Pittsburgh ei ollut yllätettävissä

Pascal Dupuis iski kahdesti.
Itäisessä konferenssissa avauskierroksen ensimmäiset ottelut eivät osoittautuneet lukemiltaan yhtä tiukoiksi kuin eilen vastaavat lännessä. Kotijoukkueet pitivät pintansa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Ensimmäisten osaotteluiden ainoa vierasvoittaja oli San Jose Sharks.

Pittsburgh Penguins kohtasi kotonaan New York Islandersin eikä ottelu alkanut Islandersin kannalta hyvin. Ensin Brian Strait otti rangaistuksen, kun ottelua oli käyty vasta reilu minuutti. Sitten seuranneella ylivoimalla Jarome Iginlan luja veto hyökkäyssuuntaan katsottuna vasemmalta osui Jevgeni Nabokovia päähän sillä seurauksella, että Nabokov joutui hetken keräilemään itseään.

Hetkeä myöhemmin Beau Bennett vei Pittsburghin 1-0-johtoon. Bennett laukoi pienestä kulmasta ylös ohi Nabokovin hartian. Maali oli tulokaskauttaan pelaavan Bennettin ensimmäinen pudotuspeleissä.

Vauhdikkaassa ensimmäisessä erässä New York Islandersilla oli tasoituspaikkansa. Casey Cizikas pääsi yrittämään lähietäisyydeltä kahdesti Pittsburgh-vahti Marc-Andre Fleuryn yllättämistä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Penguins onnistui tehokkaasti pimentämään John Tavaresin johtaman ykköskentän Brandon Sutterin ketjulla, mutta vieraiden kakkoskenttä kykeni ajoittamaan pyörittämään ja luomaan paikkoja.

Pittsburgh pyrki nopeisiin avauksiin ja kilpaluisteluun pitkistä kiekoista. Tämä kuitenkin johti avauserässä useisiin aloituksiin omalla puolustusalueella.

Ensimmäisessä erässä nähtiin vielä yksi maali, kun Pascal Dupuis iski illan ensimmäisen maalinsa ja siirsi Penguinsin 2-0-johtoon. Tilannetta edelsi vastapäädyssä taklaus, jossa kaksi Islandersin pelaajaa ajoi kiinni Paul Martiniin. Tämä antoi Penguinsille tilaa, jonka se käytti hyväkseen.

Sutter hankki Islandersille rangaistuksen käyttämällä nopeuttaan, luistelemalla puolustajan ohi ja ajamalla maalille. Mark Streitilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin käyttää sääntöjen vastaisia otteita.

Penguins-ylivoima toimi, Islandersin ei

Streitin rangaistus jatkui toisen erän alussa. Kun Marty Reasoner vielä otti jäähyn Jevgeni Malkinin kamppaamisesta, oli Pittsburghilla mahdollisuus kasvattaa johtoaan jo kolmeen maaliin kahden miehen ylivoimalla. Penguins maalasikin juuri, kun ensimmäinen rangaistus oli päättynyt. Kris Letang pääsi nousemaan ja sijoitti laukauksensa ylös.

Eikä tästä kulunut kuin 32 sekuntia, kun Jussi Jokinen voitti aloituksen. Suomalainen pelasi kiekon viivaan Mark Eatonille. Puolustaja siirsi pelivälineen Dupuisille, joka pääsi napauttamaan illan toisen maalinsa. Pittsburgh johti 4-0 ja tämä riitti Nabokoville, jota kohti oli lauottu siihen mennessä 15 kertaa. Maalinsuulle vaihdettiin Kevin Poulin.

Poulin antautui erässä ja ottelussa kerran. Ei minään maalintekijänä tunnettu Tanner Glass teki uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin, joka sekin syntyi pienestä kulmasta. Vahvan pelin pelannut Jokinen sai tililleen toisen syöttöpisteen.

