Senators kukisti Leafsin vakuuttavasti, Dimitrakos onnistui jatkoajalla

NHL:n pudotuspelit alkoivat torstaina kahdeksan joukkueen osalta. Kotijoukkueet olivat tälläkin kierroksella vahvoilla ja ainoastaan Ottawa Senators on onnistunut ensimmäisten otteluiden jälkeen voittamaan vieraskentällä. Sami Kapanen sai yhden syöttöpisteen ja oli kierroksen ainoa suomalainen pistemies. Kapasen joukkuetoveri Robert Esche oli Flyersin sankari Devils-voitossa.

Flyers – Devils 3-2

Philadelphia Flyersin ja New Jersey Devilsin taistelu Atlantin divisioonan herruudesta jatkuu. Flyers voitti runkosarjassa divisioonan pisteen erolla Devilsiin, joka on voittanut joukkueiden molemmat aiemmat kohtaamiset pudotuspeleissä.

Alkukaudella Flyers-valmentaja Ken Hitchcock sanoi Devilsillä olevan psykologinen yliote Flyersista, joka ei kyennyt voittamaan Devilsiä joukkueiden kolmessa ensimmäisessä kohtaamisessa tällä kaudella. Sen jälkeen Flyers on voittanut Devilsin neljästi peräkkäin – mukaanlukien viime yön 3-2-voitto pudotuspelisarjan avausottelussa.

Flyersin sankareihin kuului maalivahti Robert Esche, joka torjui 37 kertaa ja oli virkaveljeään Martin Brodeuria varmempi. Flyers yllätti Brodeurin kolmesti 26 laukauksella.

Flyers siirtyi avauserän puolivälissä 1-0-johtoon. Brodeur torjui Sami Kapasen lämärin, mutta Simon Gagne pääsi reboundiin ja hän pisti kiekon rystyvedolla ohi Brodeurin. Toisen erän alkupuolella Alexei Zhamnov antoi syötön b-pisteiden väliin luistelevalle Jeremy Roenickille, joka laukoi 2-0-maalin Brodeurin längistä sisään. Maali syntyi ylivoimalla.

Kolmannen erän alussa Keith Primeau nousi laitaa pitkin Devilsin alueelle, kiersi Devils-pakki Brian Rafalskin ja päätti hyökkäyksensä ujuttamalla kiekon Brodeurin jalkojen alta maaliin.

Devilsin Patrik Elias kavensi 3-1-lukemiin vain 22 sekuntia myöhemmin. Esche torjui Brian Giontan laukauksen, mutta Elias pääsi laukomaan reboundin puoliavoimeen maaliin. Tästä ehti kulua peliaikaa vain 35 sekuntia, kun Jan Hrdina iski 3-2-kavennuksen maalinedushässäkän päätteeksi.

Lopuista piti huolen Esche ja Flyersin puolustus, jotka eivät antaneet enää Devilsille kunnon mahdollisuutta maalintekoon viimeisten 15 minuutin aikana.

Devils-kapteeni Scott Stevens ei pelannut ja hän oli sivussa ensimmäisestä pudotuspeliottelustaan sen jälkeen, kun liittyi Devilsiin kaudeksi 1991-92. Hän oli pelannut 153 pudotuspeliottelua peräkkäin. Stevens on kärsinyt aivotärähdyksen jälkeisistä oireista tammikuulta lähtien.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran lauantaina.

Ontariossa jännitetään

Maple Leafs – Senators 2-4

Toronto Maple Leafs lähti ottelusarjaan Ottawa Senatorsia vastaan useimpien papereissa suosikkina, mutta avausottelun perusteella Senators on aliarvioitu. Ontarion taistelun ensimmäisessä ottelussa Senators piti Leafsin kurissa ja nuhteessa ja vei voiton 4-2-lukemin.

Senatorsin ase Leafsia vastaan oli tiukkaakin tiukempi puolustuspeli, joka ei antanut Leafsille mahdollisuuksia pyörittää peliä normaaliin tapaan. Leafs laukoi ottelussa vain 17 kertaa kohti Senators-vahti Patrick Lalimea.

Leafsin maalivahti Ed Belfour pelasi hyvän pelin tappiosta huolimatta. Belfour torjui 26 laukausta.

Joe Nieuwendyk teki Leafsin 1-0-johtomaalin reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Nieuwendyk pääsi Alexei Ponikarovskyn kanssa ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Nieuwendyk laukoi Ponikarovskyn syötöstä kiekon ohi Lalimen.

Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin Senatorsin Bryan Smolinkin veto kulmasta kimposi Leafs-pakki Bryan Marchmentin luistimesta ohi Belfourin. Erän lopulla Leafs siirtyi ylivoimapelin päätteeksi 2-1-johtoon, kun Bryan McCabe laukoi siniviivalta hirmuisen kudin suoraan Brian Leetchin syötöstä.

Toisen erän puolivälissä Senators pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa, kun päätuomari Marc Joannette antoi McCabelle jäähyn huitomisesta vain seitsemän sekuntia Mikael Renbergin koukkaamisjäähyn jälkeen. McCaben jäähy ehti vanheta vain 17 sekuntia, kun Senators rankaisi ensimmäisen kerran.

Senators-pakki Wade Redden laukoi matalan vedon b-pisteen kaarelta, joka yllätti Belfourin. Vain 38 sekuntia myöhemmin Marian Hossa nousi kulmasta vapaasti maalille kolmen Leafs-pelaajan keskelle ja vetäisi voittomaaliksi jääneen 3-2-osuman.

Leafsin puolustajien virheet saivat jatkoa päätöserän alussa, kun Leafs-pakki Calle Johansson, joka oli myös ihmetellyt Hossan 3-2-osumaa aitiopaikalta, menetti kiekon ja Hossa pääsi yksin läpi. Belfour liukui hasekmaisesti b-pisteiden väliin saakka vastaan, mutta kiekko meni maaliin.

Ontariolaisjoukkueet kohtaavat toisen kerran lauantaina.

Islanders jäi ilman maaleja

Lightning – Islanders 3-0

Itäisessä konferenssissa runkosarjassa ensimmäiseksi sijoittunut Tampa Bay Lightning aloitti pudotuspelit kaatamalla NY Islandersin 3-0. Hyökkäyksen riemujuhlaa runkosarjassa viettänyt Lightning turvautui ensimmäisessä ottelussa maalivahti Nikolai Khabibuliniin, joka torjui 30 kertaa ja keräsi kehut ja ylistykset.

Lightning onnistui laukomaan vain 18 kertaa kohti Islanders-vahti Rick DiPietroa. Jos Khabibulin oli Lightning-sankari, niin Islandersin antisankari oli puolustaja Eric Cairns.

Toista erää oli pelattu reilut viisi minuuttia, kun Cairns yritti antaa poikittaissyöttöä omalla siniviivalla, mutta kiekkoon pääsikin käsiksi Islanders-pelurin sijasta Tampan Andre Roy. Roy pääsi läpiajoon, joka päättyi Lightningin avausmaaliin.

Kuutisen minuuttia myöhemmin Cairns menetti kiekon hallinnan oman maalin edustalla ja kiekon nappasi Lightingin Fredrik Modin, joka iski 2-0-osuman. Tämän jälkeen Cairns ei enää peliaikaa ottelussa saanut.

Lightningin 3-0-johtomaali syntyi kolmannen erän puolivälissä ylivoimalla, kun Modin ohjasi Darryl Sydorin vedon ohi DiPietron.

Ottelusarjan toinen peli pelataan lauantaina.

Dimitrakos ratkaisi

Sharks – Blues 1-0 ja.

Runkosarjan yllättäjäjoukkueisiin lukeutuva Tyynenmeren divisioonan voittaja San Jose Sharks aloitti pudotuspelit St. Louis Bluesia vastaan. Sharksin kausi jatkui pudotuspeleissä runkosarjan tapaan: tiukalla puolustuksella sekä taistelevalla ja peräänantamattomalla otteella. Sharksille riitti yksi maali voittoon, joka tuli vasta jatkoajan jälkeen.

Ottelun ratkaisu syntyi ensimmäisessä jatkoerässä. Dimitrakos nousi maalille, oli syöttävinään maalinkulmalle Patrick Marleaulle saaden Blues-vahti Chris Osgoodin liikkeelle, mutta vetikin itse ranteella voitto-osuman.

Molempien joukkueiden maalivahdit pelasivat hyvän pelin, mutta Osgood oli maalin verran Sharksin Evgeni Nabokovia huonompi. Nabokoville kirjattiin 26 torjuntaa ja Osgood torjui 28 kertaa.

Sharksin Alyn McCauley loukkasi olkapäänsä kolmannen erän lopulla, mutta hän palasi jatkoajalla pelaamaan muutaman vaihdon.