U20: USA ja yllättäen Ruotsi voittajiksi iltapeleissä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi järjesti nuorten MM-kisojen toistaiseksi suurimman yllätyksen ja katkaisi Kanadan voittokulun. Toisen lohkon huippuottelussa USA voitti niukasti Venäjän. Päiväpeleissä Tshekki ja Suomi ottivat odotetut voitot.

A-lohkon iltaottelussa koettiin yllätys Pardubicen 8547 katsojan edessä. Edellisissä turnauksissa juhlineen Kanadan peräti 18 ottelun voittoputki katkesi. Päätöserän ilotulituksen jälkeen 4-3 (0-1, 0-0, 4-2) -voiton ottanut Ruotsi jatkaa lohkon ainoana puhtaan pelin joukkueena ja otti kiinnityksen suoraan välieräpaikkaan.

Dramaattisen lopun saaneessa ottelussa ratkaisijaksi nousi länsinaapurilta kiekkopiireissä tutulla sukunimellä varustettu pelaaja. Kolmosketjun MoDo-hyökkääjä Tobias Forsberg iski Ruotsin voittomaalin vain seitsemän sekuntia ennen loppua.

Ottelu näytti pitkään noudattavan käsikirjoitusta, sillä Kanada meni vielä kolmannen erän alussa 2-0-johtoon. Tällöin kanadalaiset olivat pelanneet kahdeksan erää putkeen päästämättä maaliakaan, sillä takana oli 3-0-voitto Tsekistä ja 2-0-voitto Slovakiasta.

Putki katkesi, kun Ruotsi iski onnekkaan avausmaalin ylivoimalla. Sen siivittämänä sinikeltaiset onnistuivat maalinteossa peräti kolme kertaa neljään minuuttiin.

Kanada tuli vielä tasoihin Claude Giroux'n (1+2) maalilla, mutta lopun ratkaisu katkaisi vaahteranlehtien voittokulun.

Yhdysvallat Venäjää vahvempi thrillerissä

Venäjä-USA 2-3 (0-1,1-0,1-2)

Venäjä jäi pahaan kurimukseen ottelussa Yhdysvaltoja vastaan, kun joukkueelle vihellettiin peräti kuusi kaksiminuuttista erän ensimmäiseen yhteentoista minuuttiin.

Venäjän alivoima kesti Viktor Tihonovin ja maalivahti Sergei Bobrovskin johdolla neljä ensimmäistä rangaistusta. Yhdysvaltojen päästyä kahden miehen ylivoimalle erän puolivälissä oli kuitenkin ottelun avausosuman aika. Hienosti kisat aloittanut Tyler Ruegsegger iski Jordan Schroederin laukauksen paluukiekon ohi Bobrovskin.

Maalin jälkeen Venäjä pääsi peliin mukaan, kun päästiin pelaamaan tasaviisikoin. Varsinaisia maalipaikkoja ei joukkue kuitenkaan saanut luotua.

Painopiste kääntyi

Avauserässä alakynnessä ollut Venäjä löysi pelinsä toisessa erässä. Joukkueen luistelu oli paljon terävämmän näköistä ja Yhdysvallat alkoi jäädä alakynteen. Vadim Golubtsov oli jo lähellä tasoittaa, mutta hyökkääjän laukaus osui tolppaan. Minuutti tästä Venäjän huikean taitava ja nopea Aleksei Tserepanov nosti joukkueensa tasoihin Nikita Filatovin laukauksen paluukiekosta.

Venäjä sai maalista valtavan lisälatauksen ja painoi peliä Yhdysvaltojen päätyyn voimakkaasti. Isäntien paras puhti kuitenkin katkesi Jevgeni Kurbatovin rangaistukseen. Ylivoiman aikana Yhdysvaltojen Rhett Rakshani laukoi tolppaan ja James van Riemsdyk liu'utti kiekon maaliviivaa nuollen ohi.

Erän lopussa Venäjä pääsi vielä kokeilemaan ylivoimaansa, mutta Jeremy Smith oli ohittamaton maalillaan. Näin päätöserään lähdettiin tasatilanteesta 1-1.

Bobrovskin virhe ratkaisi

Päätöserän ensimmäinen todellinen paikka tuli Aleksei Tsherepanoville, mutta Jeremy Smith venyi torjuntaan. Erän kolmannella minuutilla Yhdysvallat pelasi ylivoimalla, kun Venäjän maalivahdille Sergei Bobrovskille sattui paha virhe. James van Riemsdyk heitti kiekon maalille laidalta ja kiekko lipui maaliin.

Jokusia minuutteja tämän jälkeen peli vaikutti saavan ratkaisunsa, kun Mike Carman osui valtavan maalinedusruuhkan läpi. Viktor Tihonov toi kuitenkin Venäjän maalin päähän paluukiekosta lähietäisyydeltä.

Venäjän loppukiri huipentui viimeiselle minuutille, mutta edes huikean ottelun pelannut Aleksei Tserepanov ei saanut kiekkoa ohi Jeremy Smithin.

Isännät pitivät pintansa naapurimaata vastaan

Slovakia-Tshekki 2-5 (0-2, 1-2, 1-1)

Päiväottelussa kisaisäntä Tshekki voitti naapurimaansa Slovakian melko vaivattomasti. Tshekki karkasi ottelun puoliväliin mennessä jo 4-0-johtoon, eikä vastustaja siitä toipunut.

Slovakialla kyllä oli ottelussa tilaisuutensa. Ensimmäisessä erässä maalin tappioasemassa joukkueelle tuomittiin rangaistuslaukaus, mutta Tomas Marcinko ei onnistunut maalinteossa.

Kolmannessa erässä Slovakia sai pelata runsaasti ylivoimaa. 2-4-kavennus syntyi viimein kahden miehen ylivoimalla kahdeksan minuuttia ennen loppua. Reilu minuutti myöhemmin Tshekille tuomittiin jälleen rangaistus, mutta Slovakia tärväsi tilaisuutensa ja isännät tekivät alivoimamaalin. Martin Latalin tekemä osuma jäi ottelun viimeiseksi.

Tshekin tehokkain pelaaja oli kaksi maalia tehnyt Jakub Sklenar. Myös Daniel Bartek (1+1) ja Jakub Voracek (0+2) ylsivät kahteen tehopisteeseen.