Olympialaisten KHL-kriisi on tosiasia – Kansainvälinen jääkiekkoliitto piti tänään puhelinkokouksen

MAAJOUKKUE / Uutinen
Veli-Matti Savinainen ei välttämättä saa työnantajaltaan lupaa olla poissa työpaikalta ensi vuoden talviolympialaisten aikana.
Kuva © Topi Lainio
Kansainvälinen jääkiekkoliitto on huolissaan KHL:n uhkauksesta kieltää pelaajiltaan osallistuminen vuoden 2018 talviolympialaisiin.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n Kilpailu- ja yhteistyökomitea piti Jatkoajan tietojen mukaan tänään puhelinkokouksen KHL:n ja helmikuussa Etelä-Koreassa Pyeongchangissa järjestettävien talviolympilaisten ongelmallisesta tilanteesta. Puhelinkokouksen tarkoitus oli valmistaa IIHF:n hallitusta ensi viikolle suunniteltuun kokoukseensa. Räjähdysherkkä tilanne KHL:n kanssa ja eritoten erilaiset reagointimallit siihen ovat silloin hallituksen käsittelyssä. IIHF:n puheenjohtaja René Fasel on todennut, että liitto rankaisee KHL:ää, jos liiga ei päästä pelaajiaan olympialaisiin.

KHL:n ajatus olympialaisista vetäytymisestä tuli ensi kerran julkisuuteen venäläislehti Sport-Ekspressin kautta. Kyse on venäläisten vastatoimista, mikäli Kansainvälinen olympiakomitea langettaa koko Venäjän maajoukkueurheilulle osallistumiskiellon Pyeongchangin olympialaisiin. Venäjää syytetään valtiollisesta dopingohjelmasta ja maa suljettiin ulos jo Rion vuoden 2016 kesäolympilaisten yleisurheilusta sekä painonnostosta toistuvien dopingrikkomusten vuoksi. Sittemmin venäläisille maastohiihtäjille Aleksandr Legkoville ja Jevgeni Beloville on määrätty elinikäinen kilpailukielto olympialaisissa. Heidän tuomionsa juontuvat niin sanotusta McLaren-raportista, joka kertoi dopingnäytteiden manipulointia Sotshin talvikisoissa vuonna 2014.

Brittilehti Daily Mail uutisoi toissa viikolla, että todisteet valtiollisesti dopingohjelma alkavat riittää maan olympiaosallistumisen eväämiseen. Kansainvälinen olympiakomitean on määrä julkaista Venäjä-päätöksensä joulukuun alkupuolella. Eilen selvisi, että Venäjän parlamentti valmistelee KHL:lle esitystä, jonka nojalla sarja voisi poistaa kaudestaan olympiatauon ja velvoittaa seurojensa työntekijät työtehtäviinsä myös kisojen aikana. Kun NHL on jo jättäytynyt pois olympiaperheestä, KHL:n vastaava ratkaisu veisi Pyeongchangin miesten jääkiekkoturnauksesta sen viimeisetkin mahdolliset supertähdet. Puolestaan IIHF:lle talviolympialaiset ovat lajin tärkein kansainvälinen näyttämö.

Kilpailu- ja yhteistyökomitea on kattojärjestön lukuisista komiteoista tärkein. Suomea siinä edustaa kansallisen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen. IIHF:n hallituksessa istuu suomalaisista Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola.

Olympialaisista ulos joutuminen olisi Venäjälle suuri arvovaltatappio. KHL:n johtohenkilöstön tiedetään olevan läheisiä maan presidentin Vladimir Putinin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle