Kirja-arvio: ”The Russian Five” on elävästi kirjoitettu aikamatka kansainvälistyvään NHL:ään

NHL / Artikkeli
Maaliskuussa ilmestynyt kirja Red Wingsin venäläisviisikosta on toistaiseksi saatavana vain englanninkielisenä. Kuva otettu Suomen Jääkiekkomuseon tiloissa.
Kuva © Saana Hakala
Detroit Red Wings nousi 1990-luvulla NHL:n huipulle ja kahteen peräkkäiseen mestaruuteen. Saavutusten taustalla oli merkittävässä roolissa viisi venäläispelaajaa, joista osan joukkue joutui keinottelemaan Pohjois-Amerikkaan. ”The Russian Five” kertoo sekä Red Wingsin että kyseisten venäläisten tarinan.

Neuvostoliitto ja legendaarinen punakone, lahjukset ja muu kiero kulissipeli sekä Detroit Red Wingsin nousu pohjamudista NHL:n huipulle. Muun muassa näistä tekijöistä koostuu detroitilaisen urheilutoimittajan Keith Gaven kirjoittama erinomainen kirja ”The Russian Five”.

Englanninkielisen teoksen valokeilassa ovat kuitenkin viisi venäläispelaajaa − Sergei Fjodorov, Vladimir Konstantinov, Vjatšeslav Kozlov, Vjatšeslav Fetisov ja Igor Larionov − jotka nousivat rautaesiripun takaa NHL:n huipulle ja nostivat Red Wingsin mukanaan.

Kokenut toimittaja ja turvallisuusvirasto NSA:n entinen työntekijä Gave on seurannut venäläisviisikon taivalta pitkään ja läheltä – Red Wingsistä puhumattakaan. Jokaisen pelaajan yksilöllinen polku Neuvostoliitosta Pohjois-Amerikkaan ja detroitilaisseuraan käydään perusteellisesti läpi.

Venäläisviisikon jokaisesta yksilöstä olisi voinut tehdä myös oman kirjansa, mutta yhteinen tarina on sujuvasti kirjoitettu ja tarjoaa laajemman kokonaiskuvan.

Gavella on ainutlaatuista sisäpiirin tietoa, lisäksi teoksessa on runsaasti haastatteluja. Elävästi ja yksityiskohtaisesti kirjoitettu tarina antaakin lukijalle tunne-elämyksiä laidasta laitaan.

Aika matka

Kirjan tarina alkaa vuodesta 1982, jolloin Mike Ilitch osti Red Wingsin. Joukkueen nousu NHL:n hänniltä Stanley Cup -haastajaksi ja lopulta mestariksi vuosina 1997 ja 1998 on kirjan pohjatarina. Venäläispelaajien hankinta on Red Wingsin kasvukertomuksessa yksi − vaikkakin äärimmäisen tärkeä − käänne.

Gave tutustui Red Wingsin venäläisiin jo Detroit Free Pressin toimittajana ja jopa myötävaikutti Fjodorovin sekä Konstantinovin siirtymiseen Neuvostoliitosta Pohjois-Amerikkaan. Lisäksi Gave on kirjaansa varten haastatellut venäläisten lisäksi monia muita pelaajia ja myös eri toimihenkilöitä.

Kirja ei etene aivan kronologisesti, mutta varsin loogisesti kuitenkin. Jokainen venäläisviisikon pelaaja on saanut oman lukunsa, jossa on perusteellisesti kerrottu, kuinka kukin pelaaja on Red Wingsiin päätynyt.

Pelaajaesittelyjen jälkeen Gave keskittyy kuvaamaan Red Wingsin matkaa kaksinkertaiseksi Stanley Cup -mestariksi. Mestaruuksien välillä sattunut Konstantinovin traaginen vammautuminen käsitellään myös monipuolisesti ja ennen kaikkea tunteikkaasti.

Red Wingsin toinen mestaruus ja se, kuinka joukkue pelasi kyseisen kauden Konstantinoville, viimeistään osoittavat Gaven kyvyt kirjoittajana. Koko joukkueen vilpitön välittäminen vammautuneesta joukkuekaverista välittyy erinomaisesti.

Itse muistan Konstantinovin kohtalon kirpaisseen syvästi jo 90-luvulla, mutta toisen Stanley Cupin juhliminen pyörätuolissa istuvan Konstantinovin kanssa ja joukkuekavereiden kunnioitus ovat kirjoitettu niin inhimillisesti, että uskon tekstin koskettavan niitäkin, joille tilanne ei ole ennestään tuttu.

Kokonaisuutena ”The Russian Five” kuljettaa lukijan erittäin elävästi 1980- ja 1990-lukujen NHL-maailmaan sekä Neuvostoliiton menestyksekkääseen, mutta totalitaarisesti valvottuun kiekkokulttuuriin. Kenties mielenkiintoisinta ja ainutlaatuisinta antia kirjassa ovat tarkat kuvaukset loikkauksista ja muista kulissien takaisista juonista venäläispelaajien saamiseksi NHL-kaukaloihin.

Monipuoliseksi kutsuminen olisi vähättelyä

Kirjan ensimmäiset luvut ovat kuin suoraan agenttijännäristä. Pikku hiljaa tyylilaji muuttuu urheiluhistoriikiksi ja sankaritarinaksi keskittyen Red Wingsin 90-luvun Stanley Cup -voittoihin. Sekä mestaruuksia edeltäneet pettymykset että kauan odotetut juhlinnat on kuvattu niin yksityiskohtaisesti, että on helppo kuvitella itsensä mukaan tapahtumiin.

mielenkiintoisinta antia kirjassa ovat tarkat kuvaukset loikkauksista ja muista kulissien takaisista juonista venäläispelaajien saamiseksi NHL-kaukaloihin.

Idän ja Lännen välistä politiikkaa Gave käsittelee laajasti, erityisesti pelaajien näkökulmasta. Samalla lukija saa tiiviin kertauksen 80-luvun maailmanhistoriasta. Red Wingsin ja Colorado Avalanchen hurjat yhteenotot on kuvattu kuin toimintaelokuvana – ja niin elävästi, että lukija pystyy lähes näkemään ja haistamaan veren.

Kaiken tämän lisäksi ”The Russian Five” on tarina Red Wingsistä, sen uudesta omistajasta ja muista johtohenkilöistä, jotka päättivät nostaa joukkueensa NHL:n huipulle sekä viidestä venäläispelaajasta, joilla oli keskeinen rooli Red Wingsin menestyksessä.

Venäläisviisikon jokaisesta yksilöstä olisi voinut tehdä myös oman kirjansa, mutta yhteinen tarina on sujuvasti kirjoitettu ja tarjoaa laajemman kokonaiskuvan. Maaliskuussa ilmestynyt kirja on toistaiseksi saatavana vain englanninkielisenä, mutta suomalaisista verkkokaupoista.

Keith Gave (2018): ”The Russian Five”. Gold Star Publishing. 320 s.

» Lähetä palautetta toimitukselle