Ruotsi ansaittuun voittoon maaottelussa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi oli jokaisella pelin osa-alueella selkeästi Suomea edellä. Voitto oli Tre Kronorille täysin ansaittu. Suomi pelasi sekavaa ja virheiden täyttämää peliä.

Karjala-turnauksen esileikkinä pelattuun otteluun molemmat joukkueet toivat useita yllätysnimiä. Suomen joukkueesta puuttuivat finaalijoukkueiden pelaajat kun taas Ruotsin joukkueessa oli mukana pelaajia kaikista joukkueista. Ruotsin Elitserien loppui viikkoa SM-liigaa aikaisemmin. Suomen joukkue oli koottu kohtalaisen laajalta pohjalta kun taas Ruotsin joukkue oli kasattu hyvin pitkälle seurajoukkueiden kentällisten perusteella. Tämä näkyikin ottelussa sillä Ruotsi oli selkeästi valmiimpi paketti ja Suomen peliä väritti lukuisat merkkausvirheet.

I erä

Erän alussa on Suomelle käydä heti alkuun kylmästi. Helmisen kentällinen häviää aloituksen ja kiekko toimitetaan Suomen päätyyn. Raipe saa kiekon haltuunsa hieman huonosti ja laidassa Raipe menettääkin pelivälineen Mattias Weinhandlille joka välittömästi löytää keskeltä Jonas Johnsonin joka vispaa kiekon kahdesta metristä etuyläkulmaan - onneksi verkon väärälle puolelle. Molemmat joukkueet vaihtavat ja seuraava Ruotsin tilanne on jo valmis. Johan Davidsson saa syötön keskelle ja jälleen on keskellä puolustusta vapaana Ruotsin keltapaita, tällä kertaa porkkanapää Jörgen Jönsson joka kiekon saatuaan pääsee testaamaan Niittymäen torjuntataitoa. Niittymäki vetää pidemmän korren. Suomi on heti alusta alkaen pulassa eikä pääse omalta alueeltaan kovinkaan pitkälle. Suomelle tarjoutuu tilaisuus kun Jan-Axel Alavaara taklaa polvella Eero Somervuoren nurin ja kampituksesta aukeaa aition ovi.
Suomen neloskenttä aloittaa ylivoiman pelaamisen ja ykköskenttä jatkaa vajaan minuutin kuluttua. Ylivoima on kuitenkin kauttaaltaan umpisurkeaa eikä ylivoimalla saada aikaan minkäänlaista maalintekopaikkaa. Onneksi ylivoimapelin jälkeen Suomi pääsee hieman peliin mukaan tasakentällisin. Seitsemän minuutin kohdalla Erik Kakko innostuu kikkailemaan alimpana miehenä maalin takana. Maalirautojen kautta syöttö itselle epäonnistuu osittain ja Richard Wallin pääsee kiekkoon kulmassa. Nopea syöttö maalille jossa vapaana kiekkoa odottaa Johan Davidsson. Onneksemme kiekko jää hieman Davidssonin jalkoihin ja jalkojen välistä ammuttu laukaus osuu päin heittäytyvää Niittymäkeä. Reboundiin ehtii ensi Jörgen Jönsson mutta pomppivasta kiekosta laukaus epäonnistuu. Jörgenillä oli edessään tyhjä maali. Jönssonia ehtii hieman häiritsemään kiekon menettänyt Kakko joka joutuu estelyistään kakkoselle. Ylivoimalla Ruotsi siirtyy täysin ansaittuun johtoon. Kiekkoa pyöritetään viivalla ja vasemmalla p-pisteen kaarella. Jönsson siirtää kiekon viivalle Pierre Hedinille joka siirtää viivaa pitkin oikealle Thomas Rhodinille jonka laukaus lähtee tuimasti ja Niittymäki antautuu. Laukauksen edessä on heittäytyvä suomalaispelaaja sekä maalin edestä luisteleva svenski. Kiekko