Suomalaiset NHL:n varaustilaisuudessa 2006: Helenius Tampaan, Joensuu Islandersiin

NHL / Uutinen
Suomalaisia tämän vuoden NHL:n varaustilaisuudessa napattiin yhteensä neljätoista nimeä. Ensimmäisellä kierroksella huudettiin Ilves-maalivahti Riku Helenius Tampaan numerolla 15 ja viimeisenä seitsemännellä kierroksella HIFK-puolustaja Timo Seppänen Pittsburghiin.

1. kierros


15. Tampa Bay, Riku Helenius, mv (Ilves)

2. kierros


60. NY Islanders, Jesse Joensuu, lh (Ässät)

4. kierros


97. Washington, Oskar Osala, h (Mississauga, OHL)

101. Philadelphia, Joonas Lehtivuori, p (Ilves)

105. Nashville, Niko Snellman, lh (Ilves)

5. kierros


129. Columbus, Robert Nyholm, lh (HIFK)

132. Minnesota, Niko Hovinen, mv (Jokerit)

149. Calgary, Juuso Puustinen, p (KalPa)

150. Dallas, Max Wärn, lh (HIFK)

6. kierros


156. Chicago, Jan-Mikael Juutilainen, kh (Jokerit)

165. Atlanta, Jonas Enlund, kh (Tappara)

170. Anaheim, Petteri Wirtanen, kh (HPK)

182. Toronto, Leo Komarov, lh (Pelicans)

7. kierros


185. Pittsburgh, Timo Seppänen, p (HIFK)

Suomalaispelaajien kuvaukset

15. Tampa Bay Lightning, Riku Helenius

190 cm, 92 kg, L, s. 8.3.1988

Ilves A-jun. A SM 26 0+1, GAA 2,68, 94,2%

Ilves A-jun. A-SM playoffs 2 GAA 3,11, 91,25%

CSS-ranking #5 (Euro MV)

Isokokoinen Helenius on Ilveksen maalivahtikoulun tuorein huippulupaus. On saanut kehittyä rauhassa, kun vuotta vanhempi superlupaus Tuukka Rask on vienyt valtaosan huomiosta. Nousi suuren yleisön tietoisuuteen oltuaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykkösmaalivahti. Helenius valittiin myös turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Helenius on rauhallinen ja isokokoinen perhostorjuja, joka käyttää kokoaan hyväksi. Kiekonkäsittelyn ja jalkatyöskentelyn, erityisesti nopeuden kanssa on vielä kehitettävää. Hyvä hanskakäsi pelastaa kuitenkin ajoittaista hitautta.

60. NY Islanders, Jesse Joensuu

192 cm, 92 kg, s. 5.10.1987

Ässät SM-liiga 51 4+8=12, 57 min, 0

Ässät SM-liiga playoffs 14 0+2=2, 14 min, +3

Oman ikäluokkansa teinitähti, joka debytoi SM-liigassa jo 15-vuotiaana. Odotukset olleet korkealla, mutta kehitys ei ole ollut toivottua. Veikattiin muutamia vuosia sitten vuoden 2006 draftin kärkinimien joukkoon, mutta mitä lähemmäs varaustilaisuus on tullut, sitä kauemmas kärjestä Joensuu on rankingeissa pudonnut. Päättyneellä kaudella Joensuu aloitti Ässissä pirteästi, mutta tahti hiipui kauden edetessä. Nuorten MM-kisat menivät selkeästi alle odotusten.

Joensuu on iso ja määrätietoinen urheilijatyyppi. Yksi yhtä vastaan-tilanteissa hän ei ole mikään mailataituri, mutta kykenee vauhtiin päästyään ohittamaan puolustajia näyttävillä vartaloharhautuksilla. Ulottuvana pelaajana menestyy hyvin myös kaksinkamppailuissa. Porilaisen suurin ongelma on ollut turha hosuminen, minkä johdosta pelikäsitys näyttää usein olemattomalta. Saman hosumisen takia tuhlaa myös paljon maalipaikkoja. Rooli tarkkaan seurattuna superlupauksena on tuonut ylimääräisiä paineita, minkä vuoksi tekemisen rentous on ollut kadoksissa. Kaipaa liikkumiseensa rutkasti lisää sähäkkyyttä.

97. Washington, Oskar Osala

194 cm, 101 kg, s. 26.12.1987

Mississauga IceDogs (OHL), 68 ott, 17+26=43, 86 min.

CSS Ranking #54 (P-A)

Vaasalaishyökkääjä Oskar Osalan ensimmäinen kausi Mississauga IceDogsissa lähti nihkeästi liikkeelle. Totuttelu pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin vei aikansa, mutta tammikuun jälkeen Osala pääsi mukavaan vauhtiin ja pisteitäkin alkoi syntyä. Sijoitus CSS:n listauksessa paranikin roimasti kauden vanhetessa, sillä kauden keskivaiheilla Osalan sijoitus oli 110. Kuitenkin kokonaisuutena suomalaisen tulokaskausi OHL:ssä oli pienoinen pettymys.

Osala on hyvä luistelija, mutta lähtönopeudessa ja ketteryydessä on vielä hiomista. Hänellä on hyvä ja tarkka laukaus, mikä on tuonut peliaikaa ylivoimalla. Jos häntä ei pidetä laukauksen takia pointilla, niin sitten Osala on kookkaana ja vahvana pelaajana sijoittunut maalinedustalle. Kumpikin vaihtoehto toimii. Hän näkee kentän hyvin ja on kelvollinen pelintekijä ja syöttäjänä.

Isosta koostaan huolimatta Osalaa ei nähdä hirveänä rymistelijänä, mutta ei myöskään pehmona. Hän on tunnollinen kahden suunnan hyökkääjä, joka voittaa kiitettävästi aloituksia. Tekee töitä hyvällä asenteella.

101. Philadelphia, Joonas Lehtivuori

182 cm, 76 kg, L, s. 19.7.1988

Ilves SM-liiga 1 0+0 0 min.

Ilves A-jun. A-SM 39 9+16=25 22 min. +10

Ilves A-jun. A-SM playoffs 3 0+0 0

CSS-ranking #35 (Euro)

Lehtivuori on ikäluokkansa lupaavin suomalaispuolustaja, joka juuri ennen varaustilaisuutta teki kolmivuotisen sopimuksen Ilveksen kanssa. Kykyjenetsijöiden raporteissa Lehtivuori on asetettu suuriin saappaisiin, sillä nuorukaista on verrattu nuoreen Kimmo Timoseen.

Lehtivuori on sulavaliikkeinen ja hyväkätinen puolustaja, jolla on erinomainen pelikäsitys ja kyky ottaa peli haltuunsa. Avaa peliä erinomaisesti. Eniten kehitettävää on oman pään pelaamisessa. Tarvitsee lisää voimaa.

105. Nashville, Niko Snellman

186 cm, 87 kg, L, s. 12.3.1988

Ilves A-jun. A-SM 23 4+4=8 74 min. -5

Ilves A-jun. A-SM playoffs 3 0+0=0 4 min.

CSS-ranking #93 (Euro)

Ville Snellmanin pikkuveli on ollut ikäluokkansa kantavia voimia Ilveksessä jo monen vuoden ajan. On satunnaisesti vieraillut maajoukkueessa, muttei päässyt alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin.

Snellman on aggressiivinen rymistelijä. Ei tule koskaan näkymään maalipörssien kärjessä missään sarjassa. Esteeksi NHL-uralle voi muodostua se, että samantyyppisiä pelaajia on Pohjois-Amerikassa paljon. Etuna rapakon takaisiin kilpakumppaneihin on kuitenkin eurooppalainen kasvatus, joka on "uudessa NHL:ssä" valttia.

129. Columbus, Robert Nyholm

185 cm, 88 kg, L, s. 7.3.1988

HIFK A-jun. A-SM 39 11+9 =29 +1

CSS-ranking #27 (Euro)

Voimalaituriksi usein tituleerattu Nyholm pelasi vaihtelevan kauden. Pelit A-junioreissa IFK:n paidassa sujuivat kohtuullisesti, mutta tärkeät maajoukkuepelit epätasaisemmin. Vaisuhkot otteet kevään MM-kisoissa saattoivat pudottaa Nyholmin sijoitusta draftissa.

