Ruotsalaista puolustusosaamista ja hyökkäystehoja Venäjältä sekä Pohjois-Amerikasta - Hlinka Gretzky Cupissa nähtiin taidonnäytteitä ensi kesän kärkivarauksilta

NHL / Artikkeli
Lethbridge Hurricanesia seuratasolla edustava Dylan Cozens (kuvassa oikealla) oli yksi turnauksen parhaista hyökkääjistä.
Kuva © Getty Images
Uudelleennimetty Hlinka Gretzky Cup tarjosi edellisvuosien tapaan mahdollisuuden nähdä maailman parhaat alle 18-vuotiaat jääkiekkoilijat samassa turnauksessa. Kanada oli tuttuun tyyliin erittäin vahva.

Ivan Hlinkan muistoturnausta on jo pitkään pidetty NHL:n kykyjenetsijöiden parissa uuden kiekkokauden aloitustapahtumana, jossa katseita aletaan pikku hiljaa kääntää kohti uutta, varausikään tulevaa ikäluokkaa.

Perinteisesti Tšekissä ja Slovakiassa pidetty turnaus järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Kanadassa sitten vuoden 1996, jolloin se kantoi vielä nimeä Pacific Cup. Uuden sijainnin lisäksi turnauksen nimi muutettiin muotoon Hlinka Gretzky Cup

Vaikka tapahtuma on erinomainen näytönpaikka ennen kaikkea seuraavana kesänä NHL:ään varattaville pelaajille, tämän vuoden turnauksessa valokeilan varastivat muutamat vasta kesällä 2020 varattavissa olevat huippulupaukset.

Turnauksen pistepörssin kärkisijan Vasili Podkolzinin kanssa jakanut Alexis Lafreniere valittiin viime keväänä CHL:n vuoden tulokkaaksi ja hän oli monien papereissa Hlinka Gretzky Cupin paras pelaaja. Kanadalaishyökkääjä on tällä hetkellä ennakkosuosikki kesän 2020 ykkösvaraukseksi.

Tämän vuoden turnauksessa valokeilan varastivat muutamat vasta kesällä 2020 varattavissa olevat huippulupaukset

Ruotsin joukkueen ykkösketju koostui Karl Henrikssonin lisäksi Alexander Holtzista ja Lucas Raymondista, jotka Lafrenieren tavoin ovat erittäin lupaavia vasta vuonna 2020 varattavissa olevia hyökkääjiä.

Sekä Holtz että Raymond tekivät viidessä ottelussa yhteensä seitsemän tehopistettä. Ilman heitä Ruotsi tuskin olisi edennyt finaaliin asti, jossa lopulta isäntämaa Kanada oli parempi tylyin 6−2-lukemin.

Suurin osa Hlinka Gretzky Cupissa pelanneista on kuitenkin varauskelpoisia jo ensi kesänä. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen nostaa heistä esiin kahdeksan, jotka kaikki antoivat vakuuttavia näyttöjä kotisohvilla turnausta seuranneille faneille ja paikanpäälle saapuneille NHL-seurojen kykyjenetsijöille. 

Vasili Podkolzin, oikea laitahyökkääjä, Venäjä

Podkolzin esiintyi edukseen jo viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta Hlinka Gretzky Cupissa venäläislaituri oli pitelemätön. Podkolzin loistaa pelaajana monella osa-alueella. Hän on erittäin vahva luistelija, taitava kiekonkäsittelijä ja pystyy toimimaan sekä pelintekijänä että viimeistelijänä.

Erinomaisesta laukauksesta kertovat huikeat tehot 8+3 viiteen otteluun. Venäjän joukkueen kapteeni vei turnauksen maalikuninkuuden selvällä kolmen maalin erolla. Podkolzin on potentiaalinen top 5 -varaus kesälle 2019.

Bowen Byram, puolustaja, Kanada

Byram oli turnaukseen lähdettäessä monien kykyjenetsijöiden papereissa listattu ensi kesän varaustilaisuuden parhaaksi puolustajaksi. Vaikka kanadalainen ei tehnyt päätä huimaavia yksilösuorituksia Ruotsin Philip Brobergin tapaan, hänen kiekollinen varmuutensa ja rauhallisuus paineen alla ovat molemmat huippuluokkaa.

Byram on lähtökohtaisesti hyökkäävä puolustaja ja hän toimi ansiokkaasti viivamiehenä toisessa Kanadan ylivoimaviisikossa. Byram kuitenkin myös puolustaa älykkyytensä ansiosta tehokkaasti ja tekee jäällä ollessaan poikkeuksellisen vähän virheitä. 

