SHL-kausi lähtee käyntiin − mukana 18 suomalaispelaajaa

SHL / Uutinen
Eero Kilpeläinen torjuu tulevalla kaudella Örebron maalilla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
SHL-kausi lähtee lauantaina käyntiin viiden ottelun kierroksella. Tällä kaudella nähdään yhteensä 18 suomalaispelaajaa SHL:ssä. Heistä 10 on uusia SHL:ssä, jotkut KHL:stä, AHL:stä ja myös Liigasta.

Brynäs

Juuso Ikonen pelasi viime kaudella Brynäsissä ja jatkaa siellä seuraavalla kaudellakin. Blues-kasvatti aloitti SHL-uransa Djurgårdenin riveissä, mutta pelasi siellä vaisusti ja matka jatkui Brynäsiin, missä hän viime kaudella ehti pelata 11 runkosarjapeliä pistein 1+6.

Brynäs taisteli viime kaudella tiensä finaaleihin asti, mutta HV71 oli finaaleissa liian vahva ja vei mestaruuden. Pudotuspeleissä Ikonen oli tärkeä pala Brynäsin menestystä, sillä hyökkääjä viimeisteli 20 pelissä pisteet 7+5.

Djurgården

Markus Fagerudd siirtyi tulevalle kaudelle Djurgårdenin riveihin. Fagerudd pelasi viime kaudella Ilveksen riveissä, jossa puolustaja viimeisteli 42 pelissä kuusi pistettä.

Djurgårdenin viime kausi oli haastava. Joukkueen peli oli epätasaista, ja vuodenvaihteen jälkeen joukkue oli 11 pelin tappioputkessa. Djurgården kuitenkin taisteli tiensä pudotuspeleihin Play In-paikalle, jossa joukkue pelasi paras kolmesta -sarjaa Färjestadia vastaan. Färjestad oli lopulta vahvempi kolmannessa pelissä.

Frölunda

Sean Bergenheim jatkaa tulevalla kaudellakin Frölundassa. Suomalaishyökkääjä tehtaili viime kaudella Frölundassa viisi maalia ja yhdeksän syöttöpistettä.

Frölundan kausi oli vahva, sillä joukkue voitti CHL:n mestaruuden ja sijoittui SHL:n runkosarjassa kolmanneksi. Pudotuspeleissä joukkue selvitti tiensä semifinaaliin asti mutta hävisi sarjan Brynäsiä vastaan. Frölunda on tulevalla kaudella yksi mestarisuosikeista, ja joukkue näyttää paperilla erittäin vahvalta.

Färjestad

Färjestad BK:ssa pelaa tulevalla kaudella kolme suomalaista; Ilari Melart, Jesse Virtanen ja Niklas Fogström.

Melart pelasi viime kaudella Luleå HF:ssä, missä suomalaispuolustaja pelasi yhteensä 49 peliä ja teki niissä kuusi maalia ja 10 syöttöpistettä. Melart on yhteensä urallaan pelannut 108 peliä SHL:ssä, kaikki Luulajan riveissä.

Virtanen pelasi viime kaudella Liigaa Lukossa, jossa puolustaja pelasi hyvän kauden ja viimeisteli kaudella yhteensä 39 pistettä (9+30). Tuleva kausi on Virtaselle ensimmäinen kausi Suomen ulkopuolella, sillä Lukko-kasvatti on Liiga-urallaan pelannut ainoastaan Lukossa.

Fogström on SHL:ssä tuttu pelaaja, sillä suomalaishyökkääjä on yhteensä pelannut yli 300 peliä SHL:ssä ja tehnyt niissä 91 pistettä. Fogström pelasi viime kaudella Linköping HC:n paidassa, jossa pelejä kertyi yhteensä 58 kappaletta ja Fogström tehtaili niissä kuusi maalia ja 7 syöttöpistettä.

Färjestad BK:lla oli viime kaudella vaikeuksia, sillä joukkueella oli paljon loukkaantumisia ja joukkue pelasi ailahtelevasti. Färjestad pääsi kuitenkin pudotuspeleihin, kun Djurgården kaatui Play In-sarjassa. Seuraavalla kierroksella vastus oli kuitenkin liian kova: HV71 voitti sarjan puhtaasti 4-0 ja Färjestadin kausi loppui pettymykseen.

HV71

HV71:ssä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaista pelaajaa: Max Wärn ja Topi Jaakola. Molemmat pelasi viime kaudella KHL:ssä, Wärn Kunlunissa ja Jaakola Jokereissa.