menee maaliin kohtalaisen helpon näköisesti mutta Niittymäki todennäköisesti ei nähnyt laukauksen lähtöä ja kiekko maaliin kilpikäden kautta. Yleisö ei ole ehtinyt vielä kunnolla istua takaisin penkille kun Suomi iskee. Aloituksesta kiekko päätyy Ruotsin maalin taakse josta Marco Tuokko kaivaa kiekon vahvasti esiin ja syöttää keskelle puolustaja Juha Gustafssonin lapaan. Gustafsson saa kuitenkin kiekon rystylle eikä saa kunnon laukausta aikaan ja kiekko toimittaa rystyltä maalinedusruuhkaan. Kiekko osuu matkalla kulmasta maalille rynnänneen Tuokon varusteisiin ja kiekko muuttaa suuntaa juuri tarpeeksi yllättääkseen Rolf Wanhaisen Tre Kronorin veräjän suulla. Suomi selkeästi piristyy tasoitusmaalistaan ja pelin paine siirtyy lähemmäs keltapaitojen päätyä. Peliä saadaan painettua välillä vaarallisesti lähelle Wanhaisen maalia ja paras tilanne tulee Lepo-Lasse Pirjetälle. Kimmo Rintanen tarjoaa kulmasta kiekon Pirjetän lapaan mutta Wanhainen on kiekon edessä. Maalin edessä Erik Kakko saa mailasta poskipäähänsä pienen iskun ja Ruotsi joutuu alivoimalle. Ylivoima on pelin hengen mukaan vaikeaa eikä vetopaikkoja juurikaan synny. Suomen taktiikka tuntuukin olevan ajaa maalille ja yrittää ylivoimahyökkäystä tavallisen yv-myllytyksen sijaan. Aina kun Suomen liike ylivoimalla pysähtyi, Ruotsi iski kiinni kiekolliseen mieheen ja usein saivatkin aikaan kiekonmenetyksen. Rangaistuksen jälkeen peli siirtyi jälleen Ruotsin haltuun mutta ilman näkyvää tulosta. Lähimmäs maalia pääsi kesken painostuksen Vesa Viitakoski joka jäi kuin varkain yksin vaihtoaition eteen siniviivalle ja pitkän syötön jälkeen puolittain läpiajo laidasta ja terävä veto joka kilpistyi Wanhaisen olkapäähän. Erän loppua kohti alkoi pelissä olemaan pelailun makua. Usean minuutin ajan peliä käytiin keskialueella eikä kumpikaan yrittänyt sen suuremmin iskeä. Ainoat paikat syntyivät virheistä kuten 16 minuutin kohdalla Ruotsi jälleen teki. Nils Ekman kiersi Suomen pakin oikealta ja syöttö maalille on löytää maalin edestä Turkulais-Ruotsalainen Mika Hannulan mutta V-P Laitinen pääsee mailoineen väliin. Kiekko osuu Hannulan polvitaipeeseen ja suuntautuu kohti alakulmaa. Niittymäki jää puolittain Hannulan ja Laitisen taakse ja vailla mahdollisuuksia Niittymäki saa todeta kiekon liukuvan vain hieman ohi takakulman. Toisesta aallosta tulleen Jan-Axel Alavaaran blokkaa tilanteesta Pirjetä sivuun tyylikkäästi. Erän viime sekunneilla aukeaa yksi harvoista paikoista Suomelle. Kakkoskenttä saa kiekon haltuunsa kulmaväännön jälkeen omalla sinisellä. Rintanen polkee vasenta laitaa ja sitoo toisen pakin itseensä ja Tuokko – Pirjetä kaksikko saa 2-1 tilanteen. Tuokko ampuu pienestä kulmasta terävän vedon käyttäen pakin jalkoja maskina, Wanhainen torjuu kiekon eteensä ja Pirjetä pääsee irtokiekkoon. Metrin päästä Lasse tähtää kohti vesipulloa mutta jäähän kaatuneen Wanhaisen kyynärpää on edessä torjuntaan tarvittavan määrän verran. Erätauolle Ruotsin hallinnassa 1-1 tilanteessa.

