Kausiennakko: IPK on vain vahvistunut, mutta riittääkö sekään?

MESTIS / Artikkeli
Saku Kinnunen aloittaa kolmannen kautensa karhunutussa.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut on kohtalaisen uutena seurana pystynyt asettautumaan Mestikseen loistavasti. Joukkue on parantanut lineaarisesti. Kotikaupungissa IPK on tärkeä asia, mutta pystyykö joukkue myös urheilullisesti nousemaan isojen joukkoon?

Iisalmen Peli-Karhujen toinen kausi osoittautui menestykseksi, kun joukkue oli runkosarjan seitsemäs ja onnistui pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella varastamaan hallitsevaa mestaria vastaan kaksi otteluvoittoa. IPK osoitti toisella Mestis-kaudellaan kuuluvansa sarjaan niin urheilullisesti kuin paikallisella suosiollakin.

IPK:n edelliskauden joukkuetta pystyi kuvailemaan työmiesmäiseksi. Joukkue oli sitoutunut laadukkaaseen viisikkopuolustukseen, jossa vastustaja ei päässyt laatupaikkoihin kuin vain vastahyökkäyksistä. Hyökkääminen jäi tehottomaksi, kun ykköskorin pelaaja Henri Fomin pelasi vain puolet kaudesta. Kanadalainen hankinta Dan Correale floppasi, eikä hyvin puolustusorientoitunut joukkue saanut tarpeeksi tehoja irti itsestään.

IPK:n avainpelaajista maisemaa vaihtoivat Henri Fomin, Tatu Kokkola ja Topi Piipponen sekä Juha Virtanen lopetti uransa. Viime kaudella myös puolustajana pelanneesta ja siinä ohessa 18 pistettä nakuttaneesta Niko Putkosesta ei ole vielä kuulunut mitään. Positiivisena yllätyksenä II-divarista tullut Niko Korhonen on ollut pelikentiltä pitkään poissa, joskin mahdollisuus jatkaa IPK:ssa lienee olemassa. Suomi-sarjan mestaruuden IPK:lle torjunut Tuomas Tolonen pakkasi kamansa kolmen Iisalmessa vietetyn kauden jälkeen ja lähti Puolaan pysäyttämään kiekkoja.

Tulevalla kaudella nähdään IPK:n Mestis-historian taitavin ja urheilullisin joukkue

Suomi-sarjan voittaneesta IPK:n joukkueesta on jäljellä enää viimeiset mohikaanit, puolustajat Otto Huttunen ja Lauri Heinonen sekä agitaattorihyökkääjä Jevgeni Fofanov. Vaikka mestaruussankarit nauttivat Iisalmessa arvostusta, on heitä hiljalleen korvattu Mestis-tasolle kykenevimmillä pelaajilla kuten taiturimaisilla Tuomas Vartiaisella ja Jere-Matias Alasella. Vanhana tuttuna joukkueessa jatkaa Aatu Hämäläinen

Toissa kaudella maalipörssin toisena ollut Julius Rantaeskola taistelee yhdessä Janne Katosalmen kanssa IPK:n joukkueesta maalipörssin kärkisijoista. Kovuutta ja varmuutta puolustuspäähän tuovat Oulun Kärpistä tullut Taneli Siikaluoma, ennestään tuttu Damir Galin sekä vuoden vaihteessa takalinjoille palaava Iiro Sulin

Kokemusta joukkueeseen tuo 204 Mestis-ottelun veteraani Mika-Matti Hyvärinen. Villinä korttina läpimurtoa hakee Kajaanin Hokista tullut Riku Korhonen, joka mätti edelliskaudella Suomi-sarjassa 24 maalia 28 ottelussa.

Julius Rantaeskola saapui paikkaamaan IPK:n maalinteko-ongelmaa.
Kuva © Janne Falck

IPK on iskukykyinen mutta liian ohut

Edelliskaudella joukkueesta vain Aatu Hämäläinen pelasi täydet 50 ottelua. Joukkueen kannalta oleellista on, pystyykö tällä kaudella useampi pelaaja kantamaan koko runkosarjan rasituksen. Jokainen piste tulee olemaan IPK:lle arvokas pudotuspelipaikkaa jahdatessa, eikä suuriin loukkaantumisaaltoihin ole varaa näin ohuella joukkueella.

IPK:n 24 sopimuspelaajasta 18 on todistanut itsensä Mestiksessä, loput ovat kirjoittamattomia kortteja. Helpotuksen tuo KalPa-yhteistyö, joka tulee tarjoamaan A-junioreiden ja Liigan välillä seilaavia pelaajia IPK:lle kauden aikana, kuten Mikko Juusola, Joona Riekkinen, Aleksi Klemetti, Saku Vesterinen ja Leevi Aaltonen.

IPK:n ehdoton vahvuus on ensi kaudella vahva puolustus ja etenkin puolustusalueen puolustuspelaaminen. Viime kaudella joukkue pystyi luottamaan myös vahvaan maalivahtikaksikkoon, kun Aleksi Autio oli yksi sarjan parhaista veräjänvartijoista ja Tuomas Tolonen pystyi laadukkaaseen suorittamiseen kentälle päästessään. Tulevalla kaudella ykkösvahdin nimikkeestä nauttii Autio ja häntä kirittää KalPalle A-junioreiden Suomen mestaruuden torjunut Elmeri Metsävainio. Pystyykö Metsävainio olemaan voittava vahti silloin, kun Aution tulee saada levätä?

Kotivoittoja, kotivoittoja, mutta vain kotivoittoja...

IPK on tullut tunnetuksi vahvana kotijoukkueena. Vieraissa taas on usein vaikeaa. Kotona on Mestiksen pienimpiin kaukaloihin lukeutuva kaukalo sekä yli 800-päinen yleisö kannustamassa. Vieraissa taas ei ole mitään, ja monille paikkakunnillekin on suhteellisen pitkä matka.

Pelkillä kotivoitoilla runkosarjassa voi pärjätä tiettyyn pisteeseen asti, mutta etenkin pudotuspeleissä tulisi pystyä onnistumaan myös vieraskentillä. Kotona voittoja tulee myös ensi kaudella, mutta pystyykö IPK kasvamaan vihdoin myös vierasvoittajaksi?

» Lähetä palautetta toimitukselle