U18 MM 2007: Suomi putosi karsintasarjaan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen pelit alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa jatkuvat karsintasarjassa. Isäntämaa hävisi katastrofaalisesti alkulohkon viimeisessä ottelussa Slovakialle 0-1.

Maalittoman ensimmäisen erän jälkeen Slovakia pääsi toisessa erässä johtoon, kun SM-liigasta tutun Darius Rusnakin Ondrej-poika pääsi ampumaan suoraan syötöstä b-pisteiden välistä kiekon ohi Juha Metsolan. Syöttöpisteen maaliin sai turnauksen nuorin pelaaja, vuonna 1991 syntynyt Richard Panik.

Kuvakooste Suomen ja Slovakian välisestä ottelusta
[katso kuvat]

Katastrofi!
[lue lisää]

Takaiskun jälkeen ottelun hallinta siirtyi Suomelle. Koko kolmas erä oli täydellistä Suomen näytöstä, vaikka hyökkääjä Antti Roppo sai viiden minuutin jäähyn laitataklauksesta. Tilanteessa loukkaantunut Slovakian Dalimir Jancovic vietiin paareilla pois kaukalosta. Hän satutti tilanteessa niskansa, mutta turnausjärjestäjien mukaan mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Jancovic vietiin kuitenkin varmuuden vuoksi tutkittavaksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Ottelun kulusta olennaisen kertoo kolmannen erän torjunnat. Juha Metsolalle ei viiden minuutin alivoimasta huolimatta merkattu yhtään torjuntaa, kun taas Zdenko Kotvan joutui venymään torjuntatöihin 15 kertaa. Suomella oli myös erinomaisia maalipaikkoja, mutta muun muassa Nestori Lähde suti ohi tyhjän Slovakia-maalin.

– Me olemme harjoitelleet maalintekoa niin paljon, kun vain tällaisen turnauksen ja valmistautumisleirin puitteissa voi harjoitella. Loppu on kiinni pelaajista, Suomen päävalmentaja Harri Laurila totesi ottelun jälkeen.

– Tunnelmat ovat aika maassa. Yritys oli kova, tulos huono. Tiesimme, että Slovakia sumputtaa keskialuetta, mutta ei vain saatu sitä rikki.

Slovakian maalilla pelannut Kotvan pelasi turnauksen ensimmäisen ottelunsa ja torjui siis heti nollapelin.

– Hän pelasi erinomaisen ottelun. Koko joukkue pelasi suurella sydämellä ja taisteli koko ajan. Tiesimme, että Suomi tulee painostamaan, mutta olimme kärsivällisiä, Slovakian joukkueen manageri Imrich Antal kommentoi.

Slovakian ottelut jatkuvat puolivälieräottelulla USA:ta vastaan. Lohkonsa jumboksi jääneen Suomen tie vie Raumalla pelattavaan karsintasarjaan.

– Saamme vastaamme USA:n, vastus on kova, mutta pelaamme suurella sydämellä koko maan puolesta, Antal vakuutti.

– Enää ei pelata mitaleista, vaan jostain muusta. Valmistautuminen karsintasarjaan alkoi jo loppuvenytelyllä ja huomenna bussimatkalla aletaan todella keskittymään siihen, Laurila lupaa.

Tedenby lähetti Tshekin Raumalle

Hakametsän avausottelussa Ruotsi varmisti itselleen Tampereen lohkon voiton nujertamalla Tshekin 3-0 (1-0, 0-0, 2-0).

Ruotsi jatkoi Tshekkiä vastaan samalla kokoonpanolla ja samalla tahdilla kuin voitto-ottelussa Sveitsiä vastaan. Vaikka Tshekki sai aikaiseksi pelin ensimmäisen erinomaisen maalipaikan jo minuutin pelin jälkeen, niin kokonaisuudessaan erä oli sinikeltaisten hallintaa.

Avausjakson ainokaisen maalin teki jälleen kerran pirteästi pelannut Mattias Tedenby, jonka jäänuoliainen livahti Marek Benda ohi maalin alakulmaan. Maalintekotilanteen loi Emil Bejmo, joka jättämällä kiekon nerokkaasti Tedenbylle tai sitten hän vain epäonnistui tshekkipakin harhauttamisessa ja kiekko ajautui sopivasti toiselle ruotsalaishyökkääjälle.

Jäähyjen rikkomassa toisessa erässä olisi luullut, että Ruotsi on ottelussa tappiolla ja Tshekki pyrkisi turvaamaan yhden maalin johtoa. Sveamamman nuoret taistelivat joka tilanteessa ja yritteliäämpinä hallitsivat tilanteita. Vaikka tshekit saivat pelata erän aikana useamman kerran ylivoimalla, niin jakson paras tilanne tuli avausmaalin tekijälle Tedenbylle. Pari minuuttia ennen taukovihellystä hänen edessään oli tyhjä maali, mutta ruotsalainen ei epäonnekseen saanut kimpoilevaa kiekkoa kunnolla hallintaansa ja tuloksekas laukaus jäi tekemättä.

Viimeiseen Tampereella pelaamaansa erään tshekit saivat kunnon yrityksen päälle. Heidän valmentajansa kuormitti runsaasti tähtipelaajiaan Jakub Voracekia ja Vladimir Rucizkaa, mutta tshekkien harmiksi ruotsalaisvahti Mark Owuyan itseluottamus ja torjuntavire on tällä hetkellä huipussaan. Ja lopulta hän onnistuikin pitämään nollan toisessa peräkkäisessä ottelussa. Owuya sai hyvää tukea uhrautuvasti pelanneelta pakistolta, joista mojovia taklauksia jaellut Johan Motin palkittiin ottelun parhaana sinikeltaisena.

- Puolustimme hyvin, maalivahtipeli toimi ja hyökkääjät tulivat kiitettävästi puolustuksen avuksi. Olen todella tyytyväinen joukkueen pelaamiseen, kiitteli Ruotsin päävalmentaja Lars Lindgren myös hyökkääjiensä paneutumista puolustuspelaamiseen.

Kovimpaan mahdolliseen paineeseen ruotsalaisten peräpää ei joutunut, sillä kuuden ja puolen minuutin pelin jälkeen he onnistuivat tuplaamaan johtonsa ylivoimalla. Oscar Möller syötti maalin takaa Carl Gustafssonille, joka laukoi aivan Marek Bendan edestä tilanteen kahteen nollaan. Kumpikaan Tshekkien puolustajista, Jaroslav Hertlistä tai Vladimir Rothista, ei vaivautunut pitämään Gustafssonin mailaa.

Pari minuuttia ennen erän loppua Mattias Tedenby teki pelin toisen maalinsa. Tilanteessa toteutui ”kolmas kerta toden sanoo” -sanalasku, sillä ennen lopullista onnistumista Tedenby itse ja Andre Petersson hukkasivat samassa hyökkäyksessä tekopaikkansa.

Tshekkien parhaana palkittiin peruspuolustaja Tomas Kundratek. Ruotsalaisista saman kunnian sai siis Motin, vaikka yhtä hyvin se olisi voitu myöntää kahden maalin Tedenbylle tai toisen peräkkäisen nollapelin pelannut Owuya.