Pudotuspelijoukkueet 89%:sti selvillä - näin Liigan loppukausi todennäköisesti etenee

LIIGA / Uutinen
HPK:n pudotuspelipaikka ei ole enää omissa käsissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Liigan runkosarjaa on pelaamatta enää seitsemän kierrosta. Viime vuonna HPK teki epätodennäköisestä totta ja nousi haudan partaalta pudotuspeleihin. Miten käy tänä vuonna?

Yhdysvaltalainen tilastotieteilijä Ken Roberts on kehittänyt mallin, jolla voi ennustaa urheilusarjojen kausien etenemistä tilastojen pohjalta. Mallia voi soveltaa myös kotimaisiin liigaotteluihin.

Kaksi asiaa on tilastojen näkökulmasta Liigassa jo aivan varmaa. Kärpät on pudotuspeleissä, ja Sport on sieltä ulkona. Näitä faktoja ei mikään teoreettinenkaan malli voi enää kumota. Kaikki muu onkin sitten vielä avoinna.

Kärpät

Kärppien pääsy vähintään pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle on siis jo teoriassakin varmaa. Teoriassa kuitenkaan edes suora pudotuspelipaikka ei ole vielä varmistunut: sija seitsemän on vielä oululaisilla haarukassa. Se tosin vaatisi jokaisen ottelun häviämistä varsinaisella peliajalla ja muiden joukkueiden sopivaa ristiinpelaamista.

Todennäköisyys pudota pois suoralta pudotuspelipaikalta onkin häviävän pieni 0,00000025 %. Se on pienempi kuin lottovoiton todennäköisyys yhdellä rivillä pelattaessa.

Todennäköisyydet: Runkosarjavoitto 98,8 %. Sija kaksi 1,0 %.

Tappara

Kärppiä 13 pistettä jäljessä olevan Tapparan tilanne onkin sitten huomattavasti enemmän auki. Tapparalla on teoriassa mahdollisuus jopa pullahtaa kokonaan ulos pudotuspeleistä, tosin sen todennäköisyys on myös lottovoittoa pienempää luokkaa. Pistekin Sportilta varmistaisi Tapparan pudotuspelipaikan tänä keväänä.

Runkosarjavoitto vaatisi sekin jo pientä ihmettä: todennäköisyys on pyöreästi 0,6 prosenttia. Kakkossijan säilyttäminen on jopa epätodennäköistä, tilastomalli antaa todennäköisyydeksi sille 34,7 prosenttia. Kotietu lienee kuitenkin käytännössä jo plakkarissa, sen Tappara saavuttaa 75 prosentin todennäköisyydellä.

Todennäköisyydet: Runkosarjavoitto 0,6 %. Sija kaksi 34,7 %. Sija kolme 22,9 %. Suora pudotuspelipaikka 94,2 %.

KalPa

Kuopion ylpeys KalPa majailee runkosarjassa sijalla kolme. Jatkon todennäköisyysprosentit voidaan jakaa kätevästi pyöreisiin kymmenlukuihin: 20 nousuun toiseksi, 20 pysymiseen kolmantena, 60 kotiedun saavuttamiseen, 90 suoraan pudotuspelipaikkaan ja sata ylipäätään pudotuspeleihin. KalPankin putoaminen pois pudotuspeleistä lähentelee lottovoiton todennäköisyyksiä.

Todennäköisyydet: Runkosarjavoitto 0,2 %. Sija kaksi 21,9 %. Sija kolme 20,5 %. Suora pudotuspelipaikka 87,3 %.

Lukko

Viime vuosien runkosarjan kestomenestyjä Lukko on sekin käytännössä varmistanut jo paikkansa pudotuspeleihin. Tasapisteissä sekä Tapparan että KalPan kanssa majaileva Lukko joutuu kuitenkin kohtaamaan hieman kilpakumppaneitaan kovempia joukkueita loppurunkosarjan aikana, mikä antaa seuralle hieman pienemmät prosentit sijoittua korkeille sijoille.

Todennäköisyydet: Runkosarjavoitto 0,1 %. Sija kaksi 17,2 %. Sija kolme 19,1 %. Sija neljä 18,3 %. Suora pudotuspelipaikka 84 %.

JYP

JYP majailee pisteen raumalaisia perässä, mutta helpompi otteluohjelma nostaa heidät jopa suosikeiksi nousemaan Lukon ohi. JYPin todennäköisyys runkosarjavoitolle onkin noin tuplat raumalaisiin verrattuna, mutta silti se toteutuu vain kerran viidestäsadasta. Jyväskyläläisfanit voivat kuitenkin olla suhteellisen rauhallisin mielin suoran pudotuspelipaikan suhteen.

Todennäköisyydet: Runkosarjavoitto 0,2 %. Sija kaksi 18,0 %. Sija kolme 20,0 %. Sija neljä 19,0 %. Sija viisi 16,3 %. Suora pudotuspelipaikka 86 %.

Blues

Kovassa nousuvireessä olevat espoolaiset ovat ensimmäisiä, joilla varmuus suorasta pudotuspelipaikasta ei kannata. Sijoitus vähintään kuudenneksi toteutuu Bluesin kohdalla noin 56 prosentin todennäköisyydellä. Itse pudotuspelipaikka on sinipaidoilla kuitenkin jo käytännössä varmistettu.