Peyton Krebs, vasen laitahyökkääjä, Kanada

WHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana 2016 varattu Krebs oli yksi useista turnauksessa loistaneista kanadalaishyökkääjistä. Krebs on erinomainen luistelija ja pystyy haastamaan puolustajia niin nopeudellaan kuin taitavuudellaan.

Hän on myös erinomainen pelintekijä ja tekee kovasti töitä puolustussuuntaan. Krebs on 180-senttisenä lyhyehkö, mutta kompensoi pituuttaan nopeudella. Krebs on Podkolzinin tavoin mahdollinen top 5 -varaus ensi kesänä. 

Dylan Cozens, keskushyökkääjä, Kanada

Cozens on pelaaja, jonka nimi nousi turnauksen myötä varmasti monen kykyjenetsijän papereissa. 191-senttinen Cozens luistelee pituuteensa nähden uskomattoman sulavasti. Hän toi usein kiekon keskialueen yli nojaten juuri nopeuteensa. Cozens prosessoi peliä jatkuvasti ja on tämän ansiosta luotettava kahden suunnan sentteri.

Podkolzinin ja Krebsin tavoin Cozens edustaa ikäluokkansa kirkkainta kärkeä ja myös hänet voidaan varata viiden ensimmäisen pelaajan joukossa.

Philip Broberg, puolustaja, Ruotsi

Broberg oli koko Hlinka Gretzky Cupin suurimpia yllättäjiä. TSN:n kykyjenetsintätoiminnan johtaja Craig Button luonnehti ruotsalaispuolustajaa turnauksen jälkeen varausluokan parhaaksi omalla pelipaikallaan. Vaikka tuo lausunto on vielä tässä vaiheessa liioittelua, on Broberg ehdottomasti nimi, jota kannattaa ensi kaudella pitää silmällä.

190-senttisen ja 90-kiloisen Brobergin suurin vahvuus on hänen luistelunopeutensa. Vaikka hän ei ole erityisen taitava tai lue peliä keskivertoa paremmin, ruotsalaispuolustaja teki muutaman huikean yksilösuorituksen juuri nopeuteensa nojaten, joista yksi johti tähän maaliin.

Kirby Dach, keskushyökkääjä, Kanada

Jos tämän kesän varaustilaisuuden ykköskierroksella varattiin vain kaksi WHL:ssä pelannutta pelaajaa, 2001-syntyneiden ikäluokassa läntinen Kanada on kärkihyökkääjien osalta hyvin vahvasti edustettuna Krebsin, Cozensin ja Kirby Dachin ansiosta. Dach on yksi parhaista ensi kesänä varattavina olevista puhtaista pelintekijöistä.

Dach on yksi parhaista ensi kesänä varattavina olevista puhtaista pelintekijöistä

Hän pystyy löytämään ketjukaverinsa yllättävillä ja tarkoilla syötöillä. Dach pystyy pyörittämään ylivoimaa b-pisteeltä tai toimimaan maalineduspelaajana ison kehonsa turvin. Dach on myös taitava kiekonkäsittelijä. 

Nicholas Robertson, keskushyökkääjä/vasen laitahyökkääjä, Yhdysvallat

Dallas Starsin kesän 2017 toisen kierroksen varauksen Jason Robertsonin veli Nicholas on veljeään peräti 13 senttiä lyhyempi, mutta selvästi taitavampi kiekonkäsittelijä ja parempi luistelija. Hän on luova kiekollisena, yrittäen usein vaikeita syöttöjä tai hienoja harhautuksia.

Robertson loisti erityisesti välierässä Kanadaa vastaan, jossa hän iski kolme maalia vaahteralehtien tolppien välissä seisseen Nolan Maierin selän taakse. OHL:n Peterborough Petesiä edustavalla Robertsonilla on nappikaudella mahdollisuus nostaa itsensä ensimmäisen kierroksen varaukseksi.

Tobias Björnfot, puolustaja, Ruotsi

Vaikka Björnfotin tilille kertyi turnauksessa lopulta vain yksi syöttöpiste, oli hän jokaisessa Ruotsin ottelussa parhaita jäällä olevia puolustajia. Björnfot on parhaimmillaan kiekollisena. Hän on erittäin hyvä luistelija ja pystyy avaamaan peliä syötöillään tai kuljettamalla kiekkoa itse.

Björnfot on hyvä pyörittämään ylivoimaa siniviivalta ja keskivertoa parempi oman alueen puolustuspelaamisessa. Jos varaustilaisuus järjestettäisiin tänään, Björnfot olisi lähes varma ensimmäisen kierroksen valinta.

» Lähetä palautetta toimitukselle