Nyholm pelaa suoraviivaisesti aina maalia kohti ja laukoo erittäin paljon. Kohtuullisen kookkaana ja liikkuvana pelaaja Nyholm saa paljon tuhoa aikaan junioripeleissä. Kysymyksenä Nyholmin kohdalla on se, miten hänen luovuutensa ja peliälynsä kantaa aikuisten peleissä.

132. Minnesota, Niko Hovinen

198 cm, 91 kg, L, s. 16.3.1988

Jokerit (A-SM) 26 0+2=2, GAA 3,12, 91,89 %

CSB ranking #7 (Euro MV)

Jokerien jättikokoisen maalivahdin piti olla Jesse Joensuun ohella varaustilaisuuden kuumin suomalaisnimi, mutta epätasainen kausi ja putoaminen alle 18-vuotiaiden MM-kisajoukkueesta saivat kykyjenetsijöiden silmät avautumaan. Kaksimetrinen kroppa peittäisi kyllä jääkiekkomaalia suuremmankin alan, mutta pelkällä koolla ei pärjää nykyjääkiekossa maalivahtikaan.

Hovinen torjuu yleensä ensimmäisen laukauksen varmasti, mutta lähes yhtä varmasti kiekko jää sen jälkeen pelattavaksi. Pitkät jalat peittävät perhosasennossa paljon, mutta niiden välistä ja yläpuolelta löytyy huolestuttavan paljon kiekonmentäviä reikiä.

149. Calgary, Juuso Puustinen

186 cm, 84 kg, R, s. 5.4.1988

KalPa A, A-SM 29 9+5=14 -2

KalPa A, A-SM playoffs 5 0+0=0 -3

CSS-ranking #55 (Euro)

Melko isokokoinen Puustinen pelasi ensimmäistä kauttaan KalPan A-nuorissa. Oli mukana myös alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, missä pelasi erityisesti viivamiehen paikkaa ylivoimissa.

Puustinen on hyvin liikkuva paketti. Hänellä on hyvä laukaus, mikä onkin nuorukaisen ainoa ase. On jokseenkin yksipuoleinen maalintekijä, ellei verkko heilu, ei ole hyödyksi joukkueelleen. Näyttää kentällä flegmaattiselta.

150. Dallas, Max Wärn

188 cm, 86 kg, L, s. 10.6.1988

HIFK A-jun. A-SM 24 3+10=13 +6

CSS-ranking #73 (Euro)

Isokokoinen ja fyysiseen peliin pyrkivä Wärn on noussut nopeasti nuorisomaajoukkueiden luottopelaajaksi. Pelasi keväällä jo toiset 18-vuotiaiden MM-kisansa ja kuului joukkueensa kapteenistoon. Loukkaantumiset verottivat ottelumäärää kauden aikana.

Wärn pelaa ensisijaisesti laidassa, mutta monipuolisena pelaaja hänet on nähty paikkaamassa jopa puolustuksen loukkaantumisia. Pelaa hyvin kahteen suuntaa ja karvaa aggressiivisesti. Ei ole pisteiden tekijä, mutta mahdollinen varattava pelaaja joukkueominaisuuksiensa takia.

156. Chicago, Jan-Mikael Juutilainen

181 cm, 83 kg, L, 5.1.1988

Jokerit A A-SM 36 3+12=15 35 min.

CSS ranking #24 (Euro)

Jokerien taitosentteri nousi erinomaisen alle 18-vuotiaiden MM-turnauksensa ansiosta loppukauden listoilla kohisten ylöspäin. Suomen kapteenin taistelutahto sai jotkut tahot vertaamaan häntä jopa Saku Koivuun. Taitavan, järkevän ja hyvin luistelevan Juutilaisen yhtäläisyydet Montrealin suomalaiskeskushyökkääjään ovat ilmiselviä, mutta niin ovat erotkin.

Koivun räiskähtelevään ja nuorempana yliaggressiiviseenkin tyyliin verrattuna Juutilainen on silmiinpistävän rauhallinen. Nuorukaisen taloudellinen luistelutyyli on jopa hämännyt joitakin tahoja pitämään häntä hitaana luistelijana, mikä ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Pelaajana Juutilainen on kuitenkin vielä täysin raakile: A-nuorten SM-liigakin oli kuluneella kaudella hänelle vielä liian kova sarja. Siksi onkin kyseenalaista, onko Juutilaisesta vielä kahden vuoden kuluttua NHL-sopimuksen solmijaksi. Juutilaisen kohdalla on ollut puhetta siirtymisestä Nebraskan yliopistojoukkueeseen vuoden kuluttua. Siirto olisi ainutlaatuinen tämän tason suomalaislupaukselle.

