NHL-suomalaisten topit ja flopit: Rantasen ja Ahon kauden alku historiallinen, Puljujärven ura vaikeuksissa

NHL / Artikkeli
NHL:n tämän hetken paras ketju on Mikko Rantasen (oik.), Gabriel Landeskogin (kesk.) ja Nathan MacKinnonin (vas.) muodostama Colorado Avalanchen ykkösketju.
Kuva © Bruce Bennett
Jatkoaika otti kantaa suomalaispelaajien onnistumisiin ja epäonnistumisiin kauden ensimmäisen kuukauden aikana. Mikko Rantanen johtaa pistepörssiä ja Sebastian Aho teki uuden seuraennätyksen. Jesse Puljujärven ura puolestaan on pahoissa vaikeuksissa.

Topit

1) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Koko NHL:n pistepörssin ykkösen (21), eniten syöttöpisteitä (16) keränneen ja parhaan plusmiinus-lukeman (14) kirjauttaneen Rantasen lokakuu oli suorastaan häikäisevä. NHL:n tämän hetken parhaassa ketjussa Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa pelaava Rantanen jäi lokakuussa ilman tehopisteitä vain yhdessä ottelussa. Viidessä ottelussa suomalainen teki vähintään kaksi tehopistettä ja kahdessa ottelussa neljä tehopistettä.

Rantanen ja MacKinnon tekivät myös uuden seuraennätyksen, kun molemmat pelaajat ylsivät tehopisteille kauden yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa. Colorado Avalanchen ja Quebec Nordiquesin organisaatioiden entinen ennätys oli Joe Sakicin ja Anton Stastnyn nimissä kaudelta 1988−89.

Avalanche aloitti kautensa hyvin ja Läntisessä konferenssissa vain Nashville Predators keräsi Avalanchea enemmän pisteitä ensimmäisen kuukauden aikana. MacKinnonin ketjun maalihurjastelusta huolimatta Avalanchen puolustuspeli on toiminut myös erinomaisesti. Joukkue päästi lokakuussa toiseksi vähiten maaleja ja myös sen alivoimapeli oli toiseksi parasta NHL:ssä.

2) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Aho teki vähintään yhden tehopisteen lokakuun jokaisessa ottelussa ja rikkoi näin Ron Francisin nimissä olleen vanhan organisaation ennätyksen. Ahon 12 ottelun mittainen syöttöpisteputki vastaavasti sivuaa jo koko NHL:n ennätystä: vastaavaan on kauden alusta mitattuna pystyneet aiemmin vain Wayne Gretzky ja Ken Linseman.

Lokakuun jälkeen Aho oli koko NHL:n pistepörssin seitsemäs 17 tehopisteellä ja syöttötilaston kakkonen 13 syöttöpisteellä. Plusmiinus-tilastossa Hurricanesin nuori hyökkääjä oli puolestaan viidentenä.

Ahon pelipaikka vaihtui täksi kaudeksi laidalta keskushyökkääjäksi, ja suomalainen on johtanut Hurricanesin ykkösketjua, jossa laidoilla pelaavat Teuvo Teräväinen ja Micheal Ferland. Hurricanesin kausi on alkanut kohtalaisesti ja joukkue on Itäisen konferenssin keskikastissa kuudella voitollaan.

Kapasen tehopisteiden arvoa nostaa se, että kaikki pisteet on tehty tasakentällisin.

3) Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs

Kapanen aloitti kautensa Toronto Maple Leafsin neljännessä ketjussa puolustavassa roolissa ruotsalaisten Pär Lindholmin ja Andreas Johnssonin kanssa. Kauden kolmannessa ottelussa Kapanen nostettiin Auston Matthewsin laidalle ykkösketjuun, minkä jälkeen suomalainen pelasi kymmenen ottelua piste per peli -tahdissa.

Kuudella maalillaan Kapanen oli Maple Leafsin kolmanneksi paras maalintekijä Matthewsin ja John Tavaresin jälkeen. Peliaikaa noin 16 minuuttia ottelua kohden saaneen Kapasen plusmiinus-lukema oli joukkueen hyökkääjistä paras. Kapasen tehopisteiden arvoa nostaa se, että kaikki pisteet on tehty tasakentällisin. Ylivoimavastuuta Kapanen sai vasta lokakuun kahdessa viimeisessä ottelussa Matthewsin loukkaantuessa.

4) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Barkov pelasi ottelua kohden lähes 23 minuuttia lokakuussa, mikä oli Connor McDavidin ja Anze Kopitarin jälkeen hyökkääjistä kolmanneksi eniten koko NHL:ssä. Esimerkiksi Panthersin neljännen ketjun sentterin Juho Lammikon peliaika ottelua kohden oli vain hieman enemmän kuin Barkovin pelkkä erikoistilanteiden peliaika ottelua kohden.

Tuore Panthers-kapteeni teki yhdeksässä ottelussa kahdeksan tehopistettä ja johti joukkueen ykkösketjua, jossa laidoilla pelasivat Jevgeni Dadonov ja Nick Bjugstad. Panthersille kauden aloitus oli synkkä, kun joukkue ei voittanut ainuttakaan ottelua varsinaisella peliajalla. Seitsemällä pisteellä Panthers oli koko NHL:n vähiten pisteitä lokakuussa kerännyt joukkue Los Angeles Kingsin ohella.

5) Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

Jokiharju on aloittanut erinomaisesti ensimmäisen kautensa NHL:ssä ja pelannut Chicago Blackhawksin ykköspakkiparissa Duncan Keithin kanssa. Vasta 19-vuotias puolustaja on pelannut yli 21 minuuttia ottelua kohden ja tulokkaista ainoastaan Detroit Red Wingsin Dennis Cholowski sai lokakuussa Jokiharjua enemmän peliaikaa. Jokiharju oli tasakentällisin eniten jääaikaa saanut Blackhawks-pelaaja.

Jokiharju on sopeutunut erinomaisesti NHL-vauhtiin ja oli muun muassa eniten taklauksia (20) jakanut Blackhawks-pelaaja. Plusmiinus-tilasto oli Jokiharjulla neljä astetta plussan puolella ja chicagolaisista vain Jonathan Toewsilla vastaava lukema oli lokakuussa suomalaista parempi.

Kauden kolmannessa ottelussa Maple Leafsia vastaan Jokiharjusta tuli Blackhawksin seurahistorian nuorin puolustaja, joka on pystynyt tekemään kolme syöttöpistettä yhdessä ottelussa. Yhteensä seitsemän syöttöpistettä saalistanutta Jokiharjua enemmän tehopisteitä tulokkaista teki lokakuussa vain Vancouver Canucksin Elias Pettersson (10).

Heiskanen pelasi lokakuussa yli kaksi minuuttia enemmän ottelua kohden kuin Dahlin.

Lähellä valintaa

Miro Heiskasen tulokaskausi on alkanut vahvasti ja 19-vuotias puolustaja on saanut runsaasti vastuuta Dallas Starsin valmennusjohdolta. Yli 21 minuuttia ottelua kohden pelannut Heiskanen on laukonut jo kaksi maalia ja kasannut yhteensä neljä tehopistettä. Heiskasen molemmat maalit ja tehopisteistä kolme syntyi lokakuun viidessä viimeisessä ottelussa.

Nuoren suomalaisen pakkiparina ovat vuorotelleet kokenut peruspuolustaja Marc Methot ja Maple Leafsistä juuri ennen kauden alkua hankittu Connor Carrick.

Heiskasen hienoa alkukautta voidaan verrata viime kesän ykkösvarauksen Rasmus Dahlinin vastaavaan. Heiskanen pelasi lokakuussa yli kaksi minuuttia enemmän ottelua kohden kuin Dahlin. Tehopisteitä nuorilla pohjoismaalaisilla puolustajilla on molemmilla neljä.

Mikael Granlund aloitti kautensa Eric Staalin ketjun laidalla ja pelasi ensimmäiset kolme ottelua ilman tehopisteitä. Siirryttyään tutun sentterin Mikko Koivun laidalle Granlund teki 12 (6+6) tehopistettä yhdeksässä ottelussa, niistä tosin viisi syntyi ylivoimalla.

Granlund oli Minnesota Wildin paras maalintekijä ja paras pistemies yhdessä Zach Parisen ja Ryan Sutterin kanssa lokakuussa. Wild pelasi myös hyvän ensimmäisen kuukauden voittamalla seitsemän ottelua ja keräämällä 16 pistettä.

Harjoitusleirillä Montreal Canadiensin valmennusjohdon vakuuttanut Jesperi Kotkaniemi nappasi paikan joukkueen pelaavasta kokoonpanosta. Kauden avausottelussa Maple Leafsia vastaan Kotkaniemestä tuli ensimmäinen NHL:ssä pelannut ja ensimmäinen tehopisteen tehnyt 2000-luvulla syntynyt pelaaja.

Neljä tehopistettä lokakuussa tehnyt Kotkaniemi johti Canadiensin kolmatta hyökkäysketjua, jossa laidoilla pelasivat Joel Armia ja Paul Byron. Byronin paikalla tosin pelasi ensimmäiset kolme ottelua Jonathan Drouin ennen siirtymistään Max Domin kakkosketjuun.

Vasta 18-vuotias Kotkaniemi pelasi keskimäärin noin 14 minuuttia ottelua kohden ja sai vastuuta myös Canadiensin toisessa ylivoimakoostumuksessa.

Jesse Puljujärvi onnistui tekemään vain yhden maalin lokakuussa.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

Läpimurtokauttaan hakemaan lähtenyt Puljujärvi pelasi lokakuussa seitsemän ottelua, teki vain yhden tehopisteen ja istui viimeiset neljä ottelua katsomon puolella. Edmonton Oilersin valmentaja Todd McLellan peluutti Puljujärveä pääosin Ryan Stromen johtamassa kolmannessa hyökkäysketjussa. Kolmen ottelun kokeilu Leon Draisaitlin vierellä kakkosketjussa ei sekään tuottanut tulosta ja Puljujärvi päätyi katsomoon.

Puljujärvi pelasi lokakuussa keskimäärin 12,5 minuuttia ottelua kohden ja sai aikaiseksi vain yhdeksän laukausta kohti vastustajan maalia. Oilers menestyi myös kaukalossa paremmin ilman Puljujärveä voittaen kolme ottelua suomalaisen ollessa katsomossa. Puljujärven ura Oilers-organisaatiossa näyttää tällä hetkellä olevan umpikujassa.

2) Erik Haula, Vegas Golden Knights

Viime kaudella 29 maalia ja 55 tehopistettä runkosarjassa tehneen Haulan kausi on lähtenyt vaisusti liikkeelle, kuten koko Vegas Golden Knights joukkueen. Lokakuun 12 ottelussa Haula onnistui maalinteossa vain kerran ja sai kasaan vaatimattomat neljä tehopistettä. Keskimäärin runsaat 16 minuuttia peliaikaa ottelua kohden saanut Haula sai vastuuta myös joukkueen toisessa ylivoimakoostumuksessa.

Haula aloitti kautensa laitahyökkääjänä Paul Stastnyn ketjussa, jossa toisella laidalla pelasi Canadiensista kesällä hankittu Max Pacioretty. Stastnyn loukkaantuessa kauden neljännessä pelissä palasi Haula viime kaudesta tutulle kakkosketjun sentterin paikalle. Pacioretty jatkoi ketjussa, ja toisena laitahyökkääjänä vuorottelivat sekä Tomas Nosek että Tomas Hyka.

Kahdella aiemmalla kaudella Laineen laukaisuprosentti oli 18, kun se lokakuun otteluissa oli vain 7 %.

3) Patrik Laine, Winnipeg Jets

Laineen ruuti oli märkää lokakuussa, kun maalitykin 44 laukauksesta kohti maalia vain kolme löysi tiensä verkon perukoille. Tasakentällisin Laine ei onnistunut maalinteossa kertaakaan ja Winnipeg Jetsin viidessä viimeisessä ottelussa suomalainen jäi kokonaan ilman tehopisteitä. Peliaikaa ottelua kohden Laine sai neljänneksi eniten Jets-hyökkääjistä ja ylivoimalla eniten koko joukkueesta.

Laine pelasi pääosin Bryan Littlen ketjun laidalla ja yhden ottelun Mark Scheifelen johtamassa ykkösketjussa. Lokakuun viimeisessä ottelussa valmentaja Paul Maurice tiputti suomalaisen jo Jetsin neljänteen hyökkäysketjuun Jack Roslovicin laidalle.

Ottelua kohden kahta aiempaa kautta enemmän vastustajan maalia kohti ampuneen Laineen ongelma olikin lähinnä heikko viimeistely. Kahdella aiemmalla kaudella Laineen laukaisuprosentti oli 18, kun se lokakuun otteluissa oli vain 7 %.

