Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Pohjola-leirille osallistui toistasataa kiekkolupausta.

Leijonat.fi

"Pelasivat parhaiden kanssa parhaita vastaan" - Pohjola-leiri kokosi yhteen nuorten parhaimmiston

Sunnuntaina päättyneen viisipäiväisen Pohjola-leirin päätteeksi alle 16-vuotiaiden maajoukkueen johtoryhmä valitsi vuonna 2003 syntyneiden jääkiekkoilijoiden parhaimmistosta 44 pelaajaa toukokuussa alkavalle alle 16-vuotiaiden maajoukkueen testileirille. Lopuksi palkittiin parhaat, ja leirin parhaaksi pelaajaksi valittiin Kärppien Viljami Juusola.

Perinteinen Pohjola-leiri järjestettiin Vierumäellä 28.2.−4.3.2018. Suomen Jääkiekkoliiton järjestämä leiri ikäluokkansa parhaille järjestettiin jo 62. kerran. Leirin aikana alle 16-vuotiaiden maajoukkueen johtoryhmä tarkkaili pelaajia, joista valittiin leirin päätteeksi kauden ensimmäiseen leiritykseen maajoukkue-ehdokkaat. 

Joukkueen johtoryhmään kuuluvat päävalmentaja Petri Karjalaisen lisäksi valmentajat Marko Kauppinen ja Ville Koho, maalivahtivalmentaja Markus Korhonen, joukkueenjohtaja Hannu Saintula sekä Pohjola-leirin johtaja Jukka Lamminaho. Toukokuussa alle 16-vuotiaiden maajoukkueen uutena päävalmentajana aloittava Karjalainen avasi Jatkoajalle valintaprosessia leirin päätyttyä.

Pelaajien taitoja selvitettiin leiriturnauksessa. Pelaajat jaettiin kuuteen eri joukkueeseen, jotka pelasivat paremmuudesta ja leirin mestaruudesta neljänä päivänä. Lisäksi pelaajien kykyjä arvioitiin erilaisilla testeillä.

− Katsoimme pelaajien lajitaitoja, luistelutaitoja ja hyökkäyspelitaitoja; miten hän pystyy tekemään asioita kovassa vauhdissa. Noinkin monta peliä lyhyeen aikaan testaa myös kestävyyttä. Moni pelaaja saattoi säväyttää alkuun, mutta hyytyi sitten.

− Suurin osa pelaajista ei ole ollut noin kovassa paikassa ennen. Tarkoittaen sitä, että he pelasivat nyt parhaiden kanssa parhaita vastaan, mitä meiltä Suomesta löytyy. Se, mikä seurajoukkueessa riittää, ei välttämättä riitäkään leirillä, Karjalainen kuvaili tilannetta, johon nuoret pelaajat joutuivat.

"Se mikä seurajoukkueessa riittää, ei välttämättä riitäkään leirillä"

Valintaprosessissa apuna johtoryhmällä oli Jääkiekkoliiton aluevalmentajat, jotka olivat Karjalaisen mukaan arvokkaita tietolähteitä. Aluevalmentajat ovat nähneet pelaajia aikaisemmissa tapahtumissa, ja heillä oli sitä tietoa pelaajista, mitä johtoryhmältä puuttui.

− Me (johtoryhmä) palaverattiin heidän kanssaan useamman kerran leirin aikana, koska he ovat nähneet pelaajia pitemmän aikaa. Lisäksi he olivat leirin aikana lähemmin yhteyksissä joukkueiden valmennuksen kanssa, josta saatiin viestiä meille.

Kuten kaikissa joukkueiden kasaamisissa, terävin kärki löytyi helposti, mutta viimeiseen kymmeneen paikkaan oli runsaasti pelaajia tarjolla. Ratkaisevaa oli valmentajien sen hetkinen tunne ja se, mitä pelaaja oli pystynyt leirillä esittämään. Otanta-aika oli lyhyt, ja Karjalainen painottaakin, ettei valitsematta jääminen sulkenut vielä yhtään ovea pelaajilta.

− Heidät, joita ei nyt valittu, on kuitenkin laitettu merkille. Arki ratkaisee tulevaisuudessa. Jos arjessa tapahtuu oikeita asioita, niin se palkitaan. Vaihtuvuutta tulee varmasti olemaan, ja onkin mielenkiintoista nähdä, ketkä näistä pelaajista ovat sitten pelaamassa kolmen vuoden päästä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, nuoria pelaajia kisoja kohti luotsaava Karjalainen pohti.

Kykyjään pääsi osoittamaan mm. leiriturnauksen aikana käydyissä peleissä.

Leijonat.fi

Leirin päätteeksi valmennusryhmä valitsi ja palkitsi parhaat sekä leirin tähdistökentällisen. Tähtipelaajana palkittiin leirin otteluissa eniten aluevalmentajien jakamia tähtiä kerännyt pelaaja. Leirin parhaaksi pelaajaksi valitun puolustaja Viljami Juusolan valtiksi Karjalainen kertoi monipuolisuuden.

− Hän on erittäin kokonaisvaltainen pelaaja pelillisesti. Hyvä tasapaino hyökkäys- ja puolustuspelaamisessa. Selkeitä vahvuuksia monille osa-alueille, ja pelissä näkyi, että pisti joukkueen edun oman edun edelle.

Tähtipelaajana palkittiin niin ikään Kärpistä hyökkääjä Viljami Marjala. Parhaaksi maalivahdiksi valittiin Juuso Helomaa TUTOsta. Juusolan ja Helomaan lisäksi tähdistökentälliseen valittiin puolustaja Tomi Leppänen (Pelicans), sekä hyökkääjät Samu Salminen (Jokerit), Jonni Kärkkäinen (HIFK), ja Niko Huuhtanen (Blues).

Paikalle leirille oli päässyt kaiken kaikkiaan 102 pelaajaa 29. seurasta: 12 maalivahtia, 36 puolustajaa ja 54 hyökkääjää. Näistä maajoukkue-ehdokkaiksi testileirille valittiin neljä maalivahtia, 16 puolustajaa ja 24 hyökkääjää. Eniten ehdokkaita leirille oli saapunut Oulun Kärpistä, jonka 13. pelaajasta myös valittiin jatkoon eniten: seitsemän. Espoon Bluesin junioreista testileirille valittiin kuusi kahdestatoista pelaajasta.

Täydellinen palkittujen lista löytyy tästä ja valittujen pelaajien lista tästä

Lue myös

Miesleijonien pelaaja-arviot: Lepistö puolustuksen kuningas, Tolvanen ja Kontiola pitivät hyökkäystä reppuselässä

MAAJOUKKUE | 28.2.2018 11:03
Mihin katosivat Julius Junttila tai Teemu Hartikainen? Ketkä olivat Suomen joukkueen suurimmat onnistujat? Jatkoaika arvioi jokaisen Leijonat-pelaajan suorituksen olympiaturnauksessa. lue lisää

Venäjän OU rohmusi valintoja miesten turnauksen tähdistöön – Tolvanen ainoa suomalainen

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 13:25
Eeli Tolvanen valittiin miesten jääkiekon olympiaturnauksen tähdistökentälliseen ainoana suomalaisena. Venäjän OU:n Ilja Kovaltšuk on turnauksen arvokkain pelaaja. lue lisää

Siskokset päättivät Yhdysvaltain 20 vuoden olympiapiinan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 14:59
Naisten jääkiekossa olympiakulta on viimeiset neljä kertaa mennyt Kanadaan. Lamoureux´n sisarukset pitivät kuitenkin huolta siitä, että tällä kertaa olympiavoittaja oli kuitenkin Yhdysvallat. lue lisää

Marjamäkihän höpöttelee ihan omiaan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 8:05
Nollan tehdyn maalin jälkeen Marjamäki kehui joukkueensa tehokkuuden olympiaturnauksessa. Lisäksi peli on kuulemma hyvillä jäljillä, vaikka kolmeen arvoturnaukseen Suomella on vain yksi voitto jääkiekon suurmaita vastaan. lue lisää

Lepistö ihmetteli Leijonien otteita Kanadaa vastaan: "Pelasimme jotenkin oudosti"

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 7:52
Leijonat joutui olympiaturnauksesta aikaiselle kotimatkalle, kun Kanada oli parempi puolivälierässä. Sami Lepistö ihmetteli ottelun toista erää, jonka Leijonat pelasi hänestä oudosti. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat