekkoa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Mitä mieltä olet sopimusten onnistumisista pelaajan ja seuran kannalta?

Tuore neljän vuoden pituinen ja 12 miljoonan dollarin arvoinen sopimus New York Islandersin kanssa on Komaroville ehdottomasti onnistunut. Palkka on aavistuksen verran parempi kuin edellisessä neljän vuoden sopimuksessa. Kun pelaajalla on ikää mittarissa yli 30-vuotta, pitkä sopimus luo turvaa tulevaisuudelle.

Onko tulinen suomalaishyökkääjä kuitenkaan kannattava valinta pinteessä olevalle Islandersille? Neljän vuoden sopimus on seuran kannalta riski. Palkkakattoa kolmen miljoonan vuosittainen summa ei järisyttävästi rasita, mutta neljä vuotta on pitkä aika pitää kelkassa pelaajaa, mikäli hän osoittautuu huonoksi hankinnaksi.

Sen sijaan Filppulan kanssa solmitun yksivuotisen 2,75 miljoonan sopimuksen riskit ovat Islandersin kannalta olemattomat. Parhaimmillaan kokenut keskushyökkääjä voisi ottaa paikkansa kärkiketjuista loistavana pelintekijänä, mikä olisikin Islandersin kannalta ihanteellista.

Filppulalle itselleen sopimus on hieno mahdollisuus, jota ei ole varaa hukata. Uransa jatkuvuuden kannalta olisi Filppulalle ehdottoman tärkeää niin saada kuin kestää vastuuta uudessa joukkueessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle