Sopimus katkeamassa – Liiga ei pian näy miljoonissa suomalaistelevisioissa?

LIIGA / Uutinen
Kuva © Kuvituskuva
Ensi liigakausi ei välttämättä näy antennitelevisioverkossa.

Liigan televisiointioikeudet omistavan Sanoma Oyj:n ja maksutelevisiolähetykset antenniverkkoon välittävän DNA Oyj:n välinen yhteistyösopimus päättyy ennen ensi liigakauden alkua. Sopimuksettomassa tilassa Liiga poistuisi miljoonien suomalaisten televisioverkosta, sillä antenniverkossa on lähes puoles kotimaisista kotitalouksista ja valtaosa loma-asunnoista. DNA on ainoa antenniverkkoon sisältöä välittävä maksutelevisio-operaattori Suomessa. Sanoma ei yksittäisiä otteluja lukuun ottamatta näytä Liigaa ilmaiskanavilla.

– Yhteistyö on tällä hetkellä katkeamassa, mutta uudesta sopimuksesta neuvotellaan. Tulevaisuuden ennustaminen vaikeaa. Neuvottelut ovat kesken, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen asettelee.

Kysymys on rahasta.

– Tämä on puhtaasti kaupallinen kysymys. Kernaasti jatkaisimme Sanoman sisältöjen televisioimista myös antenniverkossa, mutta sen on oltava meille kaupallisesti tyydyttävää. Rahakysymys siis, Väisänen toteaa.

Talousyhtälö menee tiivistettynä seuraavasti: DNA laskuttaa televisiokatsojaa, Sanoma DNA:ta. Sanoma siis tuottaa sisältöä, jota DNA välittää ja myy eteenpäin kuluttajille.

– Yhteistyössä tulomme tulevat lähinnä loppuasiakkailta eli televisionkatsojilta. Haluamme, että taloudellinen yhtälö on operaattorille kohtuullinen. Nykyisillä sopimusehdoilla se ei mielestämme ole sellainen, Väisänen sanoo.

Hän ei kommentoi summia tai nykyisen sopimuksen mittaa.

Antennitelevisioverkko on kotimaisessa medialiiketoiminnassa erittäin merkittävä markkina, mutta antennilähetykset ovat selvästi kaapeli- ja internetlähetyksiä kalliimpia, mikä lienee syy siihen, miksi DNA on markkinan ainoa maksutelevisiotoimija.

Jos Liiga poistuu antenniverkosta, jääkiekkolähetyksiä voi katsoa antennitalouksissa internetin tai television lisälaitteiden avulla. Liigan televisiointioikeudet siirtyvät ensi vuonna operaattoriyhtiö Telialle. Telia ei ole tiedottanut, jakeleeko se liigalähetyksiään antenniverkossa.

Jos DNA:n ja Sanoman yhteistyö päättyy, Liigan lisäksi myös muu Sanoman maksutelevisiosisältö poistuu antennitelevisioverkosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle