Kiekon kanssa vaarallinen, kiekottomana passiivinen − Patrik Laineen puutteet kokonaisvaltaisuudessa ovat entisellään

NHL / Artikkeli
Laine laukoi ahkerasti ja onnistui kertaalleen maalinteossa.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen

Ylivoimalla kiekko haltuun, pari potkua kohti maalia ja ilmiömäisen tarkka ja terävä rannelaukaus takayläkulmaan. Winnipeg Jetsin Patrik Laine jatkoi maalintekoa NHL Global Series Helsingin toisessakin ottelussa.

Torstaina syntynyt hattutemppu selvästi kohotti nuoren hyökkääjän itseluottamusta, sillä perjantaina Laine uskalsi kiekon saatuaan kokeilla jalkakikkoja ja laukoa hanakasti.

Laine ei ole osoittanut merkittävää tahtoa taistella kiekkoa itselleen.

Ilman kiekkoa Laineen pelaaminen olikin haluttoman ja ajoittain jopa turhautuneen näköistä. Toisen erän loppupuolella Lainetta huomattavasti pienempi Florida Panthers -hyökkääjä Jevgeni Dadonov taklasi tämän näyttävästi jäähän. Kolmannen erän alussa Laine puolestaan tuuppasi vaisun vaihtonsa päätteeksi kiekotonta vastustajaa.

Jetsin päävalmentaja Paul Maurice perusteli tällä viikolla Laineen siirtoa kolmosketjuun muun muassa toiveellaan Laineen kehittymisestä yksipuolisesta maalintekijästä monipuoliseksi voimahyökkääjäksi, joka osaisi hyödyntää kokoaan ja ulottuvuuttaan.

Laine on vasta 20-vuotias ja pelaa kolmatta kauttaan NHL:ssä, joten puutteet erityisesti kokonaisvaltaisessa pelissä ovat ymmärrettäviä. Huolestuttavampaa onkin se, että edes kolmosketjuun pudottaminen ei ole herättänyt huippumaalintekijää taistelemaan veren maku suussaan pelipaikasta kärkiketjuun.

Kiekon kanssa Laine osoitti Helsingissä totuttua sametinpehmeää kiekonkäsittelyä ja kirurgiveitsen terävää laukomista. Laine ei kuitenkaan ole osoittanut merkittävää tahtoa taistella kiekko itselleen kaksinkamppailuissa.

Suoritustason lisäksi myös peliajassa oli paljon vaihtelua

Nykyisten ketjukavereidensa Adam Lowryn ja Brandon Tanevin kanssa suomalaishyökkääjä on jäänyt taustalle odottamaan, että voimahyökkääjät karvaavat kiekon Jetsille ja Laineen ulottuville. Tämä on hyvin kaukana siitä Mauricen ajatuksesta, että Laine alkaisi kasvaa voimakkaammaksi hyökkäysvaunuksi.

Siirto kolmosketjuun ja Jetsin jäähyt pitivät suomalaishyökkääjän peliajan perjantaina aluksi niukkana. Kahden erän jälkeen Laine oli pelannut yhteensä alle yhdeksän minuuttia ja tasaviisikoin vain kuusi ja puoli minuuttia. Vertailun vuoksi vastustaja Panthersin nelossentteri Juho Lammikko pelasi kahden ensimmäisen erän aikana vain puolisen minuuttia vähemmän tasaviisikoin. Moinen on hyvin eriskummallista.

Huolestuttavaa on se, että edes kolmosketjuun pudottaminen ei ole herättänyt huippumaalintekijää taistelemaan veren maku suussaan pelipaikasta kärkiketjuun.

Kolmannessa erässä tilanne kuitenkin muuttui radikaalisti. Laine lähes tuplasi peliaikansa, jota kertyi lopulta kuusi sekuntia vaille 16 minuuttia. Panthersin puolustaessa johtoaan Lammikolle kertyi kolmannessa erässä vain minuutin verran peliaikaa.

Kasvanut vastuu ei kuitenkaan näkynyt Laineen pelissä mitenkään positiivisesti. Laukauksia lähti sähäkästi, mutta tulosta ei syntynyt. Henkilökohtaisen maaliodottaman suhteen Laine jäi kauas ottelun kärjestä. Laukaisuhallinnalla mitattuna nuori suomalainen oli pelin parhaita, mutta vaarallisten maalipaikkojen suhteen Laineen suoriutuminen oli huonompaa.

Laine ei edelleenkään ole tehnyt maalia tasaviisikoin tällä kaudella. Kuusi osumaa on syntynyt ylivoimalla ja yksi tyhjään maaliin. Laine laukoo ahkerasti ja pyrkii jopa suht itsepäisesti henkilökohtaisiin ratkaisuihin. Kahdessa Helsingin ottelussa nähdyt laukaukset ovat olleet toki niin tasokkaita, ettei ole syytäkään vetoa pantata.

Päävalmentaja Mauricen visioiden ja ratkaisujen perusteella Laineen olisi kuitenkin syytä keskittyä hiomaan tarmokkaasti viidellä viittä vastaan -pelaamistaan. Kovin pitkään Lainekaan ei voi pärjätä pelkillä ylivoimatehoilla. 

» Lähetä palautetta toimitukselle