Venäjä vakuuttava, Ruotsi tehokas

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suosikit lunastivat välieräpaikat Venäjän MM-kisojen ensimmäisenä pudotuspelipäivänä. Vahva Venäjä ei antanut Tshekille juurikaan mahdollisuuksia, ja Ruotsi oli Slovakiaa terävämpi maalintekokilpailussa. Tony Mårtensson iski hattutempun.

Venäjä - Tshekki 4-0 (1-0, 0-0, 3-0)

MM-kisojen pudotuspelit alkoivat Venäjän vakuuttavalla näytöksellä. Odotettua vaisummin kisojen jälkipuoliskolla esiintynyt Tsekki ei pystynyt uhkaamaan isäntämaata toden teolla missään vaiheessa. Puolivälieräottelu päättyi 4-0, ja tähtisentteri Jevgeni Malkin iski tehot 2+1.

kommentit

Fetisov ja Tretjak uskovat Venäjän kunnian päivien palaavan
[lue lisää]

Täysi tupa, 12 000 katsojaa, sai Hodinka-areenan metelissä haluamansa lähdön Venäjän voitonpäivän juhlaan. Mestarisuosikki Venäjän otteissa ei ollut nähtävissä juurikaan hermoilua tosipelien alkaessa, vaan Tsekki kukistui tasapainoisen vahvan esityksen jälkeen.

Avaus- ja voittomaalin Venäjä iski ensimmäisessä ylivoimapelissään. Puolustaja Andrei Markov laukoi komeasti etuyläkulmaan Jevgeni Malkinin (2+1) ja Aleksandr Frolovin esityöstä. Venäjällä oli avauserässä pari muutakin loistopaikkaa, mutta Roman Cechmanek kesti Tshekin maalilla.

Toisessa erässä isäntämaan rynnistys laantui hetkellisesti, mutta Tshekin hyökkäyspeli oli sitäkin vaisumpaa.

Lopullinen ratkaisu tuli nopeasti kolmannen erän alkuun. Vain 23 sekuntia erän alun jälkeen Malkin löi irtokiekon pienestä kulmasta sisään, ja 2-0-lukemissa tshekkien selkäranka alkoi taipua.

Venäjä kaunisteli voittolukemia Aleksandr Radulovin laukauksella ja tehohyökkääjä Malkinin soolo-osumalla. Ehdoton onnistuja oli myös spekulaatioiden keskipisteessä ollut maalivahti Aleksandr Jerjomenko. Kenttäpelaajien hyvän tuen avulla Jerjomenko torjui vakuuttavasti kaikki 27 tshekkikutia.

Lauantain välierässä Venäjä kohtaa voittajan USA-Suomi-ottelusta.

Ruotsi hyödynsi Slovakian lepsuilun

Ruotsi - Slovakia 7-4 (1-2, 3-0, 3-2)

Illan toisessa välierässä nähtiin, että Slovakian kurssi arvokisoissa jatkuu laskevana, vaikka maa saikin kentällisen tähtipelaajia Moskovaan. Slovakit saivat kamppailuun hyvän alun, mutta putosivat silti Ruotsin viimeistelytahdista sekavan puolustuspelinsä takia. Maalivahti Karol Krizankaan ei venynyt pelastuksiin.

Huippualun Slovakialle takasi onnistunut ensimmäinen ylivoimapeli, jonka Marian Hossa päätti tarkkaan laukaukseen maalin kulmalta. Siihen Hossan ilonaiheet jäivätkin, sillä tähtihyökkääjän tehotilasto jäi ottelussa neljä yksikköä miinukselle.

Ruotsi tasoitti ensimmäisellä illan kolmesta torjunnan jälkeisestä irtokiekko-maalistaan, kun Slovakia sekoili. Maalin sai kunnian iskeä laitahyökkääjä Fredrik Warg.

Tre Kronorin kansainvälisellä tasolla kokematon maalivahtiosasto oli ennen pudotuspelejä onnistunut erinomaisesti, mutta Slovakia-ottelusta Suomen nollannut Johan Backlund ei enää selviytynyt virheettä. Slovakian Richard Kapusin 1-2 upposi kainalosta helpohkosti.

Tappiollisen avauserän jälkeen Ruotsi terävöitti peliään toiseen erään ja hyödynsi Slovakian puolustusvirheet peräti kolmesti. Jonathan Hedström onnistui kahdesti maalin edustalta, ja välissä maalinedustan irtokiekossa oli oikeaan aikaan Tony Mårtensson.

Hyökkäysvoittoisessa kolmannessa erässä kumpikin joukkue onnistui kahdesti, kunnes Mårtensson iski viimeisen naulan arkkuun Slovakian pelattua ilman maalivahtia. Mårtensson pääsi juhlimaan hattutemppua, sillä aiemmin erässä loistavia kisoja pelaava 26-vuotias ruotsalaishyökkääjä pääsi nousemaan Slovakian vaihtovirheen ansiosta vapaasti Krizanin maalille ja onnistui harhauttamaan tämän.

Ruotsin välierävastustaja on joko Kanada tai Sveitsi.