NHL:n parhaat ja heikoimmat puolustuskuusikot − Karlsson heiluttaa ranking-venettä

NHL / Artikkeli
Erik Karlsson johtaa alkavalla kaudella Sharks-puolustusta, minkä myötä Senatorsilla on NHL:n heikoin puolustuskalusto.
Kuva © Getty Images
Millä joukkueella on NHL:n paras puolustuskuusikko? Jatkoaika arvioi kokonaisuudet kiekollisen osaamisen, ikärakenteen ja sopimustilanteen kautta.

Jatkoaika esittelee arvion NHL:n parhaimmista ja heikoimmista puolustuksista. Molempia on listassa viisi. Rankingeissa on tarkasteltu edistyneitä tilastoja, ikärakennetta, sopimusrakennetta sekä puolustusmiehistön osuutta koko joukkueen tehoista.

Parhaat

1. Nashville Predators

Tiivis kokonaisuus, jossa kaikki neljä parasta puolustajaa ovat sidottuna joukkueeseen vähintään neljäksi vuodeksi Roman Josia lukuunottamatta. Hänenkin sopimuksensa kestää vielä kaksi vuotta. Hinnan ja laadun suhde on erinomainen − nelikko maksaa yhteensä 23 miljoonaa dollaria kaudessa. Vahvistui kesällä 36-vuotiaan Dan Hamhuisin riskittomällä sopimuksella. Nashville on liigan parhaimmistoa päästetyissä maaleissa (2.) ja maalipaikoissa sekä vaarallisissa maalipaikoissa.

Erikoista: kaikkien neljän parhaan pakin maalit mahtuivat 31 parhaan puolustajan joukkoon. Ryan Ellis (9) maalia oli ainoa, joka ei saanut kymmentä rikki, mutta iski maalinsa vain 44 ottelussa.

Ryan Ellis on yksi Nashvillen tehopakeista.
Kuva © Getty Images

2. Tampa Bay Lightning

Viime kauden Norris-voittajan Victor Hedmanin johtama puolustus oli osa NHL:n toiseksi vähiten vaarallisia tilanteita päästänyttä porukkaa (yhden maalin erolla tasakentällisin pelatessa). Häntä ja Ryan McDonaghia tukevat iäkkäämmät Anton Strålman, Braydon Coburn ja nuori Mihail Sergatšov. Vain Hedmanin ja McDonaghin sopimukset ulottuvat tämän kauden ohi, mutta rakenne on terve.

Huippulupaavan Sergatšovin jatkosopimuksella ydin kantaisi vuosikausia eteenpäin, minkä lisäksi Cal Foote kärkkyy tulevaa paikkaansa.

Erikoista: Tampa Bayn alivoimapeli oli runkosarjassa neljänneksi heikointa koko NHL:ssä.

3. San Jose Sharks

Onko hyökkäys paras puolustus? Erik Karlssonin saapuminen Sharksiin paisuttaa Sharksin tulivoimaa valtavasti. Sillä on Karlssonissa ja Brent Burnsissa tulevalla kaudella kaksi NHL:n top 5 -hyökkäävää puolustajaa − ehkä jopa kaksi parasta. Kaksikkoa tukevat loistavasti Marc-Edouard Vlasic, lähes tyhjästä ponkaissut Joakim Ryan sekä Justin Braun ja Brenden Dillon.

Sharksin kokonaislukemat laukaisuhallinnassa eivät olleet oman pään vaarallisten tilanteiden kannalta täydellisiä, mutta maaleja joukkue päästi yhdeksänneksi vähiten ja pelasi toiseksi parasta alivoimaa.

Erikoista: Missä vaiheessa Karlsson saa jatkosopimuksen? Vuosikausiksi sidotut Burns ja Vlasic ovat 33- ja 31-vuotiaita. Tällä hetkellä tulosta syntyy loistavasti, mutta 28-vuotiaan Karlssonin ja mahdollisesti NHL:ään ponnistavan mielialapelaaja Ryan Merkleyn panosta tarvitaan tulevaisuudessa.

4. Washington Capitals

Mestarin puolustuksen merkitys Stanley Cup -voitolle oli valtava. Kuusikko pelasi pudotuspeleissä illasta toiseen virheitä vältellen ja loi kiekollisella osaamisellaan selkärankaa myös monipuoliselle ja kontrolloidulle hyökkäyspelille.

Jopa sylkykuppina pari vuotta ollut virhealtis Brooks Orpik venyi mestaruusjahdissa loistosuoritukseen. Avaimena on kuitenkin John Carlsonin, Matt Niskasen, Dmitri Orlovin ja Michal Kempnyn muodostama nelikko.

Kärkinelikkö on sidottu vähintään kolmeksi vuodeksi. Ikärakenne on puolustukselle hyvä − vain Niskanen (31) on kärkinelikosta yli 30.

Erikoista: Runkosarjassa koko Capitalsin edistyneet tilastot eivät mairitelleet, mikä pudottaa Capitalsin sijoitusta.

5. Carolina Hurricanes

Listan musta hevonen. Joukkueen kiekonhallintalukemat kaudella 2017-18 olivat Liigan parhaat, eikä vähiten kiitos loistavan kiekollisen pakiston.