Todennäköisyydet: Kotietu 23,4 %. Sija viisi 14,7 %. Sija kuusi 18,4 %. Suora pudotuspelipaikka 56,5 %. Sija seitsemän 21,1 %.

HIFK

Sijalla seitsemän majaileva HIFK on viimeinen joukkue, jonka pääsy suoralle pudotuspelipaikalle on todennäköisempää kuin tippuminen sieltä ulos. HIFK nousee kuuden parhaan joukkoon noin 54 prosentin todennäköisyydellä. Pudotuspelipaikka on HIFK:llakin käytännössä varma.

Todennäköisyydet: Kotietu 28,5 %. Sija kuusi 20,1 %. Suora pudotuspelipaikka 53,7 %. Sija seitsemän 22,3 %. Sija kahdeksan 18,7 %.

SaiPa

Lappeenrannan ylpeys SaiPa on tällä hetkellä sijoitettuna kahdeksanneksi. Joukkue on tasapisteissä HIFK:n kanssa, mutta hankalamman otteluohjelman vuoksi mahdollisuus suoraan pudotuspelipaikkaan putoaa dramaattisesti ollen vain hieman yli yksi kolmasosa.

Todennäköisyydet: Kotietu 11,0 %. Sija kuusi 15,1 %.Suora pudotuspelipaikka 36,4 %. Sija seitsemän 21,2 %. Sija kahdeksan 31,4 %. Sija yhdeksän 8,8 %.

Ilves

Viime vuonna dramaattisesti viimeisellä kierroksella pudotuspeleistä ulos karsiutunut Ilves näyttäisi nyt olevan menossa jatkoon. Joukkueen mahdollisuus pudotuspeleihin lähes 96 prosenttia. Toiveet suorasta pudotuspelipaikasta kannattanee kuitenkin jo pikku hiljaa haudata. Mahdollisuus nousta sijan kuusi yläpuolelle on vain reilun prosentin.

Todennäköisyydet: Kotietu 0,8 %. Sija kuusi 0,9 %. Suora pudotuspelipaikka 1,3 %. Sija kahdeksan 10,0 %. Sija yhdeksän 45,3 %. Sija kymmenen 36,2 %. Pudotuspelipaikka 95,8 %. Sija yksitoista 4,1%.

Ässät

Ässät majailee tällä hetkellä viimeisellä pudotuspelipaikalla. Eroa takana väijyvään HPK:hon on kuusi pistettä. Mahdollisuus pudota pois jatkopeleistä onkin vain seitsemän prosentin luokkaa. Samassa kokoluokassa on myös Ässien mahdollisuus saada kotietu pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, joten Porissa voi jo melko levollisin mielin alkaa varautua sijoitukseen juuri viivan yläpuolella.

Todennäköisyydet: Suora pudotuspelipaikka 0,4 %. Kotietu pudotuspeleihin 7,8 %. Sija yhdeksän 34,2 %. Sija kymmenen 50,9 %. Pudotuspelipaikka 93,3 %. Sija yksitoista 6,6 %.

HPK

Hämeenlinnassa haaveillaan edelleen viime vuoden ihmeen toistamisesta. Todennäköisyys sille on kuitenkin melko matala: vain kerran kymmenestä Kerho onnistuisi nousemaan vapauttavan viivan yläpuolelle. HPK:n kannattaakin alkaa henkisesti valmistautua loppusijoitukseen 11.

Todennäköisyydet: Sija yhdeksän 1,8 %. Sija kymmenen 8,8 %. Pudotuspelipaikka 10,6 %. Sija yksitoista 76,2 %. Sija kaksitoista 13,2 %.

Pelicans

Lahden Pelicans on viimeinen joukkue, jolla on vielä edes pienet käytännön mahdollisuudet nousta mukaan pudotuspeleihin. Pussinokkien mahdollisuudet ovat silti melko alhaista luokkaa: Lahden pudotuspelien todennäköisyys on 0,3 prosenttia.

Todennäköisyydet: Pudotuspelipaikka 0,3 %. Sija yksitoista 13,1 %. Sija kaksitoista 84,9 %. Sija kolmetoista 1,7 %.

TPS

Kovin panostuksin kauteen lähteneet turkulaiset ovat jumittuneet sarjan hännille. Heillä elävät vielä erittäin pienet teoreettiset mahdollisuudet pudotuspeleistä, mutta lukemat ovat lottovoiton todennäköisyyttä pienemmät.

Todennäköisyydet: Pudotuspelipaikka 0,0000003%. Sija kaksitoista 1,6 %. Sija kolmetoista 91,5 %. Sija neljätoista 6,8 %.

Sport

Toisen tulemisensa pääsarjaan tehnyt Vaasan Sport on sarjassa viimeisenä. Ja todennäköisesti siellä pysyykin. Vaasalaisten nouseminen pois jumbosijalta vaatisi seitsemän prosentin ihmeen tekemistä.

Todennäköisyydet: Sija kolmetoista 6,8 %. Sija neljätoista 93,1 %.

Lähde: Sports Club Stats, luettu 26. helmikuuta 2015, 13.00.

» Lähetä palautetta toimitukselle