Wärn teki viime kaudella Kunlunissa 18 pistettä (10+8) ja pelasi yhteensä 37 peliä. Tuleva kausi on Wärnille uransa ensimmäinen SHL-kausi, mutta suomalaishyökkääjä on uransa aikana kuitenkin pelannut yli 100 peliä KHL:ssä.

Jaakolalle SHL on tuttu liiga, sillä puolustaja on uransa aikana pelannut yli 200 peliä SHL:ssä ja edustanut Södertälje SK:ta ja Luleå HF:ää. Jaakola pelasi viime kaudella yhteensä 59 peliä Jokereissa ja viimeisteli niissä kolme maalia ja 18 syöttöpistettä.

HV71 voitti viime kaudella SHL-mestaruuden ja sijoittui runkosarjassa toiseksi. HV71 oli kauden aikana ylivoimainen joukkue ja oli jo ennen kautta yksi mestarisuosikeista. Pudotuspeleissäkin joukkue selvitti tiensä helposti finaaleihin: ensin kaatui Färjestad 4-0 ja toisella kierroksella Malmö Redhawks 4-1.

Finaaleista tuli kuitenkin tiukka kamppailu Brynäsiä vastaan, mutta HV71 oli lopulta vahvempi seitsemännessä pelissä ja voitti sarjan 4-3.

HV71:n joukkue on vähän vaihtunut, mutta runko on pysynyt samanlaisena. Joukkue on myös tulevalla kaudella yksi mestarisuosikeista.

Linköping

Kristian Näkyvä pelasi viime kaudella vahvan vuoden Linköping HC:ssä ja pelaa tulevalla kaudellakin samassa joukkueessa. Suomalaispuolustaja teki 56 pelissä yhteensä 24 pistettä (8+16) ja oli tärkeä pala Linköpingin puolustusta.

Linköping HC:n viime kauden runkosarja oli vahva. Joukkue oli lopulta neljäntenä ja Ruotsin medioissa veikattiin, että Linköpingillä on hyvä mahdollisuus voittaa mestaruuden. Niin ei kuitenkaan käynyt: ensimmäisellä kierroksella vastustaja oli Brynäs, joka voitti sarjan tylysti 4-2.

Linköping HC menetti tulevalle kaudelle Broc Littlen, joka oli joukkueen parhaimpia pistemiehiä. Joukkue näyttää silti vahvalta ja pelaa luultavasti hyvän kauden.

Malmö

Tuukka Mäntylä siirtyi Malmö Redhawksiin, puolustaja pelasi viime kaudella KHL:ää Kunlunin riveissä. Mäntylällä oli Kunlunissa iso rooli ja hän pelasi vahvan kauden: pisteitä kertyi yhteensä 31 kappaletta (12+19).

Mäntylällä on myös aiempaa kokemusta SHL:stä, sillä urallaan Mäntylä on edustanut Luleå HF:ää ja Frölundaa ja puolustaja on yhteensä pelannut vähän yli 200 peliä Ruotsin ykkössarjaa.

Malmö oli yksi viime kauden yllättäjistä: joukkue sijoittui runkosarjassa kahdeksanneksi ja voitti Play In -sarjassa Luulajan. Ensimmäisellä kierroksella vastustajana oli Växjö Lakers, jonka Malmö voitti 4-2 ja eteni semifinaaleihin, joissa edellä mainittu mestari HV71 oli liian vahva vastustaja.

Rögle

Rögle BK:lla on tulevalla kaudella kaksi suomalaista riveissään: Ville Kolppanen ja Juhamatti Aaltonen.

Kolppanen siirtyi Ruotsiin KHL:stä, missä maalivahti on pelannut Neftekhimikissä viimeiset kolme kautta. Viime kaudella Kolppanen torjui 30 peliä torjuntaprosentilla 91,7. Kolppanen kilpailee ykköspaikasta Emil Krusen kanssa. Kruse pelasi viime kaudella Allsvenskanissa ja yrittää nyt lyödä läpi SHL:ssä. Krusen torjuntaprosentti oli viime kaudella 90,8, ja parhaimmillaan Kruse pelasi kutenkin karsintasarjassa, kun BIK Karlskoga yritti nousta SHL:ään. Kruse pelasi silloin kahdeksan peliä, torjuntaprosentti oli karsinnan jälkeen 93,9.

Aaltonen pelasi viime kaudella Liigassa HIFK:n riveissä, minne hän siirtyi Jokereista viime kaudella. Aaltosen kausi oli hyvä, mutta kauden loppupuolella peli romahti kunnolla. Aaltonen teki kuitenkin yhteensä 19 maalia ja 25 syöttöpistettä HIFK:n paidassa viime kaudella. Aaltonen on kaudella 2012-13 pelannut Röglessä, joten paikka on tuttu suomalaistaiturille.