165. Atlanta, Jonas Enlund

180 cm, 79 kg, L, s. 3.11.1987

HIFK A-jun. A-SM 37 24+18=42 +23

CSS-ranking #44 (Euro)

Enlund pelasi vahvan kauden A-nuorten SM-liigassa, jossa hän oli kolmanneksi paras pistemies ja maaliykkönen. Jäi ulos nuorten MM-kisoista viimeisten pelaajien joukossa ja oli joukkueen varamies. Loppuvuodesta 1987 syntynyt Enlund ei pelannut siis lainkaan arvokisoja varausvuotenaan.

Taitava keskushyökkääjä on parhaimmillaan kiekollisena. Näkee kentän hyvin ja pystyy laukomaa maaleja myös itse. Enlundin luistelu on suhteellisin jouhevaa, mutta ei kaikkein nopeinta. Suurin ongelma matkalla NHL:ää kohti saattaa olla voiman puute; Enlund tarvitsee hyökkäävän roolin.

172. Anaheim, Petteri Wirtanen

180. Toronto, Leo Komarov

176 cm, 76 kg, s. 23.1.1987

Ässät SM-liiga 44 3+3=6, 106 min, +2

Ässät SM-liiga playoffs 14 1+3=4, 22 min, 0

Ässät A-jun. SM-liiga 10 5+6=11, 59 min, +4

Neuvostoliitossa Narvassa syntynyt Komarov muutti Suomeen jo 5-vuotiaana. Poriin hän päätyi Vaasan Sportin B-junioreista syksyllä 2004. Alku oli vaikea, mutta viime kausi yhtä lentoa. Ensin Komarov nousi täysin puskista Ässien liigajoukkueen vakiokokoonpanoon. Ennakkoluulottomat ja räväkät otteet veivät hänet myös nuorten MM-kisoihin. SM-hopeaan huipentuneissa playoffseisa Komarov pelasi parhaimmillaan jopa Ässien ykkösketjussa. Kauden päätyttyä lento vei nuorukaisen Lahden Pelicansin haaviin.

Pienikokoinen sentteri/laituri on varsin rottamainen ja röyhkeä pelaaja. Ei ole erityisen kova, mutta ei silti väistelekään mitään. Huippuominaisuuksia ei löydy, ja jääkiekkoilijana hän elääkin lähinnä kylmäpäisyytensä ja luonteen lujuutesa ansiosta. Pää ei jäädy kovassakaan paikassa, pikemminkin päinvastoin. Ei yritä kaukalossa enempää kuin osaa vaan tekee yksinkertaisia ja kypsiä ratkaisuja. NHL melko kaukainen unelma, mutta ennakkoluulottomuus ja kylmäpäisyys voivat viedä pidemmälle, mihin rahkeet varsinaisesti edellyttävät.

185. Pittsburgh, Timo Seppänen

182 cm, 93 kg, L, s. 22.7.1987

HIFK A-jun. A-SM 30 7+11=18 +9

HIFK SM-liiga 21 0+0 2 min.

HIFK SM-liiga playoffs 5 0+1=1 0 min. -2

CSS-ranking #13 (Euro)

Kiekollinen ja hyökkäävä puolustaja Seppänen pelasi kaksijakoisen kauden. Syyskausi ei tuonut suurta tulosta, mutta Seppäsen kohtuulliset pelit nuorten MM-kisoissa ja kisoja seuranneet parantuneet otteet niin A-nuorissa, SM-liigassa kuin nuorten maajoukkueessa nostivat miehen rankkausta listoilla kevään aikana kohisten.

Seppänen on hyvä luistelija ja kiekonkäsittelijä, joka ajattelee peliä hyökkäyksen kautta. Pystyy avaamaan peliä ja pelaa hyvin ylivoimalla. Tarvitsee vielä paljon lisäkokemusta oman pään pelissä ja kamppailupelaamisessa. Jäi viime vuonna varaamatta, nyt parempi juhannus.

» Lähetä palautetta toimitukselle