Väitöstutkimus loi hoitosuositukset aivotärähdysten hoitoon

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Uutinen
Tuore tutkimus tarjoaa apua päänvammojen diagnosointiin ja hoitoon.
Kuva © Timo Savela
Tuoreesta väitöstutkimuksesta apua kaukalossa tapahtuneiden aivotärähdysten hoitoon.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hännisen tuore väitöskirjatutkimus käsittelee jääkiekossa tapahtuvien aivotärähdysten määriä, syntymekanismeja ja riskitekijöitä. 

Tutkimuksessa analysoitiin aivotärähdysten osalta kaikki miesten, naisten ja junioreiden eri tasoiset arvokisat yhdeksän vuoden ajalta. Suurin osa vammoista havaittiin tapahtuneen avojään taklauksissa. Joustokaukaloiden käytön todettiinkin vähentäneen laitakontakteihin liittyvien aivotärähdysten riskiä.

Väitöstyössä saatujen tulosten perusteella luotiin suosituksia vammanjälkeisten löydösten tulkitsemiseen ja kehitettiin liigajoukkueille yhtenäiset ohjeistukset aivotärähdysten osalta. Tavoitteena on ollut parantaa aivotärähdysten hoidon tasoa.

Tutkimuksessa havaittiin, että urheilijan vammapäivänä kokemien oireiden arviointi on paras tapa tunnistaa aivotärähdyksen saanut pelaaja. 

Aivotärähdysten välitön tunnistaminen on tärkeää, jottei urheilijaa altisteta heti uusille ja mahdollisesti vakavammille vammoille. Lisäksi pian vammatapahtuman jälkeen tehty oikea diagnoosi mahdollistaa optimaalisen kuntoutuksen ja vähentää näin todennäköisyyttä pitkittyneisiin ongelmiin.

Kokeellisen neurotraumatologian alaan kuuluva väitöstutkimus tarkastetaan Tampereen yliopiston lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnassa perjantaina 27.10.

» Lähetä palautetta toimitukselle