Vaarallisten paikkojen listassa sijoitus putoaa, joskin päästettyjen maalien määrä ja pudotuspeleistä putoaminen olivat eniten kiinni maalivahtipelin täydellisestä epäonnistumisesta.

Siivu menee kuitenkin nuoren keski-iän piikkiin. Vahvistui kesällä Dougie Hamiltonilla ja Calvin de Haanilla, joukkueesta poistui Noah Hanifin.

Sopimustilanne tekee rungosta erinomaisen. Koko kuusikko on lukittuna vähintään kahdeksi vuodeksi, useimmat pidempään. Yksi kokenut puolustaja tekisi terää − täydellinen kombinaatio voisi olla Faulkin korvaaminen Vlasicin tyylisellä pelaajalla. Brett Pesce ja Jaccob Slavin ovat liigan parhaimmistoa pimentäjinä.

Tyrkyllä listalle

  • Winnipeg Jets: Vuotta aikaisemmin ajoittain katastrofaalista puolustuspeliä kurittomine säntäilyineen ja turhine jäähyineen esittänyt Jets oppi kaudella 2017-18 puolustamaan. Joukkue päästi vähiten vaarallisia maalipaikkoja tasakentällisin yhden maalin erolla pelatessa sekä viidenneksi vähiten maaleja yhteensä. Sijoitusta pudottaa sopimusrakenne. Yhdenkään puolustajista maalitili ei kaudella 2017-18 ollut kaksinumeroinen.
  • Minnesota Wild: Sopimus- ja ikärakenne loistava, vain pudotuspelimenestys puuttuu.
  • Boston Bruins: Erittäin lupaava puolustus, joka toimi viime kaudella. Sopimusrakenne kuitenkin rikkonainen ja osa puolustajista vielä kokemattomia. Potentiaalia kirkkaimpaan kärkeen.
  • Los Angeles Kings: Siivun verran liikaa kärkipakkiensa Drew Doughtyn ja Jake Muzzinin varassa. Joukkue päästi vähiten maaleja runkosarjassa.

Heikoimmat

1. Ottawa Senators: Joukkue päästi toiseksi maaleja eniten viime kauden runkosarjassa. Kesällä joukkueesta lähti Erik Karlsson. Tulevalla kaudella Senatorsin takalinjoilla on kuusikko, joka on yksi 2000-luvun heikoimmista koko NHL:ssä. Lisäksi yhdenkään pakin sopimus ei ole kahta vuotta pidempi.

"Miten me selviämme ilman Erikiä?" "Limppua ränniin vain..."
Kuva © Getty Images

2. Detroit Red Wings: Kesän 2018 onnistunut varaustilaisuus ei lohduta Wings-pakistoa katsellessa. Avainmiesten keski-ikä lähentelee 35 vuotta, mutta kaikki ovat sidottuina raskaalla palkkakattosummalla ja siirrot estävillä pykälillä. Käsittämätöntä sopimustilanteen hallintaa. Seuran onneksi hyökkääjistössä rakenne ja tulevaisuus näyttävät hieman paremmalta.

3. Montreal Canadiens: Shea Weberin poissaolo tuntuu. Loukkaantunut tähtipakki jättää valtavan aukon. Toiseksi pisimmällä sopimuksella kiinnitetty Karl Alzner ei vakuuttanut Canadiensissa. Laatu − se puuttuu.

4. New York Islanders: Onneksi on Barry Trotz! Mestarivalmentajan tulo pistää varmasti puolustuksen viime kautta parempaan kuosiin. Kausi 2017-18 oli farssi.

Joukkuetta vastaan luotiin yhteensä 2067 maaintekopaikkaa tasakentällisin. Eniten päästettyjä maaleja. Puolustuksen pelaajisto ei ole kuitenkaan toivoton. Noah Dobson on joukkueen jokerikortti − mahdollisesti tosin vasta vuoden kulutttua.

5. Vancouver Canucks: Keskinkertaisia puolustajia, kohtalaisia puolustajia, heikohko sopimusrakenne. Kaipaa laatua ja vankkaa runkoa. Erik Gudbranson ei ole todellakaan vastaus ongelmiin, mutta hän on tällä hetkellä joukkueeseen pisimmäksi aikaa sitoutettu pakki.

Tyrkyllä listalle

  • Buffalo Sabres:  Rasmus Dahlin kääntää uutta lehteä seuran pakistossa. Myös Rasmus Ristolaisella on vielä toivoa, vaikka tähän mennessä liian suuri rooli on näkynyt kokonaisuudessa.
  • New York Rangers: Maalipaikkatilastoissa surkea. Kevin Shattenkirkin taso on loukkaantumisen jälkeen kysymysmerkki. Onko Brady Skjeistä tulevaisuuden ankkuriksi? Marc Staalin varaan ei pitäisi laskea enää merkittävää roolia, mutta sopimusta on jäljellä vielä kolme kautta 5,7 miljoonan dollarin keskiarvolla.
  • Edmonton Oilers: Suoriutui kokonaisuutena erittäin heikosti kaudesta 2017-18, kuten koko joukkue. Kaipaa Kris Russellin ja Andrej Sekeran tilalle terveitä ja tuoreita jalkoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle