BOSTON, MA - DECEMBER 23: Brad Marchand #63 of the Boston Bruins looks on during the first period against the Detroit Red Wings at TD Garden on December 23, 2017 in Boston, Massachusetts. (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Brad Marchand

Artikkeli
Boston Bruinsin Brad Marchand osaa ärsyttää vastustajia, mutta hän taitaa erinomaisesti myös maalinteon. Kanadalainen pelaa yhdessä liigan parhaimmista hyökkäysketjuista, ja tulosta on syntynyt.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby

Boston Bruinsin tähtihyökkääjä Brad Marchand vakiinnutti paikkansa NHL:ssä 22-vuotiaana ja rikkoi 60 tehopisteen rajan ensimmäistä kertaa urallaan kaudella 2015−16. Marchand on hieman myöhäisellä iällä noussut Bruinsin avainpelaajien joukkoon ja myös koko liigan maalintekijöiden parhaimmistoon.

Kanadalaisella on allaan kaksi perättäistä 85 tehopisteen kautta ja hän on tehnyt jokaisella kolmella edellisellä kaudella vähintään 30 maalia. 20 maalin rajapyykki on ylittynyt jo seitsemän kertaa. Myös agitaattoripuolestaan tunnettu Marchand on yksi NHL:n parhaista vasemmista laitahyökkääjistä.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Brad Marchand kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 6936,9 159 1,38 0,89 14,43
Sijoitus 46. 9. 7. 78. 78.

Marchand on latonut viimeisen viiden kauden aikana yhteensä 159 maalia, millä hän sijoittuu yhdeksänneksi. Peliaikaan suhteutettuna kanadalaishyökkääjä on ollut seitsemänneksi tehokkain, eli tavallista varttuneempana kukkaan puhjennut Marchand on ollut maalienteon suhteen aivan NHL:n kärkeä.

Sekä henkilökohtaisen maaliodottaman että tuotettujen laukausten kohdalla Marchand sijoittuu kaikissa pelitilanteissa vasta 78:nneksi. Laukaisutahdin ja maalipaikkojen laadun vähäisyyttä suhteessa NHL:n kärkeen kompensoi se, että hyökkääjällä on rinnallaan Patrice Bergeron ja David Pastrnak.

Marchand tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5246,56 88 1,01 0,71 14,51
Sijoitus 45. 14. 18. 76. 60.

Tasaviisikoin mitattuna Marchand on maalintekotehokkuudessa edelleen lähellä NHL:n kärkeä. 60 minuuttia kohden osumia on syntynyt 18:nneksi eniten, vaikka maaliodottamaa hyökkääjä on luonut vasta 76:nneksi eniten.

Kanadalaisen laukaisutahti on ollut parempi tasaviisikoin kuin kaikissa pelitilanteissa, mikä edesauttaa suurien maalimäärien syntyä, sillä tasaviisikoin pelattavat tilanteet ovat jääkiekossa kaikista keskeisempiä.

Marchand ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 641,98 25 2,34 1,41 16,45
Sijoitus 153. 70. 17. 118. 116.

Ylivoimalla kanadalainen on latonut ainoastaan 25 maalia, mutta selitys piilee siinä, että hän on saanut ylivoimavastuuta kunnolla vasta kaudesta 2015−16 lähtien. 60 minuuttia kohden Marchandin maalintekotehokkuus ylivoimalla on ollut erinomaisella tasolla.

Maaliodottamaa ja laukauksia Marchand ei tuota kovinkaan korkealla tasolla, ja Bruinsin ylivoima tukeutuukin keskeisesti enemmän muihin pelaajiin.

Alivoimalla Marchand on tehnyt eniten maaleja vähintään 200 minuuttia pelanneista hyökkääjistä. 60 minuuttia kohden alivoimamaaleja on syntynyt toiseksi eniten, Marchandin edellä on ainoastaan suomalaishyökkääjä Joel Armia.

Marchandin maalit tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Tasakentällisin Marchand on tehnyt maalinsa laajasti ympäri hyökkäysaluetta. Osumien sijainnit painottuvat erityisesti maalin edustalle, mistä kanadalainen on iskenyt enimmäkseen ranne- ja rystylaukauksella.

Marchand pelaa itseään jatkuvasti lähelle maalia, mutta hän ei ole täysin riippuvainen yksittäisistä sijainneista. Kanadalaisen pelaamisen oveluus tekee hänestä vaarallisen maalintekijän.

Marchandin maalit ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla maalien sijainnit keskittyvät niin ikään maalin läheisyyteen, ja b-pisteiden sisältä maaleja on syntynyt vain seitsemän. Marchand ei ole tehnyt paljoakaan ylivoimamaaleja, mutta lämpökartasta on havaittavissa, että osumat syntyvät pitkälti maalin edustalta ja b-pisteen kaarien tuntumasta.

Marchandin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukaukset ovat muodostaneet yhtä kautta lukuun ottamatta jokaisella kaudella yli 50 prosentin osuuden kaikista laukauksista. Niiden prosentuaalinen osuus on kuitenkin ollut laskussa kahden edellisen kauden ajan, kun taas rystylaukausten ja napautusten osuus on ollut nousussa.

Kanadalaisen kolmesta yleisimmästä laukaisutyypistä rannelaukaukset ovat muodostaneet 64 prosentin osuuden, mutta rannelaukauksella tehtyjen maalien osuus on hieman alle 51 prosenttia. Osumia rystylaukauksella ja napautuksella Marchand on siis tehnyt paljon suhteessa niiden käyttöön.

Muiden laukaisutyyppien käyttö on ollut melko vähäistä.

Marchandin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella syntyneet osumat painottuvat maalin edustalle ja vasemman b-pisteen ympyrän sisälle. Marchand on kyennyt viimeistelemään maaleja kauempaa niin vasemmalta kuin oikealtakin puoliskolta. Kokonaisuudessaan maaleja on syntynyt rannelaukauksella ykkössektorilta laajalla säteellä.

Marchandin maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napautuksella tehdyt osumat levittäytyvät hyökkäysalueelle tasaisesti. Yksittäisiä sijainteja, joista maaleja on syntynyt useampi, ei ole paljoakaan. Osa maaleista on tullut b-pisteiden ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Oikean b-pisteen ympyrän sisältä syntyneet maalit ovat tulleet b-pisteen läheisyydestä ja sen yläpuolelta.

Yllä olevasta kuvasta on nähtävissä, että kun Marchand pääsee käyttämään ranne- ja lyöntilaukauksen yhdistelmästä muodostuvaa napautusta, sijainti ei ole kanadalaiselle kaikki kaikessa.

Marchandin maalit rystypuolelta.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Vaikka vasemmalta laukova Marchand pelaa vasemman laitahyökkääjän paikkaa, rystylaukauksella tehdyt maalit painottuvat oikealle puoliskolle. Merkittävä osa rystypuolelta syntyneistä maaleista onkin syntynyt läpiajoista ja niiden kaltaisista tilanteista. Osa osumista on syntynyt hieman kauempaa b-pisteiden välistä.

Marchandin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Marchand on laitahyökkääjänä monipuolinen eikä mikään osa-alueista yllä olevassa havainnekuvassa ole heikoissa kantimissa. Ainoastaan pelintekeminen ei edusta kanadalaisen pelaamisessa niin suurta osaa kuin muut osa-alueet.

Bruins-hyökkääjän vaikutus hyökkäyspelaamiseen on laaja-alainen, eikä se rajoitu yksittäisiin pelillisiin vahvuuksiin. Marchand osallistuu esimerkiksi pelivälineen pelaamiseen hyökkäysalueelle ja syöttötyöskentelyyn hyvällä tasolla.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle