Slovenian ja Italian nousujuhlat - isäntämaa Puola nappasi pronssia murskavoitolla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Slovenian faneilla oli syytä riemuun, kun nousu varmistui. Kuva viime vuoden MM-kisoista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Slovenia ja Italia palaavat MM-kisojen päätasolle. Puola otti pronssimitalit, kun se murskasi 1B-divisioonaan pudonneen Japanin.

Vuoden 2016 MM-divisioonakiekon viimeinen päivä piti sisällään kolme ottelua. Lähtökohdat päivään olivat jännittävät, sillä kuudesta maasta viidellä nousuhaaveet ensi vuoden MM-kisojen päätasolle olivat elossa. Vain Japanin putoaminen 1B-divisioonaan oli varma.

Perjantai alkoi Italian ja Etelä-Korean välisellä kamppailulla. Molemmat tarvitsivat voiton ollakseen mukana nousukamppailussa. Italia veti lopulta pidemmän korren tiukan taiston päätteeksi maalein 2−1 (1−0, 0−0, 1−1).

Italian maalilla Andreas Bernard esitti ilmiömäisiä otteita. Italia johti peliä Joachim Ramoserin ja Daniel Tudinin maaleilla, mutta Etelä-Korea haki kiivaasti kavennusta ja onnistuikin siinä. Eric Regan ohitti Bernardin alle kolme minuuttia ennen loppua, mutta tasoitus jäi lopulta tekemättä.

Slovenia ja Italia nousevat

Italian voitto tarkoitti sitä, että Itävalta ja Slovenia olisivat voineet pelata toisensa kahden parhaan joukkoon pelaamalla varsinaisen peliajan tasan. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun Slovenia otti kolme pistettä voittamalla 1−2 (1−1, 0−1, 0−0).

Itävalta siirtyi johtoon Konstantin Komarekin maalilla, mutta kesken kisojen Sloveniaa vahvistanut Robert Sabolic tasoitti pelin. Toisessa erässä Itävallan Alexander Pallestrang taklasi Andrej Hebaria päähän, ja Slovenia sai viiden minuutin ylivoiman. Ylivoima oli luokatonta, mutta silti aivan erikoistilanteen lopulla Ken Ograjensek teki Slovenian voittomaalin.

Slovenian voiton myötä Itävalta ei noussut MM-kisoihin. Maan lopullinen MM-kokonaissijoitus eli 20. on Itävallan kiekkohistorian huonoin. Itävalta myös jäi ensimmäistä kertaa ykkösdivisioonaan toiseksi vuodeksi perätysten sitten vuoden 1992 kisojen.

Slovenia sen sijaan nousee takaisin MM-kisojen päätasolle, jolta se putosi viime vuonna. Italia putosi pääsarjasta vuonna 2014, mutta sen paluu ei ole vielä täysin varma. Italian nousu edellyttää sitä, että ensi vuoden MM-kisojen isännät Saksa ja Ranska eivät ole B-lohkon loppusijoituksissa seitsemäs ja kahdeksas maa.

Puola rökitti Japanin

Kun Itävalta ei voittanut peliään Sloveniaa vastaan, menivät myös Puolan nousumahdollisuudet. Puola tarvitsi voiton iltapelistä Japania vastaan, mutta tasapisteissä Italian kanssa Italia on keskinäisen pelin voitettuaan Puolan edellä. Isäntämaan kohtaloksi jäi pelata pronssista.

Puola totisesti näytti haluavansa pronssin kotiyleisönsä edessä. Se ei antanut Japanille mahdollisuuksia, kun lukemat olivat jo avauserän jälkeen 6−1. Heikon turnauksen pelannut Japani kaatui lopulta Puolan pesukoneessa lukemin 10−4 (6−1, 1−1, 3−2).

Puolalaisilta tehopisteet jakautuivat laajalle skaalalle. Kolmeen pisteeseen ylsivät tehot 1+2 tehnyt puolustaja Maciej Kruczek ja 0+3 summannut hyökkääjä Krzysztof Zapala. Aron Chmielewski oli ainut kaksi maalia iskenyt pelaaja. Puola laukoi ottelussa peräti 51 kertaa maalia kohti, ja maa otti pronssimitalit Itävallan nenän edestä vakuuttavan esityksen jälkeen.

Jatkoajan tähtikentällinen

Maalivahti: Andreas Bernard, Italia

Puolustaja: Sabahudin Kovacevic, Slovenia

Puolustaja: Stefan Ulmer, Itävalta

Hyökkääjä: Ken Ograjensek, Slovenia

Hyökkääjä: Michael Swift, Etelä-Korea

Hyökkääjä: Tomasz Malasinski, Puola

MVP: Andreas Bernard, Italia

» Lähetä palautetta toimitukselle