Erän lopussa Islandersin ykkösketju sai aikaan pyörityksen, joka johti rangaistukseen. Päätöserän alkuun Islanders-ylivoima pyöri varsin näyttävästi ja syötöt löysivät kaverin lapaan, mutta Fleury piti Pittsburgin maalilla nollansa. Rangaistuksen perään seurasi heti toinen, kun Matt Martinin kanssa ahkerasti läpi ottelun kamppaillut Douglas Murray joutui jäähypenkille kahdeksi minuutiksi.

Vierailijoista eniten laukonut Lubomir Visnovsky tulitti pari kertaa, mutta joukkue ei onnistunut rikkomaan kuparistaan. Ottelun päätösminuuteilla Reasoner kamppasi luistimellaan Jokisen vaarallisen näköisesti ja seurauksena oli torikokous, josta pihalle lensi kolme pelaajaa kummaltakin puolelta. Reasonerille tuomittiin tilanteesta viisiminuuttinen polvitaklauksesta.

Penguins pääsi pelaamaan loput kaksi minuuttia ja kymmenen sekuntia ylivoimalla, jota pyörittivät muun muassa Craig Adams, Glass ja Tavaresin pehmittämiseen aktiivisesti osallistunut Brenden Morrow. Maaleja ei ottelussa enempää nähty. Pittsburghin 5-0-voittoa himmentää James Nealin loukkaantuminen toisessa erässä.

Boston peittosi Toronton

Toisessa itäisen konferenssin ottelussa Boston Bruins oli kotonaan parempi Toronto Maple Leafsia vastaan. Yksi Bostonin yllättävistä sankareista oli veteraanipuolustaja Wade Redden, joka ei ole tottunut pudotuspeleissä pisteillä juhlimaan. Redden teki ottelussa tehot 1+1. Miehen edellisestä maalista pudotuspeleissä oli ehtinyt kulua kuusi kautta.

Toinen illan tehomiehistä oli David Krejci tehoilla 1+2. Tuukka Rask esitti ottelussa 19 torjuntaa.

Toronto aloitti ottelun vahvasti menemällä 1-0-johtoon James van Riemsdykin maalilla, mutta Boston löi pelin ensin tasoihin Reddenin maalilla. Kun peliaikaa oli erästä jäljellä vain kaksitoista sekuntia, Nathan Horton vei Bostonin 2-1-johtoon. Redden sai tästä maalista ottelun toisen syöttöpisteensä. Tämän jälkeen joukkueen johto pitikin loppuun asti. Kun David Krejci ja Johnny Boychuk lisäsivät maalin mieheen, taululla olivat Bostonin selvät 4-1-voittolukemat.

Päätössummerin soitua vieraat hakivat vielä asetelmia seuraavaan kamppailuun. Leo Komarov taklasi aivan erän lopussa ja taklauksesta seuranneessa torikokouksessa putosivat suomalaisen hanskat. Vastassa ollut Chris Kelly sai vedettyä paidan vastustajansa pään yli, mutta Komarov pyrki tästä huolimatta iskemään sisukkaasti sokkona kohti huputtajansa naamataulua.

Vancouver Canucks on nyt hävinnyt viisi perättäistä pudotuspelien kotiotteluaan, kun se hävisi pudotuspelien avauskierroksen ensimmäisen ottelun San Jose Sharksille maalein 3-1. Kevin Bieksa vei Vancouverin toisessa erässä johtoon, mutta San Jose iski kolme maalia perättäin vieden ottelun voiton. Antti Niemi keräsi ottelussa 29 torjuntaa. San Josen maaleista vastasivat Logan Couture, Dan Boyle ja Patrick Marleau.

PITTSBURGH - NY ISLANDERS 5-0 (Pittsburgh johtaa sarjaa 1-0)
BOSTON - TORONTO 4-1 (Boston johtaa sarjaa 1-0)
VANCOUVER - SAN JOSE 1-3 (San Jose johtaa sarjaa 1-0)