Välimieskäsittelyn ensimmäiset päätökset tehty.

NHL / Uutinen
NHL:ssä sopimuserimielisyys ratkaistaan viime kädessä välimieskäsittelyssä. Tämän kesän kaksi ensimmäistä päätöstä on valmiina, Bostonin Bill Guerin ja Buffalon Miroslav Satan saivat palkankorotukset.

Välimieskäsittely on kaikkea muuta kuin leppoisa kahvihetki pöydän ääressä. Ei ole harvinaista nähdä kovimpienkaan miesten silmäkulmissa kyyneleitä kun oman joukkueen johto yrittää vakuutella miksi pelaaja ei palkankorotusta tarvi. Samassa tilaisuudessa pelaaja ja agentti vakuuttelevat miksi pelaaja on jatkossa isomman palkkashekin arvoinen. Usein sovitteluun palkka-asioiden vieminen tulehduttaa pelaajan ja joukkueen johdon välit.

Suomalaisittain karua kieltään käsittelystä kertoo viime kesäinen Antti Aallon tapaus. Aalto sai käsittelyssä reilun korotuksen palkkaansa. Tästä joukkueenjohto "kiitti" Aaltoa lukuisilla otteluilla katsomon puolella ja riittävästä peliajasta farmissa. Viime kaudesta suivaantuneena Aalto palaa takaisin kotimaan liigaan. Myös Ruotsissa on nähty käsittelyn nurja puoli. New York Islandersissa aikoinaan pelannut Tommy Salo ei saanut korotusta ja "Mad Mike" Milbury kauppasi Tommy Salon Edmontoniin. Salon onneksi Edmonton on viime kausina näistä kahdesta joukkueesta se paremmin menestynyt.

Bostonin Bill Guerin tienasi viime kaudella 3,2 miljoonaa. Tälle kaudelle seitsemää miljoonaa hakenut Guerin ei summaa saanut edes välimiehen kautta mutta molemmat osapuolet ovat kohtalaisen tyytyväisiä 5,1 miljoonaan. Ensi kauden jälkeen Guerin on vapaa agentti ja on vapaa ottamaan tarjouksia palveluksistaan miltä joukkueelta tahansa. Viime kaudella Guerin teki 85 ottelussa 40+45 Edmontonin ja Bostonin paidassa. Guerin voitti myös All-Stars ottelussa nopeusluistelun ja ottelun parhaan pelaajan palkinnon tehtyään ottelussa hattutempun.

Miroslav Satan sai käsittelyn tuloksena kahdesta vuodesta 6,8 miljoonaa. Ensi kaudella Satan tienaa 3,25 miljoonaa ja ensi kaudella 3,55 miljoonaa. Viime kaudella palkkapussi lihoi 2,5 miljoonalla dollarilla. Päätöksen myötä Satanista tulee Buffalon parhaiten palkattu pelaaja. Viime kaudella Satan teki 29+33 pistettä.

Myös New Jerseyn Bobby Holik vei palkka-asiansa sovittelijalle. Holik tienaa ensi kaudella 3,5 miljoonaa. Päätös koskee vain ensi kautta.

Sovittelun kaikkien aikojen kallein päätös on viime kesältä jolloin Philadelphian John LeClair sai 7 miljoonan arvoisen päätöksen.

Muita pelaajia joiden asioita puidaan jatkossa ovat mm. Robert Lang, Manny Fernandez, Martin Straka, Petr Sykora, Alexei Kovalev, Wade Redden, Pavol Demitra ja Darius Kasparaitis. Janne Niinimaa pääsi sopimukseen Edmontonin johdon kanssa ennen käsittelyn alkamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle