Nuorten lopputurnauksessa rikotaan tietoisesti Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjä

Muut Sarjat / Uutinen
B2-nuorten Suomi-sarjan lopputurnaus pelataan 28.-29.3.2015 Piispalassa.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Osa B2-nuorten Suomi-sarjan lopputurnaukseen osallistuvista joukkueista teki tietoisen valinnan pelata pelaajilla, joilla ei sääntöjen mukaan saisi.

Lopputurnaukseen osallistuvan joukkueen Hermeksen joukkueenjohtaja Jouni Kuoppala lähetti ennen peliviikonloppua sähköpostia muiden joukkueiden edustajille. Sähköpostissa joukkueenjohtaja ilmoitti, että aikovat rikkoa tietoisesti Jääkiekkoliiton laatimia sääntöjä koskien edustusoikeutta lopputurnauksessa.

Parhaillaan pelattavassa B2-nuorten Suomi-sarjan lopputurnauksessa on mukana neljä joukkuetta. Jää-Ahmat vastasi ehdotukseen myöntävästi, Tappara puolestaan ei suostunut rikkomaan sääntöjä. KooKoo ei kommentoinut Hermeksen ehdotusta.

Hermes ja Jää-Ahmat veivät uhkauksensa toteutuksen tasolle, sillä molemmat peluuttivat lauantaina ainakin yhtä edustuskelvotonta pelaajaa.

Jatkoaika ei tavoittanut Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antilaa kommentoimaan asiaa.

Jääkiekkoliiton kilpailusäännöt sanovat seuraavasti:

Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-Sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin saavat osallistua kaikki ne pelaajat jotka eivät ole pelanneet kauden aikana missään muussa seurassa/joukkueessa. Missä tahansa muussa joukkueessa/seurassa (myös nuoremmassa ikäluokassa) pelanneiden kenttäpelaajien (ei maalivahtien) osalta lopputurnaukseen saavat osallistua ne jotka ovat pelanneet vähintään 50 % lopputurnaukseen osallistuvan joukkueen sarjaotteluista kauden aikana. Maalivahtien osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu.

Sähköpostin lähettäjä Kuoppala on itse Jääkiekkoliiton varajäsen. Sähköpostin alussa käy ilmi viestin tarkoitus:

"Olemme Hermes B2 johtoryhmän kanssa päättäneet kertoa avoimesti sen, että meidän joukkueessa aiomme peluuttaa turnauksessa sellaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % kevään Suomi-sarjan otteluista. " 

Jouni Kuoppalan viesti muille seuroille kokonaisuudessaan:

Hei!
Terveisiä Kokkolasta. Toimin Hermes B2-joukkueen joukkueenjohtajana. Tapaamme tulevana viikonloppuna Kannonkosken Piispalassa.

Olemme Hermes B2 johtoryhmän kanssa päättäneet kertoa avoimesti sen, että meidän Hermes-joukkueessa aiomme peluuttaa turnauksessa sellaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % kevään Suomi-sarjan otteluista. Seurassamme on seurayhteistyösopimus seitsemän lähiseuran kanssa. Osa pelaajistamme on pelannut kauden aikana muissakin seurayhteistyön piirisssä olevissa / oman seuran B1 joukkueessa. Tästä syystä kahdella pelaajalla jää vajaaksi allanäkyvä kilpailusääntö. Toinen oli syksyllä pitkään sairas ja toiselta loppui joukkue vuodenvaihteessa. Kun hieman katselin teidän muittenkin pelaajarosteria löysin ainakin pari pelaajaa, joilla on ilmeisesti sama ongelma lopputurnausta ajatellen. Pelaaja on omalla pelipanoksellaan auttanut joukkuetta tavoitteessa päästä lopputurnaukseen (pelimäärä vähintään 50 %), mutta koko kauden sarjaottelujen määrä joukkueessa jää vajaaksi.

"Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-Sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin saavat osallistua kaikki ne pelaajat jotka eivät ole pelanneet kauden aikana missään muussa seurassa/joukkueessa. Missä tahansa muussa joukkueessa/seurassa (myös nuoremmassa ikäluokassa) pelanneiden kenttäpelaajien (ei maalivahtien) osalta lopputurnaukseen saavat osallistua ne jotka ovat pelanneet vähintään 50 % lopputurnaukseen osallistuvan joukkueen sarjaotteluista kauden aikana. Maalivahtien osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu."

Tätä sääntöpykälää olemme täällä ihmetelleet, kyselleet siitä Keskimaan alueen aluepäälliköltä ja liiton kilpailuvaliokunnalta, Pirkka Antilalta. Miten syksyn mestiskarsintapelit voivat vaikuttaa kevään sarjaan? Olemme pyytäneet kilpailuvaliokuntaa käsittelemään uudestaan pykälää, ja perustelemaan pykälää, mutta vastaus on ollut, että tähän pykälään palataan vasta seuraavalla kaudella. Hänninen on saanut valtavan ryöpyn sähköposteja ja puheluita tästä pykälästä. Omien sanojen mukaan hänkään ei ymmärrä tätä sääntöpykälää.

Tämä sääntöpykälä:
- houkuttaa lisäämään syksyllä pelipöytäkirjaan pelaajia varalta lopputurnausta ajatellen, vaikka pelaajat eivät olisi läsnä ottelussa.
- saattaa vesittää ja vähentää seurayhteistyön puitteissa tapahtuvaa pelaajien pelaamista eri joukkueissa ja sitä kautta vaikeutta pienien pelaajamäärien kanssa painivia joukkueita (pelko, jos pelaan yhdenkin ottelun, en pääse oman joukkueen lopputurnaukseen)
- saataa evätä pelaajalta lopputurnauspaikan jos hän on vaihtanut siirtoajan puitteissa seuraa, ja vaikka hän olisi pelannut kaikki esim Suomi-sarjan ottelut.
- saattaa evätä pelaajalta lopputurnauspaikan, jos pelaaja on pelannut vaikka vain yhden ottelun omassa seurassa vanhemmassa ikäluokassa, ja jos pelaaja on ollut loukkaantuneena/sairaana pitkään, jolloin koko kauden sarjaotteluiden ottelumäärä jää hänellä vajaaksi

Tällä säännöllä on ilmeisesti ollut tarkoitus evätä pelaajien "pumppaamisen" kilpailullisemmasta ryhmästä lopputurnaukseen. Ehdotimme kilpailuvaliokunnalle, että sääntö tulisi kuulua näin:

"Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin saavat osallistua kaikki ne pelaajat jotka eivät ole pelanneet kauden aikana missään muussa seurassa/joukkueessa. Missä tahansa muussa joukkueessa/seurassa (myös nuoremmassa ikäluokassa) pelanneiden kenttäpelaajien (ei maalivahtien) osalta lopputurnaukseensaavat osallistua ne pelaajat, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % lopputurnaukseen osallistuvan joukkueen kyseisen sarjan sarjaotteluista. Maalivahtien osallistumisoikeutta ei ole rajoitettu."

Pyydän teitä ilmoittamaan mahdollisimman pian sen hyväksyttekö ehdotustamme. Kehotamme teitä kaikkia ottamaan B2 Suomi-sarjan lopputurnaukseen kaikki sellaiset pelaajat, jotka ovat selvästi omalla pelipanoksellaan saaneet aikaan sen, että joukkue pelaa lopputurnauksessa. Syksyn hävityillä/voitetuilla mestiskarsintaotteluilla ei ole mitään merkitystä, koska pistettäkään sieltä ei lähtenyt mukaan tähän sarjaan.

Yst. terveisin Hermes B2-joukkueen puolesta

joukkueenjohtaja

Jouni Kuoppala

» Lähetä palautetta toimitukselle