Saksalle ja Sveitsille makeat voitot, Ruotsi takoi murskalukemat

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen MM-alkulohkossa tapahtui pieni yllätys, kun Saksa kaatoi Slovakia maalein 4-2. A-lohkon kamppailuissa maanantaina Ruotsi murskasi Ranskan ja Sveitsi kukisti Valko-Venäjän.

Slovakia ajautui ahdinkoon

Slovakia-Saksa 2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Suomen alkulohkossa tilanne meni maanantaina kiharaiseksi, kun Norja riisti pisteen Leijonilta ja Saksa ryösti täyden pistepotin Slovakialta. Näiden tulosten myötä perinteikäs menestysmaa Slovakia on vaarassa joutua jopa karsintasarjaan. Jos keskiviikkona Norja ottaa Saksalta kolme pistettä ja Suomi jättää Slovakian nollille, lohkon jatkopaikat menevät Suomelle, Norjalle ja Saksalle.

Saksa otti ottelussa ohjat heti ensimmäisessä erässä. Joukkueen NHL-hyökkääjä Marco Sturm avasi maalihanat kuuden minuutin pelin jälkeen, ja vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin Stefan Utsorf lisäsi johtoa. Kummatkin maalit olivat ylivoimaosumia.

Slovakia kavensi pelin puolivälissä Ivan Ciernikin osumalla, mutta vielä ennen toista erätaukoa Saksa karkasi uudestaan kahden maalin johtoon. Michael Hackertin maalilla. Kolmannessa erässä Hackert teki 4-1-osuman ylivoimalla ja katkaisi sillä Slovakian selkärangan. Slovakia sai kiekon maaliin ottelun viimeisellä minuutilla, mutta ylivoimaosuman tuoma lohtu jäi hyvin laihaksi.

Saksan maalinsuulla Robert Müller huhki kunnon iltapuhteen. Saksalaisvahdin 33 torjunnan joukkoon mahtui tukku huippupelastuksia.

Ranska sai kovaa kyytiä Tre Kronorilta

Ruotsi-Ranska 9-0 (0-0, 4-0, 5-0)

Ruotsin kone käynnistyi hitaasti mutta tehokkaasti Ranskaa vastaan. Maalittoman avauserän jälkeen Tony Mårtensson rikkoi kuparisen ajassa 28.46, ja sen jälkeen Tre Kronor alkoi murjoa vastustajaansa maanrakoon.

Pahimmin tuhojaan teki Fredrik Wargin, Patric Hörnqvistin ja Nicklas Bäckströmin muodostama ketju, joka junaili joukkueen yhdeksästä maalista neljä. Kolmikon tehokkain oli kaikissa neljässä maalissa syöttäjänä toiminut Warg. Viisikon takalinjoilla puolustaja Kenny Jönsson summasi tehot 1+2.

Ranskan valmentaja Dave Henderson oli halunnut lepuuttaa ottelussa ykkösvahti Cristobal Huet’ta, mutta 0-7-tilanteessa Henderson antoi armoa maalinsuulla seisseelle Fabien Lhenrylle ja kutsui tämän vaihtoaitioon. Huet pelasi ottelun viimeiset kymmenen minuuttia ja joutui antautumaan kahdesti.

A-lohkossa Ruotsi ja Sveitsi ovat tasoissa kuudessa pisteessä, kun taas Ranska ja Valko-Venäjä miehittävät nollakerhoa. Alkulohkon ratkaisevat kamppailut pelataan keskiviikkona.

Norja nipisti pisteen Suomelta

Suomi-Norja 3-2 ja (2-2, 0-0, 0-0, 1-0)

Otteluraportti: Ensimmäinen yllätys Suomen kustannuksella

Sprunger ja keskialue Valko-Venäjän turma

Sveitsi-Valko-Venäjä 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

Valko-Venäjä sai illan otteluun Sveitsiä vastaan peräti neljä NHL-pelaajaa: Montreal Canadiensin hyökkääjät Mihail Grabovskin, Sergei ja Andrei Kostitsynin sekä Colorado Avalanchen puolustajan Ruslan Salein. He eivät kuitenkaan pystyneet kylmiltään auttamaan joukkuettaan. Fribourgin hyökkääjä Julien Sprunger iski kaksi ylivoimaosumaa ja vain Konstantin Koltsovin yksilösuoritus mursi Sveitsin keskialueen.

Ottelussa oli eilisen Tshekki-Venäjän -ottelun tapaan jopa turhankin tarkka tuomarilinja. Valko-Venäjälle tarjoutui pakkopelipaikkansa, mutta ylivoimakuviot olivat NHL-avuista huolimatta tai ehkä juuri kylmiltään joukkueeseen liittyneiden pelaajien takia suorastaan umpisurkeita.

Sveitsin ylivoima toimi paremmin. Se siirtyi 1-0 johtoon seitsemän minuutin pelin jälkeen pakkopelistään, kun Thibault Monnet jätti Sprungerille, jonka lyöntilaukaus kaarelta painui etukulmasta ja tolpan kautta ohi avausottelussa Ruotsia vastaan haparoineen Vitali Kovalin.

Sveitsi tukki keskialueen, eikä enemmän tai vähemmän hukassa ollut Valko-Venäjä päässyt ollenkaan organisoituihin rintamahyökkäyksiin. Koltsov kuitenkin mursi Martin Gerberin nollapelin yksilösuorituksellaan ajassa 27.34. Sveitsiläispuolustaja Philippe Furrer luisteli omaa päätyä kohti hakemaan kiekkoa eikä huomannut takaa tulevaa valkovenäläislaituria. Koltsov riisti kiekon ja ujutti sen rystyltä Gerberin längistä verkkoon.

Sveitsille tarjoutui sen jälkeen kolme peräkkäistä ylivoimamahdollisuutta. Ensin Ralph Kruegerin suojattien kuviot eivät ottaneet toimiakseen, mutta lopulta illan sankari Sprunger ohjasi Monnetin viivalaukauksen ohi Kovalin.

Ottelun lopussa aikaisemmin hyökkäyspään jäähyn korkeasta mailasta ottanut Andrei Kostitsyn purki turhautumistaan käytöskympin muodossa. Valko-Venäjälle tarjoutui vielä muutama minuutti ennen loppua yksi hyvä paikka, kun Aleksei Kaljuzhni löysi hienosti Oleg Antonenkon. Tämä pääsi yrittämään kahdestikin, mutta ylipäänsä ottelussa helpolla päässyt Gerber kesti.

Sveitsi näytti tutun kurinalaisella pelitavallaan, että on valmis mahdollisesti haastamaan tämänvuotisen Ruotsin lohkovoitosta. Samalla se nappasi tärkeän voiton ennakkoon ajatellen pahimmalta kilpailijaltaan puolivälieräpaikkaa ajatellen. Ruotsia vastaan maaliverkkoa heilutellut valkovenäläisryhmä saattoi saada NHL-avut käyttöönsä vasta liian myöhään.