II erä

Toinen erä on alusta loppuun Ruotsin painostusta. Tilannetta ei helpota erän alussa Erik Kakon lähtö jäähylle. Ylivoimalla Ruotsi saa helposti paineen aikaiseksi mutta laukaukset viivasta jäävät maskimiehiin tai suuntautuvat ohi. Jäähyn loputtua pääsee Ruotsi vaaralliseen 3-2 ylivoimahyökkäykseen. Nils Ekman tuo kiekon sisään vasemmalta ja harhauttaa jäihin syöksyneen Suomen pakin, kiekko kuitenkin karkaa Ekmanin lavasta ja päätyy takatolpalle Jan-Axel Alavaaralle jonka laukaus osuu Niittymäen panssareihin. Irtokiekon siivous päätyy siniviivalle ja Per Gustafssonin lapaan. Gustafsson ampuu valelaukauksen ja ohjaakin kiekon takatolpalle Ekmanin lapaan. Veli-Pekka Laitinen on kuitenkin hereillä ja syöksyy tilanteeseen ja tyhjää maalia kohti suuntautunut Ekmanin laukaus kopsahtaa Laitisen mailan varteen. Niittymäki oli tilanteesta pelattu jo ulos ja vain Laitisen mailan varsi esti maalin synnyn. Suomen peli oli sekaisin koska vain hetkeä aikaisemmin Kakko oli palannut jäähyltä jäälle ja kentällä oli kolme puolustajaa. Tilanteen jälkeen Suomi saa normaalivaihdot kuntoon ja pääseekin kokeilemaan pistohyökkäyksellä Ruotsin puolustuksen hereilläoloa. Vesa Viitakoski saa kiekon vaihtoaition eteen josta nopea syöttö löytää Kimmo Rintasen. Rintsi on kuitenkin puolivauhdissa ja Ruotsin puolustaja saa hänet helposti kiinni siniviivalla ja pieni takakahvaus saa Rintasen menettämään sekä kiekon että tasapainon. Hetkeä myöhemmin Jukka-Pekka Laamanen saa pahan näköisen tällin. Laamanen pitää kiekkoa hallussaan ja Tre Kronorin Mika Hannula roikkuu puoliksi selässä. Lähellä laitaa Laamanen sysää kiekon väljemmille vesille ja saman tekee Hannula Laamaselle. Laamanen kaatuessaan saa lisävauhtia Hannulalta ja Laamasen otsa iskeytyy laitaan. Onneksi Laamanen ei tilanteessa loukkaannu. Hannula ei tilanteesta saa rangaistusta. Yksi kuva kertoo tuhat sanaa, samoin teki Laamasen ilme tilanteen jälkeen. Pari minuuttia myöhemmin Ruotsi iskee jälleen maalin. P-pisteen kohdalla laidassa Suomi häviää jälleen yhden kulmaväännön ja Pierre Hedin saa kumilimpun siniviivalle. Nopea siirto toiseen laitaan Thomas Rhodinille jonka lämäri suoraan syötöstä painuu verkon perukoille. Maalin edessä Petteri Nummelin ei saa pidettyä kurissa Rickard Wallinia joka osittain ajaa päin metrikaupalla vastaan tullutta Niittymäkeä edesauttaen maalin syntyä. Ruotsi saa lisää virtaa koneeseen ja painaa peliä Suomen päätyyn. Pari minuuttia johtomaalista Ruotsi on saada jälleen maain. Vain Juha Lindin ottama ”hyvä jäähy” pitää lukemat siistinä. Maalin eteen toisesta aallosta tullut puolustaja olisi muuten päässyt nokikkain Niittymäen kanssa. Lindin jäähyn aikana Suomi on hätää kärsimässä. Jälleen toisesta aallosta maalille painaa puolustaja Magnus Johansson jota Nummelin koukkaa. Tuomarin käsi nousee rangaistuksen merkiksi mutta Nummelinin sijana jäähylle joutuu vieressä seissyt Miettinen. Suomi joutuu pelaamaan 1:02 kolmella viittä vastaan. Maali on enemmän kuin lähellä. pakit laukovat urakalla viivalta. Varsinkin Per Gustafsson pääsee namipaikkaan mutta laukaus osuu Leijona-logoon Niittymäen pelipaidassa. Myös Thomas Rhodin antaa mailansa puhua mutta henkilökohtainen kolmas maali jää haaveeksi. Useasti maalin edustalla ei pystytä pitämään Ruotsin pelaajia kurissa ja muutamaan laukaukseen saavat svenskit aikaan vaaralliset ohjaukset. Vain Niittymäen hyvä peli ja onni pitävät maalin puhtaana. Suomi saa helpotusta tilanteeseensa kun Ruotsin Ottoson ottaa vähemmän järkevän kakkosen. Laitinen ajaa Ottosonin laitaan ja Ottoson survoo Laitisen jään pintaan ja Seinäjoen EM-painien oppien mukaan pyrkii päälle ja siinä onnistuukin. Ylivoimalla aukeaa Petteri Nummelinille ns. tuhannen taalan paikka. Ruotsin purku epäonnistuu ja siniviivalla Laitinen pääsee kääntämään syötön keskelle. Ruotsin Niklas Andersson kärkkyy syöttöä jo keskialueella ja on pihalla tilanteesta kun Nummelin syötön saa ja ampuu ranteella viidestä metristä. Laukaus kuitenkin menee päin Wanhaista. Irtokiekko pomppaa maalin eteen Laitiselle jonka laukaus on täydellinen suutari ja veto ohjautuu takakulmalle Raipen lapaan. Raipe ei ammu vaikka mahdollisuus olisi ollut yllättää Wanhainen pienestä kulmasta. Jäähy lopulta valuu tehottomana käsistä ja länsinaapurin pojat selviävät ilman takaiskuja. Pelitilanne tasoittuu jäähyn jälkeen ja hienoinen Ruotsi-paine vie taas peliä kohti Niittymäen maalia. 32 minuutin kohdalla muuten hyvän pelin pelannut Tuulola taklaa siniviivalla puhtaasti ohi ja Ruotsi pääsee neljällä kahta vastaan Suomen alueelle. Tutusti toisesta aallosta paikalle säntää Alavaara mutta veto livahtaa takakulmasta ohi. Suomi saa tilanteesta oivan vastaiskun paikan. Luha Lind vie kiekon punaviivan yli ja toimittaa kiekon päätyyn jonne ensimmäisenä säntää mainion pelin pelannut Viuhkola joka saa peräänsä maalin taakse kolme Ruotsin keltapaitaa. Sokkosyöttö maalin eteen löytää tiensä suoraan vaihdosta peliin tulleen Laamasen lapaan ja ilman kenenkään häirintää Laamanen pistää mailansa banaaniksi ja todella tuima ranneveto viuhahtaa Wanhaisen hanskan yli aivan tolpan vierestä maaliin. Tilanne tasan 2-2. Eipä Ruotsi jää pitkäksi aikaa miettimään mitä miehet tekivät maalin takana Viuhkolan perässä kun taas Niittymäki on täydessä työn touhussa. Mathias Johansson kuskaa kiekon maalin takaa p-pisteen kaarelle ja antaa syötön Kristoffer Ottosonille joka saa vastapainoksi kimppuunsa kolme Suomen leijonaa, rivissä kuin köyhän talon porsaat. Ottoson ampuu terävästi ja Niittymäki torjuu kiekon eteensä. Maskissa ollut Håkanssson saa kiekon haltuunsa eikä onneksi pysty syöttämään takatolpalle vapaana olleelle ketjukaverilleen vaan joutuu Laamasen painostamana yrittämään rystyltä. Veto lähtee kaatuessakin mutta Laamanen selässä kiekkoa ei saa Håkansson nostettua vaan kiekko liukuu suoraan poikittain jäässä makaavan Niittymäen hanskaan. Seuraavassa vaihdossa Ruotsin pakeista Magnus Johansson innostuu hyökkäämään hieman liian innokkaasti ja pakin paikka jää auki. Tänne säntää Suomen pojista ensimmäisenä kiekon kanssa Niskala mutta eteen heittäytyvä Ruotsin pakki saa Niskalan yrittämään kikkaa ja kiekko karkaa. Niskala olisi voinut rohkeasti ampua koska aikaa 1vs1-tilanteessa oli. Lähes vastaava tilanne tulee seuraavassa vaihdossa Kimmo Rintaselle vasempaan laitaan. Somervuori pelaa Rintasen vasemmalta läpi mutta Rintasen kikka päättyy maalivahdille karanneeksi kiekoksi. Erän loppua kohti Ruotsin pojat innostuvat pelaamaan ja Suomipoikaa viedään. Mattia Weinhands väläyttää taitojaan ja karkaa kulmasta vartioinnista huolimatta kiekko lavassa ja vain Tuulolan näpäytys mailan varteen maalin edessä estää Mattiasta tekemästä Pavel Rosat Niittymäelle. Kiekko karkaa takatolpalle ja pelaajien luistimista ohjautuu vain hieman ohi tolpan. Erän lopulla Ruotsille on avautua maalipaikka. Laamanen kaatuu siniviivalla ja Ruotsi pääsee 2-1 hyökkäykseen. Tilanteessa päätuomari Willy Schimm näkee Ruotsin pelaajan kaataneen Laamasen ja puhaltaa pelin poikki. Tilanteessa maila jää Laamasen jalkoihin ja moni tuomari olisi jättänyt jäähyn puhaltamatta. Ylivoimalla ainoan hyvän paikan tekee Helminen jonka syöttö yllättää Ruotsin puolustuksen ja Lindin mailasta kiekko putoaa Wanhaisen syliin. Kolmanteen erään tilanteesta 2-2.

