Pikkuleijonat MM-finaaliin - Utunen jännitysnäytelmän ratkaisijana

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-välierä päättyi suomalaisjuhliin. (arkistokuva)
Kuva © Andreas Robanser
Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue eteni MM-finaaliin kaatamalla Venäjän tiukassa välieräkamppailussa 2−1. Ottelun suureksi sankariksi nousi jatkoajalla kiekon maaliin iskenyt Toni Utunen.

Venäjä oli ottelun avauserässä selvästi terävämpi ja hallitsi peliä, vaikka sekään ei saanut kovin montaa loistopaikkaa luotua kahdesta ylivoimasta huolimatta.

Suomi sai pelin juonesta kiinni vasta erän lopulla, mutta todellisia tekopaikkoja se ei aikaan saanut.

Toisessa erässä Suomen nousujohteinen ote jatkui ja se otti kuskin paikan. Ottelun avausmaali syntyi reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun Jesse Ylönen pääsi iskemään Santeri Virtasen ja Jesperi Kotkaniemen alustuksesta ylivoimalla Suomen 1−0-johtoon.

Kotkaniemellä oli hetkeä myöhemmin loistopaikka viedä Suomi jo kahden maalin karkumatkalle hyvän nousunsa päätteeksi, mutta veto suuntautui yli maalin.

Venäjäkin pääsi peliin takaisin mukaan erän edetessä ja erityisesti huippulupaava Andrei Svetšnikov pääsi yrittämään muutamaankin otteeseen maalintekoa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Erän viimeisellä minuutilla Suomelle avautui vielä loistosauma lisätä johtoaan, kun Venäjä sai kaksi samanaikaista rangaistusta yrittäessään pysäyttää yksilösuorituksella avopaikkaan itsensä taituroinutta Rasmus Kuparia. Kiekko ei kuitenkaan hyvästä pyörityksestä huolimatta löytänyt tietään 18 kertaa erässä kiekon tielle venyneen Maksim Zhukovin selän taakse.

Ylivoiman päätöshetket päätöserän alussakaan eivät onnistumisia Suomelle tuoneet. Venäjä sen sijaan rokotti välittömästi alivoimansa päätteeksi, kun Kirill Slepets pääsi ohjaamaan maalin edestä Alexei Toroptšenko syötöstä tasoituksen.

Erässä peli aaltoili päästä päähän ja tilanteita syntyi molemmille maaleille. Lisämaaleja erässä ei kuitenkaan nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Jatkoajalla Suomi oli selvästi aktiivisempi osapuoli ja sai aikaan muutamia hyviä tilanteita Zhukovin maalille. Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 67.01, kun puolustaja Toni Utunen pommitti Aleksi Anttalaisen poikittaissyötöstä kiekon verkon perukoille.

Suomi pelaa sunnuntaina MM-finaalissa, jossa se saa vastaansa joko Ruotsin tai Yhdysvallat.

» Lähetä palautetta toimitukselle