Röglen viime kausi oli huono: joukkueen loppusijoitus oli 13. ja joukkue pelasi karsintasarajassa BIK Karlskogaa vastaan. Rögle kuitenkin pysyi SHL:ssä ja on nyt rakentamassa uutta joukkuetta. Rögle BK:lla on kuitenkin pitkä matka pudotuspeleihin, jos vertaa materiaalia muihin joukkueisiin.

Tuomas Kiiskiselle kausi on neljäs Växjossa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Växjö

Växjö Lakersissa pelaa myös tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaaja: Janne Pesonen ja Tuomas Kiiskinen.

Pesonen palaa Ruotsiin, mutta ei kuitenkaan samaan joukkueeseen, missä hän viimeksi pelasi. Pesonen on Ruotsissa tunnettu kiekkoilija, sillä suomalaishyökkääjä pelasi kaksi kautta Skellefteå AIK:ssa.

Viime kaudella Pesonen pelasi Sveitsissä NLA:ta, HC Ambri-Piottan riveissä. Pesosen kausi oli hyvä, mutta joukkueen ei, sillä joukkue joutui karsintasarjaan mutta pystyi pysymään NLA:ssa. Pesosella oli kuitenkin runkosarjassa yhteensä 34 pistettä (13+21).

Kiiskinen on Växjössä arvostettu pelaaja, suomalaishyökkääjä on pelannut siellä tulevaa kautta ennen kolme kautta. Kiiskinen voitti kaudella 2014-15 SHL:n mestaruuden Växjössä ja oli silloin yksi joukkueen parhaimpia pelaajia. Viime kaudella Kiiskinen teki yhteensä 36 pistettä (17+19) ja sai jatkon Växjöhön.

Växjön viime kausi oli vahva, ainakin runkosarja. Joukkue sijoittui ensimmäiseksi ja oli vahva ennakkosuosikki mestaruuteen, mutta niin ei käynyt, kun Malmö Redhawks yllätti ja pudotti Växjön.

Skellefteå

Joni Ortio torjuu tulevalla kaudellakin Skellefteå AIK:n maalissa. Ortio oli viime kaudellakin SAIK:n maalissa ja pelasi hyvän kauden. Pudotuspeleissä Ortio oli parhaimmillaan: seitsemän peliä ja torjuntaprosentti oli 93,3.

Tulevalla kaudella Skellefteå AIK:lla on vahva joukkue ja se on yksi mestarisuosikeista. Seura on hankkinut hyviä vahvistuksia joukkueeseen, varsinkin puolustukseen, jossa viimeinen lisäys oli Michael Kostka.

Örebro

Örebro HK:ssa pelaa tulevalla kaudella kolme suomalaista: Eero Kilpeläinen, Sakari Manninen ja Jere Sallinen.

Kilpeläisen viime kausi oli KalPassa, missä maalivahti viihtyi kauan. Kilpeläinen pelasi vahvan kauden Kalpassa: Kilpeläinen oli KalPan tukipilari, joka kantoi heidät Liigan finaaliin asti. Runkosarjassa torjuntaprosentti oli 91,4, ja pudotuspeleissä 93,8.

Manninen pelasi viime kaudella HPK:ssa, jossa hyökkääjä tehtaili yhteensä 18 maalia ja 27 syöttöpistettä viime kaudella. Manniselle tuleva kausi on ensimmäinen Suomen ulkopuolella, ja Örebro on hyvä alku sille, koska vastuuta tulee varmasti.

Sallinen siirtyi viime kaudella Jokereista Pohjois-Amerikkaan, Oilersin organisaatioon. Sallinen ei päässyt pelaamaan NHL:ssä peliäkään ja pelasi koko kauden AHL:ssä Bakersfield Condorsissa. Sallinen on jo ehtinyt pelata Örebrossa aikaisemmin, kaudella 2013-14, kun Sallinen hankittiin kauden lopussa vahvistuksena karsintasarjaan.

Örebro sijoittui viime kaudella sijalle 12 ja välttyi karsintasarjalta. Joukkue on nyt hankkinut paljon uusia pelaajia ja yrittää tulevalla kaudella päästä taas pudotuspeleihin.

Lauantaina 16.9. pelataan viisi ottelua (alkamisajat Suomen aikaa):

Klo 16.15 Färjestad-Linköping

Klo 16.15 HV71-Djurgården

Klo 16.15 Malmö-Rögle

Klo 19.00 Luleå-Örebro

Klo 19.00 Frölunda-Mora

» Lähetä palautetta toimitukselle