III erä

Kolmannen erän alussa Suomi pääsee pelaamaan hetken aikaa vielä ylivoimalla mutta ylivoima on luvattoman heikkoa. Miettinen ja Hannula ottavat hieman yhteen ja molemmille kakkosen arvoinen istunto. Kun pelataan 4vs4 saa Ruotsi loistopaikan. Petter Nummelin pelaa huolimattomasti omassa päässä ja takakarvaaja Weinhandl saa Nummelinin menettämään kiekon omalla sinisellä. Kolme muuta Suomen pelaajaa ovat matkalla ylöspäin eivätkä pääse hätiin ja kiekko ajautuu suoraan Ruotsin pakille joka antaa välittömästi kiekon Weinhandlille joka on ehtinyt kääntyä kohti Suomen maalia. Niittymäki ei tule vastaan ja pysyy kauan pystyssä. Weinhandl tekee patenttiharhautuksensa. Kiekko rystylle, takaisin kämmenelle ja ohi väärään suuntaan liukuvan maalivahdin. Niittymäki on kuitenkin selvillä aikeista ja helpon näköisesti ojentaa jalkansa kiekon tielle ja kiekko kulmaan. Paria minuuttia myöhemmin pääsee Ruotsi jälleen puhkaisemaan Suomen keskialueen. Tällä kerralla Tuulola jää yksin kahta Ruotsin pelaajaa vastaan. Tuulola katkaisee hyvin syötön ja napauttaa kiekon väljemmille vesille. Mahtavan syötön tarjosi Pierre Hedin. Kahdeksan minuutin kohdalla on jälleen Niittymäki tulessa. Ruotsi pääsee helposti alueelle ylivoimahyökkäykseen. Jörgen Jönsson tuo kiekon sisään, Hedin ajaa täydellä vauhdilla takatolpalle ja vie toisen pakin mukanaan, tämä jättää keskelle tilaa toiseen aaltoon Rickard Wallinille jonka ranneveto suuntautuu kohti yläkulmaa mutta Niittymäen hanska heilahtaa ja kiekko jää hanskaan. Paraatipelastus jonka jälkeen Wallin ei voinut muuta kuin katsella hallin kattoon ja luistella vaihtoon. Mitä pidemmälle kolmatta erää pelattiin, sitä tarkemmaksi peli meni. Kumpainenkin joukkue pelasi enemmän ja enemmän suokiekkoa. Kiekkoa päätyyn ja puolustus pystyyn. Virheitä välteltiin ja myös Suomen puolustus terästäytyi ja piti Ruotsin pelaajat kurissa. Kolmannen erän loppu olisi ollut mainiota tavaraa kelata pikakelauksella pois alta sillä kymmenen minuutin jälkeen Zambonin seuraaminen olisi ollut yhtä mielenkiintoista. Erän lopulla kuitenkin Ruotsi jälleen kerran näpäytti Suomen poikia. Kahdella syötöllä omalta maalilta Wallin ja Davidsson pelasivat puolustaja Pierre Hedinille joka pääsi Kakko-Nummelinin välistä vapaasti ampumaan ranteella ohi Niittymäen 3-2 voittomaalin.

Huono kenraali, hyvä ensi-ilta?

Ruotsi hallitsi peliä ja se voiton ansaitsi. Suomi oli yllättävän vaisu ja jatkuvissa ongelmissa. Varsinkin fyysisellä osalla Ruotsi vei sinipaitoja lähes miten halusi. Ennen peliä Ruotsin TV:n toimittajien mainitsema Suomen fyysinen NHL-tyyppinen pelitapa oli vain puhetta. Kulmapeleissä kiekot tulivat lähes aina keltapaidoille, aloitukset hävittiin lähes poikkeuksetta ja laukauksia Suomi säästeli aivan liikaa. Ruotsi pelasi hyvin yhtenäisen pelin ja piti keskialuetta hallussaan. Myös syöttötarkkuus ja joukkuepeli oli Ruotsilla kaksi potkua edellä Suomen joukkuetta. Tässä näkyi varmasti myös se että Ruotsin ketjut noudattelivat seurajoukkueista tuttuja ketjuja kun taas Suomen ketjut olivat koottu kuin tilkkutäkki. Suomen ongelmat olivat selkeät merkkausvirheet, ajoitusongelmat sekä kaksinkamppailuiden puute. Paljon on Aravirralla tehtävissä jotta tästä noustaisiin. Odotettavaa onkin ettei illan kokoonpanosta montaa pelaajaa nähdä MM-jäillä.