4) Roope Hintz, Dallas Stars

Harjoitusleiriltä paikan Dallas Starsin kauden aloittavaan kokoonpanoon taistellut Hintz pääsi pelaamaan ensimmäisen NHL-ottelunsa heti kauden avauksessa. Hintz pelasi Starsin seitsemästä ensimmäisestä ottelusta viisi ja istui katsomossa kaksi ottelua. Hintz johti lähinnä Starsin neljättä ketjua ja pääsi pelaamaan myös yhden ottelun Tyler Seguinin ykkösketjun laidalla, kun Aleksandr Radulov oli loukkaantuneena.

Ilman tehopistemerkintöjä jäänyt Hintz sai peliaikaa keskimäärin 12 minuuttia ottelua kohden ja pelasi myös ajoittain Starsin toisessa ylivoimakoostumuksessa. 21-vuotiaan suomalaisen NHL-unelma kesti kauden ensimmäiset kolme viikkoa, kunnes hänet lähetettiin farmiin Texas Starsin riveihin.

Vaikka Hintzin rooli Starsissa jäi hyvin pieneksi, olisi hänen pitänyt pystyä tekemään tulosta ylivoimalla tai viimeiseksi jääneessä ottelussaan Seguinin laidalla, jotta pelit NHL:ssä olisivat jatkuneet.

5) Tuukka Rask, Boston Bruins

Rask aloitti kautensa viime kauden tapaan haparoiden. Kuudesta pelaamastaan lokakuun ottelusta Rask voitti kolme, hänen torjuntaprosenttinsa oli 90,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,15. Kertaalleen Boston Bruinsin suomalaismaalivahti myös vaihdettiin pois maaliltaan kesken ottelun.

Kesällä Raskin kakkosmaalivahdiksi hankittu Jaroslav Halak puolestaan ei ole hävinnyt kuudesta aloittamastaan Bruins-ottelusta yhtään varsinaisella peliajalla. Halakin torjuntaprosentti 94,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,51 ovat molemmat NHL:n parhaimmistoa.

Hongan peliaika oli puolustajalle vaatimaton 13 minuuttia ottelua kohden.

Lähellä valintaa

Viime kaudella valmentaja Ken Hitchcock ei nähnyt paljoakaan käyttöä Julius Hongan palveluksille, ja uuden valmentajan Jim Montgomeryn odotettiinkin tuovan muutoksen tähän. Honka istui kuitenkin Starsin kolme ensimmäistä ottelua katsomon puolella ja pelasi lokakuun loput kahdeksan Starsin ottelua. Hongan peliaika oli puolustajalle vaatimaton 13 minuuttia ottelua kohden.

Pääosin peruspuolustaja Roman Polakin kanssa pelannut Honka ei saanut myöskään ylivoimavastuuta kuin kokeiluluontoisesti. Starsin puolustuksessa suurimmat peliminuutit menevät tällä hetkellä John Klingbergille, Esa Lindellille ja Heiskaselle.

Olli Määtän kausi alkoi takkuillen ja suomalaispuolustaja istuikin Pittsburgh Penguinsin kolmannen ottelun katsomon puolella. Kuusi ensimmäistä ottelua Määttä pelasi ilman tehopisteitä ja sai normaalia vähemmän peliaikaa. Jamie Oleksiak pelasi pääosin Määtän pakkiparina, mutta myös Juuso Riikolaa kokeiltiin Määtän kanssa kahden ottelun verran.

Kolmessa viimeisessä lokakuun ottelussa Määttä paransi jo otteitaan ja pelasi näissä otteluissa keskimäärin lähes 21 minuuttia tehden myös kauden avauspisteensä.

Kauden ensimmäiset kahdeksan ottelua katsomon puolella istunut Markus Hännikäinen pelasi vain kolme ottelua lokakuussa. Hännikäinen on joutunut Columbus Blue Jacketsin päävalmentajan John Tortorellan epäsuosioon ja saanut pelaamissaan otteluissa peliaikaa keskimäärin vain kymmenen minuuttia.

Neljättä kauttaan Blue Jacketsin -organisaatiossa pelaava Hännikäinen teki kuitenkin kaksi syöttöpistettä kuukauden viimeisessä ottelussa ja valittiin pelin tähdistöön. Hännikäisellä saattaa olla jatkossa käyttöä Riley Nashin johtamassa neljännessä hyökkäysketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle